Doğalı Varken Kapak

Doğalı varken

Bulunduğumuz ortam, soluduğumuz hava, giy­diğimiz kıyafetler, kullandığımız deterjanlar, şam­puanlar, kremler ve dahası yediklerimiz-içtikleri­miz… Günlük hayatta karşılaştığımız, her alanda yöneldiğimiz seçenekler acaba ne kadar masum? Aslında hepimiz o kadar çok zararlı kimyasallara maruz kalıyoruz ki.

Çocuk sahibi olmak, doğal hayata yönlendiren önemli bir sebep olabiliyor. Benim de aynen öyle oldu. Daha hamilelik sürecinde ilham-ı İlahiyle, şam­puanlar, kremler, bebek yağları, deterjanlar, kıyafet­ler vb. her şeyin en doğalı ve en iyisini araştırmaya başlıyorsunuz. En doğrusuna ulaşıp, en faydalı bilgi­lerle donanmak için, okudukça okuyorsunuz.

İşte bu arayış içerisinde, zamanla aklımda bazı sorular belirdi. “Allah’ın (cc) bize emanet ettiği vü­cudumuza, neden bebeğimize özendiğimiz kadar özenmiyoruz? Neden her noktada hassas olamıyo­ruz? Bize yapılan sosyal dayatmalar yüzünden mi, yoksa alışkanlıklar mı buna sebebiyet veriyor? Uya­nışımız için ne yapmalıyız?”

Biz de tam da bu düşüncelerle, daha hassas dav­ranmak ve emanet olan vücudumuzu korumak adı­na, küçük ama etkili değişiklikler yaptık hayatımız­da. Daha sağlıklı ve doğal bir hayat için…

Peki nasıl başlamalı? Doğallığa doğru samimi bir adım atsak gerisi gelecek aslında. Kendimize ve çevreye zarar verecek, zehir saçan her şeyi alterna­tifiyle değiştirmek öncelikli amacımız olmalı! Onu yapıyorum, bunu yapamıyorum deyip kendimize mani olmak yerine, devamı gelecek ümidiyle emin adımlar atmakta fayda var. İsterseniz banyo, mut­faktan, isterseniz kişisel bakım ürünlerinden veya yiyecek-içeceklerden başlayıp, bir bir arınabilirsiniz. Zararlı kimyasalları hayatımızdan çıkardıktan son­ra da, sağlık ve iyilik hali için elinizden geldiğince, doğallığı hayat tarzı haline getirebilirsiniz. Çünkü hastalıklar gelmeden daha dirençli ve dayanıklı ol­mak için bunu yapmak gerekiyor. Tavsiyem hangisi kolayınıza geliyorsa oradan başlamak ve istikrarlı bir şekilde devam etmek.

Ben ilk olarak kimyasal deterjanları bırakıp, eko­lojik deterjanlara geçerek başladım. Hatta sonra­sında kendim de evde çamaşır ve bulaşık deterjanı denemeleri yaptım. Üstelik çorba hazırlamak gibi kolay tariflerle, iyi sonuçlar aldım. Yeter ki istek ve gayret olsun, arkası geliyor.

Mesela temizlik sirkenizi de evde yapabilirsiniz. Limon, portakal, mandalina kabuklarını atmayıp değerlendirmek ve geri dönüşüme kazandırmak için saklayabilir, çamaşırda yumuşatıcı gözüne, bulaşık­ta parlatıcı gözüne, beyaz eşya ve mutfak temizli­ğinde, cam silmede, yer silmede (doğal deterjan ve bir fincan sirkeyle) kullanabilirsiniz. Çok iyi sonuçlar verdiğini söyleyebilirim.

Ufak dokunuşlar

Doğal alternatifler gün geçtikçe yayılıyor. Her alanda alternatif bir tavsiyeyle karşılaşabiliyoruz. Örneğin evinizin havasını, yapacağınız ufak doku­nuşlarla değiştirebilirsiniz. Havayı temizleyen bit­kiler bulundurabilir, her sabah havalandırıp doğal uçucu yağları, oda kokusu olarak kullanabilirsiniz. Ben eski usul buhurdanlık kullanıyorum. Tealight mumlarla, alttan ısıtmalı sıcak su ve birkaç damla uçucu yağ eklenip yapılıyor. Buhurdanlığınız yoksa uçucu yağı, saf suyla karıştırıp sprey yapabilirsiniz. Yapay parfümler gibi ağır kokmasını beklemeyin ama hoş bir koku veriyor. Bunu yaparken de aroma­terapi uygulamış oluyorsunuz.

