Resûlullah (asm) susam yağını burnuna ilaç olarak kullanırdı.
(El Metalib ul-Aliye, c.2. H.no: 2412)
Susamın tahin hali…
Tahin, ülkemizde çikolataya rakip olabilecek tek lezzet olsa gerek. Susamdan elde edilir. Kavrulmuş yada tercihe göre çiğ susamın öğütülmüş halidir. Baskın bir tattır ama yanındaki malzemeye lezzet katar. Neredeyse tüm hamur işlerimizde kullanılabilen tahin, sağlığımız için de faydalı özelliklere sahiptir.
Tahinli lezzetler…
Tahin pekmezle en meşhur birlikteliğini oluşturur. Tahin helvasında, haşlanmış ezilmiş nohut ve sarımsakla yapılan humusta, keklerde, çöreklerde, kurabiyelerde, katmerlerde, meyve salatalarınızda mükemmel lezzetiyle yer alır. Tatlı olarak da tuzlu olarak da ahenkli, lezzetli birliktelikler oluşturur. Hamur işi tariflerinizde yağ yerine tahin kullanabilirsiniz.
Sağlıklı bir besin
* Demir ve kalsiyum açısından çok zengindir.
* Bağışıklığı güçlendirir. Açık yaraların çabuk iyileşmesine neden olur.
* Annelerin sütünü artırma özelliği vardır.
* Geç sindirildiği için uzun zaman tok tutma özelliği vardır.
LEZZETLİ SOSLAR
Humus
Tahini, haşlanmış nohut, sarımsak, zeytinyağı, kimyon ve limonsuyu ile birlikte rondodan geçirdiğinizde humus elde edersiniz. Pratik, doyurucu ve lezzetli bir kahvaltılıktır.
Hibeş
Tahini, biraz su, sarımsak, limon ve sevdiğiniz baharatlarla karıştırdığınızda hibeşi elde edersiniz ki bu muhteşem bir lezzettir.
MUTFAKTA NEYİ NEREDE SAKLAMALI?
Farklı saklama şekilleri
Aldığınız sağlıklı yiyeceklerin muhafaza edilmeleri için gerekli şartları biliyor musunuz? Gıdalar doğru bir şekilde muhafaza edilirse daha sağlıklı ve ekonomik olarak tüketilir.
Şeftali, erik, armut, kavun, muz, domates evde de olgunlaşmaya devam ederler. Bu meyvelerin daha hızlı olgunlaşması için birkaç gün tezgahınızda tutun. Yumuşamaya başladıklarında veya dilimlediğinizde buzdolabına kaldırın. Bu çürümelerini geciktirecektir. Sözgelimi buzdolabına kaldırdığınız muzun kabuğu kahverengiye dönse bile içi taze kalacaktır.
Turunçgiller çabuk çürür
Turunçgiller, ananas, ahududu, çilek, üzüm, karpuz ve kiraz toplandıktan sonra olgunlaşmaz çürürler. O yüzden çürümeyi önlemek için hemen buzdolabına kaldırın.
Soğan- patates
İkisi de kök bitkiler olduğu için toprak gibi serin ve karanlık ortamlarda saklanmalıdır. Patates nemli olduğu için soğanları çürütebileceğinden ayrı yerlerde muhafaza edilmelidir. Sarımsak ise malum kokusu yüzünden diğer yiyeceklerden ayrı tek başına saklanmalıdır.
Un
Buğdayın içerdiği yağlar bozulmaya hassastır. Serin bir yerde saklamaya özen gösterin. Kepekli unlarınızı altı ay içinde tüketin.
Etilin gazlılar ve hassas olanlar
Bazı sebze ve meyveler etilin gazı salgılıyor, bazıları da bu gaza karşı hassas. Dolayısıyla bu iki gurubu dolabınızda birlikte yerleştirmemeniz gerekir. Aksi takdirde ikisi de çabuk bozulur. Elma, kayısı, üzüm, şeftali, kavun, incir, patates etilin yönünden zengin olan sebze ve meyveler. Domates, muz, erik, fasulye, brokoli, lahana salatalık, havuç ise etiline hassas sebzeler. İki gurubu birbirinden ayrı muhafaza edin!
Meyve kabuklarını soymayın!
Meyve kabukları vitaminler söz konusu olduğunda genellikle en iyi kısımdır. Araştırmalar meyve kabuklarının obezite ve kanser riskini azaltmakta çözüm olabileceğini gösteriyor. Meyveleri bol suyla yıkamayı unutmayın.