Sağlık

Gazlı içecekler!

Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur: “Ümmetimden bir grup mutlaka içkiyi başka bir isim takarak helâl görecektir.”1 Gazlı içecekler muhtevası bakımından haramlık/ helâllik noktasında çok defa tartışma konusu olmuştur. Müslüman bir toplum olarak helâl olanı esas almakla birlikte şüpheli şeylerden kaçınmak da vazifemizdir. İşte bu durum gazlı içecekler söz konusu olduğunda kafaları karıştırmaktadır. Gazlı içecekleri, gazsız içeceklerden ayıran unsur (CO2) karbondioksit içermesidir. Bunun dışında su, glukoz/ fruktoz şurubu, tatlandırıcılar, asit, aroma maddeleri, renk maddeleri, koruyucular, antioksidanlar ihtiva eder. İçeriğindeki kimyasal materyallerin ve yüksek şeker oranından dolayı kalorisinin yan etkileri bir yana, bizde asıl şüphe uyandıran nokta, gazlı içeceklerin üretim aşamasındadır.

Gıda ve içeceklerde tat ve koku vermek amacıyla (meyveli, kolalı) kullanılan aroma maddelerinin büyük kısmı alkolde çözünmüş halde korunup, kullanılmaktadır. Bazen de içecek veya acı-yakıcı lezzet vermek amacıyla gıda maddesine doğrudan alkol katılabilmektedir. Gıda etiketlerinin üzerinde genelde sadece aroma ifadesi yazıldığından dolayı, aromanın alkollü mü veya alkolsüz mü olduğu, hangi özellikte olduğu ya da hangi muameleye tabi tutulduğu anlaşılamamaktadır.

İslâmiyet alkollü içecekleri men eder ve bunda koşul yoktur. Bir şeyin çoğu haramsa, azı da haramdır. Haram ya da şüpheli bir şeyin kullanılma maksadı durumu değiştirmez.  Yalnız bu noktada her gazlı içecek böyledir şeklinde kesin bir çizgi yanıltıcı olur. Çünkü etil alkolde muamele edilmesi şart değildir, bunu sağlayan başka materyaller de mevcuttur. Ancak her üründe olduğu gibi etiket bilgileri kontrol edilmelidir.  Alkolle muamele edilmiş aroma ve benzeri maddelerin varlığı açıkça yazılmamaktadır. Ancak özellikle kullanılmadığını etiket üzerinde belirten ya da bunu sertifikalaştıran markalar var. Gazlı içecek tüketmenin gereği var mıdır bu ayrı bir tartışma konusudur. Ama Peygamber Efendimiz (asm) tarafından yapılan böyle bir uyarı var iken, biz Müslümanlara tedbirli ve bilinçli davranmak düşer.

Öte yandan gazlı içeceklerin muhteviyatından dolayı lezzetlendirme önemlidir. Bunu da aroma ve şeker sağlamaktadır. Ancak içindeki şeker oranı bir hayli yüksek. Öyle ki bir su bardağı kadar gazlı içecekte yaklaşık 7-8 küp şeker vardır. Bu da kalorisini yükseltmekle birlikte, sağlıksız bir beslenme ve çeşitli rahatsızlıklara kapı açar. Söz konusu şüphe uyandıran durumu ve yüksek şeker/kalori içeriğinden dolayı tüketimini olabildiğince minimumda tutmak iyi olacaktır.

*Gıda Yüksek Mühendisi Nurcanan Akbaş Aydın

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*