Aromaterapinin sakinleştirici, dinlendirici, ra­hatlatıcı, neşelendirici, antiseptik özelliğiyle de kı­şın soğuk algınlıklarından koruyucu ve tedavi edici ortamlar oluşturabilirsiniz. Her bir uçucu yağ şifa yüklü. Aromatik bazı bitkilerin kabukları, çiçekleri, yaprakları, dalları, kozalakları, tohumları veya mey­velerinin damıtılmasıyla elde edilen bu yağlar, Allah tarafından kâinat eczanesine yerleştirilmiş, doğal yollarla süzülmüş birer nimet. Bize de alıp kullan­mak düşüyor. Masajlarla, solunum yoluyla, mekan kokulandırmayla, kişisel bakım ürünleriyle fayda­lanılabilir. Aromaterapi fiziksel, duygusal ve ruh­sal sağlık için günümüzde de oldukça yaygınlaşan, tarihi ise çok eskilere dayanan bir bilimdir. Bu şifalı yağlardan faydalanmak için, uçucu yağlı, doğal bal mumundan yapılmış mumları da kullanabilirsiniz. Bunlar zehir saçan mumlardan değil!

Isındıkları andan itibaren solunum yollarını açan, negatif iyonlar yayarak ortamı dengeleyen, seratonin salınmasıyla kişinin pozitif kalmasına ve ruh halinin iyileşmesine yardımcı olan tuz lambala­rını da kullanabilirsiniz.

Gıda, ilaç, temizlik sektörlerinin dayatmaları bizi doğal olan her şeyden uzaklaştırıyor

İnsanlar artık daha bilinçli; sağlıklı bir vücut için doğal yollardan beslenmek gerektiğinin farkında. Ve sağlıklı bir çevre için dünyayı kirletmeyen, diğer canlılara zarar vermeyen besinleri tercih ediyorlar. Her hastalıkta, hemen ilaca başvurmadan, doğal beslenmeyle sağlıklı kalmanın yollarını arıyorlar. Bu konuda yapabileceklerimiz basit şeyler. Yapay, suni, zararlı kimyasal içeren, hormonlu, ilaçlı, katkılı fabrikasyon gıda ve ürünleri tercih etmeyip, doğal içerikli olanlarla beslenip, bağışıklığınızı güçlü tu­tabilirsiniz. Çünkü gıda, ilaç, temizlik sektörlerinin dayatmaları bizi doğal olan her şeyden uzaklaştırı­yor. Dolayısıyla sağlığımızı da bozuyor. Bu zamanda sağlıklı beslenmek, akıntıya karşı yüzmek gibi zor olsa da, elimizden geldiğince hassasiyet göstermek en doğrusu olacak.

Öncelikle vücudun ihtiyacı olan sıvılardan başla­mak iyi olur. Gün içine yayarak en az 10-15 bardak su içmeye özen göstermelisiniz. Bitki çayları, ilikli ke­mik suları, alkali içecekler, yeşil sebze suları, sütle veya kefirle besleyici smoothieler yaparak, vücut sı­vılarınızı daha iyi ve sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.

Vücutta fazla şişkinlik yapan inek sütüne alter­natif olarak, badem ve fındık sütünüzü evde hazır­layabilirsiniz.

Meyve ve sebzeleri mevsiminde kullanıp, tarım­sal ilaçların bulaşmadığı, köy pazarlarından satın alabilirsiniz.

Yapay lezzet yüklenen paketli gıdalara alterna­tif olarak, salatalar, mezeler yaparak gerçek lezzeti yakalayabilirsiniz.

Doğallığı bozulmuş gıda tüketimini azaltmak için evde rafine şeker içermeyen doğal şekerlerle (meyve, hurma özü, bal, pekmez gibi) tatlılar ha­zırlayabilirsiniz. Şekeri azaltmak da bir nebze olsun sağlığımıza katkıda bulunur.

Sirkeler, turşular, kefirler ve yoğurtlar bağışık­lığımızı kuvvetlendirmek, bol probiyotik takviyesi yapmak için iyi birer seçenek. Günümüzde insanlar her ne kadar hazırını almaya alışsa da, ev yapımı turşular mevsim sebzelerini saklamak ve o seb­zeden mevsimi dışında da faydalanmak için ideal. Şimdi seralarda her mevsimde her meyve-sebzeyi bulmak mümkün ama suni ve yapay olduğu için alınması gereken vitaminler eksik kalıyor maalesef.

