Sağlık

Glukoz-Früktoz-Mısır şurubu

Gıda Yüksek Mühendisi Nurcanan Akbaş Aydın

Mısır şurubu olan yüksek glukoz-früktoz karışımı şekerler; çikolata, şekerleme, hazır atıştırmalıklar, hazır soslar vb. daha bir sürü ürün çeşidinde sıklıkla kullanılmaktadır. Pa­ketli ürünlerin “içindekiler” kısmında nişasta bazlı bu şekerler mısır şurubu, glukoz-früktoz şurubu, yüksek früktozlu mısır şurubu gibi ifa­delerle karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu şeker­leri şeker pancarından elde edilen doğal şeker ile karıştırmamak gerekir.

Glikoz, birçok meyvede doğal olarak bu­lunan ve bu şekilde tüketimiyle herhangi bir zararlı yönü olmayan bir şekerdir. Früktoz da aynı şekilde doğal olarak birçok besinde bulu­nur. Ancak glukoz-früktoz şurubu, bu iki şeke­rin karıştırılması ile oluşan bir şekerdir. Mısır şurubu da % 80 früktoz içeren bir karışımdır. Asıl tartışılması gereken kısım da budur. Ticarî üretimlerde bu karışımların kullanılma sebep­leri; ekonomik ve daha verimli olmasıdır. Örne­ğin, bir tatlı yapımında 1 kg glukoz şurubu kul­lanılacak ise aynı tadı yarım kilogram früktoz şurubu kullanarak elde edebiliriz. Kısaca, fazla glukoz kullanmak yerine daha az ve ucuz fruk­toz şurubu kullanılmaktadır. Dahası bu şeker karışımları ürünlerin raf öm­rünü uzatmaktadır ve kısa sürede şekerlenmelerini önlemektedir.

Glukoz vücutta gliserol olarak depolanırken früktoz şurubunun yağ olarak depolanması ve nihayetinde aşırı ve kontrolsüz kilo alımına neden olması tüketiciler açısından önemli bir risk faktörüdür. İnsülin salınımını etkileyerek doyum hissini baskılar. Obezite problemleri açığa çıkar. 1900’lü yıllardan itibaren tüketimi önemli derecede artan bu karışım şekerler en­düstriyel üstün özelliklerine rağmen son yıllar­da sağlık açısından sorgulanmaya başlandı. Bu umut vaat eden sorgulama bizi daha az şeker, daha az tuz, daha az kalori, daha sağlıklı ve doğal ürünlerin elde etme çabasına soktu. Bu vaat günümüz teknolojileriyle mümkün. Yeter ki bilinçli olalım ve talep edelim.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*