Pratik Bilgiler

Sarı güzellik: Ayva

“Ayva, göğüsteki sıkıntıyı, ağırlığı giderir, gönlü (kalbi) ferahlatıp kuvvetlendirir” (Hadis )

Şiirlerde, şarkılarda, deyimlerde adı geçen eşsiz kokusu ve lezzetiyle sevilen bir meyvedir ayva. Meyve olarak çiğden yenilebildiği gibi hoşafı, marmeladı, pestili, tatlısı, reçeli de yapılır. Bazı yörelerimizde etli yemeği bile pişirilir. Van ilimizde ayva dilimleri içilen çaylara eşlik eder.

Ayva kabuklarını kurutup meyve çayınıza ekleyebilirsiniz. Ayva çekirdeklerini suda beklettiğinizde peltemsi bir yapıya bürünür. Cilt bakımında kullanabilirsiniz. Osmanlıda misafire şeker yerine evde yapılmış bir nevi meyveli lokum olan ayva murabbası ikram edilirmiş. Çok kolay, besleyici, ekonomik, sağlıklı, hafif bir tatlı olan ayva murabbasını evinizde siz de kolayca yapabilirsiniz.

Ayva murabbası

Malzemeler:

* Soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, dilimlenmiş 1 kilo ayva

* 5 bardak su

* 2.5 bardak şeker

Yapılışı:

Ayvaları, şeker ve suyla birlikte 15 dakika kaynatın. İçine birkaç karanfil ve renk vermesi için ayva çekirdeği katabilirsiniz. Pişen ayvaların içinden karanfil ve çekirdekleri aldıktan sonra blenderden geçirin. Karışımı sonra tekrar tencereye alın ve tahta kaşıkla karıştırarak yarım saat pişirin. Altını kapattıktan sonra altına naylon döşediğiniz bir tepsiye döküp soğuduktan sonra dilimleyerek kavanozlarda saklayabilirsiniz.

Pratik mutfak

Bazen çok yoğun günler yaşarsınız. Yemek hazırlayacak ne zamanınız, ne de haliniz vardır. dışarıda yemek pahalıdır. Üstelik sağlıklı olduğu da şüphelidir. İşte o zamanlarda çok kısa sürede hazırlayacağınız pratik kurtarıcılarınız vardır. Bunlardan birkaç tanesi:

Yumurtalı pratik lezzetler

Yumurta lezzetlidir, pratiktir ve tok tutar. Evde yemeğiniz olmadığında birkaç dakikada hazırlayabileceğiniz yumurtalı yemekler yapabilirsiniz.

* Kaynayan sirkeli tuzlu suya kırdığınız yumurtayı, sarımsaklı yoğurtla karıştırıldığınızda çılbır yapmış olursunuz. Üzerine karabiber, nane ekleyebilirsiniz.

* Biraz kabak ve soğanla birlikte sebzeli omlet yaparsınız.

* Yağda kavurduğunuz pırasa üzerine yumurta kırarak pırasa kavurması yaparsınız.

* Yağda kavurduğunuz mantar ve ıspanak üzerine yumurtayı kırıp, yoğurt eşliğinde mükellef bir sofrayı birkaç dakikada hazırlayabilirsiniz.

Buzluktaki kurtarıcılar

Öncesinde vakit ayırıp yaptığınız derin dondurucuya attığınız yiyecekler de zamanınız olmadığında size yardımcı olurlar. Haşlanıp dolaba kaldırılmış nohut, fasulye, mercimek ya da köfteleri çözdürüp yağda şöyle bir çevirdiğinizde yanında salata ile en iyi kurtarıcınız olurlar.

 

 

Makarnalar

Hazırlanması on dakikayı bulmayan makarnalar da yanında bol salata ve ton balığı konservesiyle lezzetli bir yemek alternatifi olacaktır.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*