Kişisel bakım için tavsiyeler…

Özellikle kimyasallara maruz kalma açısından hanımları daha fazla tehdit eden kişisel bakıma ge­lecek olursak; öncelikle gece boyu ağız içinde biriken bakterilerin vücuttan atılması için oil pulling (yağ çekme) ve ardından dil sıyırma aparatıyla sıyırma işlemini yapabilirsiniz. Oil pulling yapmak için 1 ye­mek kaşığı yağı 10-15 dk ağızda dolaştırıp, yutma­dan tükürüyorsunuz. Hindistancevizi yağı, susam yağı veya badem yağı bunun için uygun. Oil pulling, diş ipinin bile ulaşamadığı yerlere ulaşarak, ağız te­mizliğini sağlıyor. Aynı zamanda etkili bir doğal diş beyazlatma yöntemidir. Çürüklere, ağız kokusuna, dişeti kanamalarına, iltihap oluşumuna, boğaz ağ­rılarına, dişteki lekelere, damak yapısına iyi gelir ve bağışıklığınızı güçlendirir. Sonrasında dişlerinizi fır­çalayabilirsiniz.

Ardından toksinlerin vücuttan atılması için 1 ka­şık elma sirkeli ılık su içmek, limonlu suya benzer şekilde vücut ph’ını dengeler. Sirkeli su alkali oldu­ğu için vücudun asiditesini azaltmak için idealdir.

Saç bakımında ise hindistancevizi yağı ve avo­kado yağını, makyaj temizlemek için göz yakmayan kayısı veya kuşburnu çekirdeği yağını, yüz yıkamak için paçuli yağlı sıvı kastil sabununu, tonik için gül veya mersin suyunu ve arkasından cildi nemlendir­mek için ev yapımı doğal cilt kremini kullanabilirsi­niz. Cilt tipinize göre yağ seçenekleri farklılık gös­terir. Zamanla deneyimleyerek size uygun yağları bulabilirsiniz.

Karbonat, shea butter ve kakao baz yağıyla, hoş kokular veren ıtır ve gül uçucu yağından oluşan ev yapımı doğal deodorant elde edebilir veya güvendi­ğiniz markalardan temin edebilirsiniz.

Gün sonunda kullanabileceğiniz, ‘topraklama’ dediğimiz vücuttan elektriklenmeyi atıp, rahatla­tan, arındırıcı el ovmasından da bahsetmek isti­yorum. İçeriğinde kaya tuzu, tatlı badem baz yağı, lavanta uçucu yağı ile sibirya ladini uçucu yağı var. Yani tamamen doğal içerikler. Deneyip memnun ka­lırsanız, malzemeleri elde ettikten sonra, bu karışı­mı siz de yapabilirsiniz.

Ev yapımı doğal ürünleri temin etmek için kısa bir araştırma ile güvenilir markalara ulaşabilirsiniz. Özellikle organik sertifikalı olanları tercih etmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü yağ sektöründe de gerçek ürünler bulmak zor. Fayda sağlamak adına zarar gö­rebilirsiniz. Koku veren uçucu yağlarda, şişede uçu­cu yağ ifadesiyle, Latince ismi de yer almalı. Buna dikkat ederseniz iyi olur.

Doğal yaşama doğru attığım adımlar, beni zih­nen ve bedenen arınmış hissettirdiği, hayatıma bü­yük faydalar sağladığı ve genel anlamda sağlığıma olan katkıları için bu naçizane tavsiyeleri paylaş­mak istedim. Bu yazıda doğal yaşamı genel hatları ile anlatmaya çalıştım. Ayrıntılı bilgi ve tarifleri de gelecek sayılarda paylaşacağım. İnşallah doğal ve sağlıklı hayat arzusu olanlara kapı aralar diye düşü­nüyorum. Sağlıcakla kalın.

 

***İnternet üzerinde doğal beslenmeyi destekleyen ve bizi bu konuda bilinçlendiren Food Inc., What the healt, Cosmos, That sugar, Good choices, Hungry for Change, Super size me, The Truth About Cancer, Forks over Knives gibi sayısız belgeseller var izleyebilirsiniz.

 

***Bitki ve yağlarla ilgili istifade ettiğim iki tane kitap var, işin uzmanları tarafından yazılmış bütün bilgiler mevcut. Ecz. Sinem Us’un Organik Eczanemin Aroma Bahçesi ve Nazım Tanrıkulu’nun Tıbbi Bitkileri Doğru Kullanma Rehberi…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*