Sağlık

Çikolata

Gıda Yüksek Mühendisi

Dünya üzerinde cinsiyeti, ırkı ne olursa olsun her yaştan bireyin zevkle tükettiği popüler bir yi­yecektir çikolata. Keşfinin milattan öncesi çağlara dayandığı bilinen kakaonun verdiği mutluluk hissi nedeniyle, çikolata hep elimizin altında olmuş­tur. Hammaddesi kakao ağacıdır. Kısaca; kakao meyvesinin çekirdeklerinin fermente edilmesi, kavrulması ve öğütülmesi gibi işlemlerden geçe­rek kakao yağı ve tozu elde edilir. Bu elde edilen ürünlerin belli oranlarda ve yardımcı maddelerle birleşimiyle bitter, sütlü ve beyaz çikolata meyda­na gelir.

İçerisinde bulunan kafein, feniletilamin, te­obromin gibi bazı kimyasallar sayesinde buruk tad, kısmen ayıklık ve beyinde uyardığı bazı reseptörler nedeniyle keyif verir. Ayrıca içerdiği yüksek oranda polifenoller sayesinde antioksidan özelliği vardır. Ancak tüm bunlardan çikolatanın sağlığa faydalı olduğu anlamı çıkarılmamalıdır. Çikolatanın ham­maddesi olan kakaonun önemli bir kısmı doymuş ve doymamış olan farklı yağlardan oluşur. Bir di­ğer husus da alerjen etkisinin olmasıdır. Sütlü ve beyaz çikolatada, süt ürünü bulunduğu göz ardı edilmemelidir. Buradan sağlığa direkt faydalı/fay­dasız diye bir anlam çıkaramasak da neticede bü­yük oranda yağ ve farklı oranlarda şeker içerdiğin­den kalorisi hayli yüksektir. Bu noktada çikolatayı hiç tüketmemekten ziyade ne kadar tükettiğimiz önemlidir.

Gerçek çikolata % 100 kakaodan oluşur. Beyaz çikolatayı diğerlerinden ayıran bir özelliği kakao içermemesine rağmen bileşiminde kakao yağı ile elde edilmesidir. Diğer süt ürünü, şeker ve lesitin gibi yardımcı maddeler sütlü ve beyaz çikolata için ortaktır. Endüstriyel bir ürün olan kokolinler ise genellikle gerçek çikolata ile karıştırılmakta­dır. Bunun nedeni paket üzerinde bu farkın lanse edilmemesidir. Bu farkı ancak içindekiler kısmını incelediğimizde anlayabiliriz. Gerçek çikolata sa­dece kakao yağı içerirken, kokolinler sadece bitki­sel yağ içerirler. Tad olarak kolay ayırt edilemese de parlaklık, erime özelliği gibi gerçek çikolatanın olmazsa olmazları noktasında ayırt edilebilir. Ger­çek çikolata parlak bir renge sahiptir, oda sıcak­lığında kesinlikle erimez. Bu nedenle kesinlikle buzdolabında saklanmamalıdır. Buzdolabında saklanan çikolata üzerinde görülen beyaz lekeler, bozulma alameti değil yanlış muhafaza şartları nedeniyle erime noktasının değişmesi ve kakao yağının yüzeye çıkmasından kaynaklıdır. Ağız içi sıcaklığıyla ancak eriyen çikolatanın verdiği bu hazzı, kokolin vermez. Üretim kısmında temel farklılıklar da olan bu iki ürün arasında fiyat olarak da farkı görebilirsiniz.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*