Kapak

Sirkenizi çeşnilendirin

Sirke ve baharatların vücudumuz için ne kadar faydalı olduğunu uzmanlar anlata anlata bitiremiyorlar. Bununla birlikte sirke ve baharatların faydaları üzerine Peygamberimizin (asm) bir çok hadisleri bulunmakta. Bu tarif soğuk günlerde metabolizmanızı güçlendirir, vücut ısınızı artırır. Grip ve soğuk algınlığına karşı vücudunuzu korur.

Çeşnili sirke

* Kendi yaptığınız 250 ml yani 1 su bardağı organik elma sirkesi içine

* 1 çay kaşığı tane karabiber

* 1 çay kaşığı tane kimyon

* 1 tatlı kaşığı pul biber

* 1 fındık büyüklüğünde ince doğranmış taze zencefil

* 3 diş sarımsak

* 2 dal taze kişniş ya da birkaç tane kişniş tohumu

Karışımı iki gün oda sıcaklığında tutun. Sonrasında buzdolabına kaldırın. Salatalarınızda, haşlanmış sebzelerinizde, etli yemeklerinizde, isterseniz çorbalarınızda keyifle kullanın. İsterseniz ölçüyü bire bir artırabilirsiniz.

Zeytin hakkında bilmediklerimiz

Zeytin Kur’ân’da övülen bir meyve. Zeytinyağı ise bitkisel yağların en kalitelisi. İyileştirici, tedavi edici bir özelliği var.

Son araştırmalar içinde bulunan bir maddenin iksir özelliğindeki faydalarını ortaya çıkardı. Oleuropein güçlü bir iksir. Bünyesinde 30 farklı madde barındırıyor. Kanserli hücreyi yok ediyor. Hücre hasarını önlüyor. Vücuttaki iltihabı azaltıyor. Oleuropein aynı zamanda zeytin ağaçlarını hastalık ve zararlılardan koruyan en önemli madde. Zeytinin meyvesinde ve yaprağında yağda olduğundan daha fazla oranda bulunuyor. Hatta olgunlaşmamış zeytin tam bir oleuropein kaynağı. Araştırmalar siyah zeytin türlerinde olgunlaşma arttıkça oleuropeinin azaldığını gösteriyor.

O yüzden daha az olgunlaşmış acı zeytin ve acı zeytinyağı uzmanlarca daha makbul kabul ediliyor. Tüketiciler içinse acı zeytinyağı satın almama nedeni. Zeytinyağında şifa arayanlarsa acısının peşinde.

 Asma yaprağı

Üzüm Kur’ân-ı Kerim’de bir çok surede ve hadislerde övülen önemli bir nimet. Üzüm onlarca türü ile birlikte yaş meyvesi ve kurusuyla, yaprağı, çekirdeği, şırası, pekmezi, sirkesi ile yenilen bir ürün. Hepsi de çok lezzetli ve şifalı. Asma yaprağı taze olarak tüketildiği gibi salamurası kurularak da yenilen bir ürün. Anadolu’da onlarca yemeği yapılıyor. Sağlık üzerindeki etkileri ise şöyle sıralanıyor:

– Ağız yaralarına iyi gelir

– Eklem ağrılarını hafifletir

– Bağırsak sağlığı için önemlidir.

– Varis tedavisinde kullanılır.

– Mide rahatsızlıkları için faydalıdır.

Pratik bir sos yapımı

Bu basit sosu pişirdiğiniz sade makarna veya haşlanmış sebzelerle karıştırarak keyifle tüketebilirsiniz:

* Birkaç dal maydanoz

* Yarım limon suyu

* İstediğiniz türde çok az rendelenmiş peynir

* Bir çorba kaşığı yoğurt ya da süzme yoğurt

* Sarımsak

* İstediğiniz kadar ceviz

* Biraz zeytinyağı

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*