Pratik Bilgiler

Mutfak Kitaplığı

Resûlullah (asm) susam yağını burnuna ilaç olarak kullanırdı.

(El Metalib ul-Aliye, c.2. H.no: 2412)

Susamın tahin hali…

Tahin, ülkemizde çikolataya rakip olabilecek tek lezzet olsa gerek. Susamdan elde edilir. Kavrulmuş yada terci­he göre çiğ susamın öğütülmüş halidir. Baskın bir tattır ama yanındaki malzemeye lezzet katar. Neredeyse tüm hamur işlerimizde kullanıla­bilen tahin, sağlığımız için de faydalı özelliklere sahiptir.

Tahinli lezzetler…

Tahin pekmezle en meşhur birlikteliğini oluş­turur. Tahin helvasında, haşlanmış ezilmiş nohut ve sarımsakla yapılan humusta, keklerde, çörekler­de, kurabiyelerde, katmerlerde, meyve salatala­rınızda mükemmel lezzetiyle yer alır. Tatlı olarak da tuzlu olarak da ahenkli, lezzetli birliktelikler oluşturur. Hamur işi tariflerinizde yağ yerine tahin kulla­nabilirsiniz.

Sağlıklı bir besin

* Demir ve kalsiyum açısından çok zengindir.

* Bağışıklığı güçlendirir. Açık yaraların çabuk i­yileşmesine neden olur.

* Annelerin sütünü artırma özelliği vardır.

* Geç sindirildiği için uzun zaman tok tutma ö­zelliği vardır.

LEZZETLİ SOSLAR

Humus

Tahini, haşlanmış nohut, sarımsak, zeytinya­ğı, kimyon ve limonsuyu ile birlikte rondodan ge­çirdiğinizde humus elde edersiniz. Pratik, doyu­rucu ve lezzetli bir kahvaltılıktır.

Hibeş

Tahini, biraz su, sarımsak, li­mon ve sevdiğiniz baharatlarla karıştırdığınızda hibeşi elde e­dersiniz ki bu muhteşem bir lez­zettir.

 

MUTFAKTA NEYİ NEREDE SAKLAMALI?

Farklı saklama şekilleri

Aldığınız sağlıklı yiyeceklerin muhafaza edilmeleri için gerekli şartları biliyor musu­nuz? Gıdalar doğru bir şekilde muhafaza e­dilirse daha sağlıklı ve ekonomik olarak tü­ketilir.

Şeftali, erik, armut, kavun, muz, do­mates evde de olgunlaşmaya devam e­derler. Bu meyvelerin daha hızlı olgunlaş­ması için birkaç gün tezgahınızda tutun. Yumuşamaya başladıklarında veya dilimle­diğinizde buzdolabına kaldırın. Bu çürüme­lerini geciktirecektir. Sözgelimi buzdolabı­na kaldırdığınız muzun kabuğu kahverengi­ye dönse bile içi taze kalacaktır.

Turunçgiller çabuk çürür

Turunçgiller, ananas, ahududu, çilek, ü­züm, karpuz ve kiraz toplandıktan sonra ol­gunlaşmaz çürürler. O yüzden çürümeyi ön­lemek için hemen buzdolabına kaldırın.

Soğan- patates

İkisi de kök bitkiler olduğu için toprak gi­bi serin ve karanlık ortamlarda saklanmalı­dır. Patates nemli olduğu için soğanları çü­rütebileceğinden ayrı yerlerde muhafaza e­dilmelidir. Sarımsak ise malum kokusu yüzünden diğer yiyeceklerden ayrı tek başına saklan­malıdır.

Un

Buğdayın içerdiği yağlar bozulmaya has­sastır. Serin bir yerde saklamaya özen gös­terin. Kepekli unlarınızı altı ay içinde tüke­tin.

Etilin gazlılar ve hassas olanlar

Bazı sebze ve meyveler etilin gazı sal­gılıyor, bazıları da bu gaza karşı hassas. Dolayısıyla bu iki gurubu dolabınızda birlikte yerleştirmemeniz gerekir. Aksi takdirde ikisi de çabuk bozulur. Elma, kayısı, üzüm, şefta­li, kavun, incir, patates etilin yönünden zen­gin olan sebze ve meyveler. Domates, muz, erik, fasulye, brokoli, lahana salatalık, havuç ise etiline hassas sebzeler. İki gurubu birbi­rinden ayrı muhafaza edin!

Meyve kabuklarını soymayın!

Meyve kabukları vitaminler söz konu­su olduğunda genellikle en iyi kısımdır. Araştırmalar meyve kabuk­larının obezite ve kan­ser riskini azalt­makta çözüm olabileceği­ni gösteriyor. Meyveleri bol suyla yıka­mayı unut­mayın.

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*