Sağlık

Sadece 3’ü mü 1 arada?

Gıda Yüksek Mühendisi

Neden hazır kahve diye bir soru yöneltecek olursak cevap basit; kolaylık. Özellikle Dünya Savaşları esnasında askerlerin ayık ve dinç olma gereksinimleri kahvenin yükselişini hız­landırmıştır. Daha sonrasında ise hızla gelişen nüfus ve sanayileşme, daha ucuz ve daha ko­lay demlenebilir kahve arayışına itmiştir. Yıllar süren geliştirmeler neticesinde içmeye hazır ürün yelpazesinde yerini almıştır. Başta clas­sic kahve ve 3 ü 1 arada kahveler olmak üzere bunların aromalıları, Mocha, Latte, Gold vb. kahve çeşitleri pazarda yerini almıştır.

Başlıktaki vurguya gelecek olursak, içmeye hazır olarak satışa sunulan 3 ü 1 arada, Gold vb. kahvelerin elbette ki doğal haliyle paket­lenmiş olmamasıdır. Çünkü kahve doğal haliy­le suda çözünmez. Bahsettiğimiz hazır kahve­ler ise basit tanımıyla suyla karıştırıp içmeye hazır kahvedir. Yani, demlenmiş kahvenin ku­rutulmuşudur.

Hazır kahvelerin üretimi kısaca yumuşatıl­mış (suda sertliği arttıran minerallerden ay­rıştırılmış) suyun çekilmiş kahve silolarından geçirilmesiyle ve filtrelenmesiyle başlar. Bu işlemleri aromanın toplanması ve kurutma takip eder. Üretimi boyunca kavurma işle­minden başlanarak uygulanan tüm proses­ler kahvedeki yüksek antioksidan içeriğinin ve aroma zenginliğinin yitirilmesine neden olur. Özellikle hazır kahvelerin içerisindeki bir takım koruyucu, stabilizatör ve tatlandırıcılar nedeniyle günlük hayatta sıklıkla tüketilen bu içecek insan sağlığını tehdit eder duruma düşmektedir. Halbuki kahve içmenin ilk hazzı onu hazırlamak yani kahve çekirdeklerinin çe­kilmesiyle alınır.

Hazır kahvelerin içinde bulunan şeker, gli­koz, kahve beyazlatıcı vb. harici katılan mad­deler, gereksiz aşırı şeker tüketimine bağlı hızlı kilo alımı başta olmak üzere çeşitli rahat­sızlıklarla beraber, kahve içmenin faydasından uzak, sağlıksız bir haz sunar.

Artık kendimize şu soruyu sorabiliriz; “Biz ne içiyormuşuz böyle!”

Kahve çok kıymetli ve yüksek antioksidan içeren bir nimettir. Durum bu olunca onu böy­le tüketmenin yersiz olduğu kanaatindeyim. Taze çekilmiş kahvenin evde filtrelenerek (sı­cak sudan geçirme) hazırlanması, açığa çıkan yoğun koku ile birlikte sizi daha çok tatmin edecektir. O halde bir kahve?

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*