Çocuk Eğitimi

Oyun ve oyuncağın önemi

Oyuncak seçimi asla rastgele yapılacak bir eylem değildir. Bu yüzden oyuncak seçiminde anne babalar, çocuğun yaşına, ihtiyaçlarına, yetenek ve ilgilerine, gelişim düzeyine ve oyuncağın güvenliğine göre seçim yapmalıdır. Ayrıca oyuncağın çokluğu değil nitelikli olması önemlidir. Çocuklara verilecek oyuncakların basit düzeyden zora doğru tercih edilmesi gerekir. Bu da çocuğun oynadığı oyuncaklarda başarıyı tatmasını sağlayacaktır. Zira çocuğa bunu hissettirmek gerekmektedir.

En iyi oyuncak en pahalı oyuncak değildir. En iyi oyuncak çocuğun tekrar tekrar oynamak isteyeceği ve her oyununa uyarlayabileceği oyuncağıdır. Yani yapılandırılmamış oyuncaklar dediğimiz oyun hamuru, yap-bozlar, legolar hatta çamur.. Bu tür oyun malzemeleri her ailenin elde edebileceği oyun malzemeleridir. Çocuklar bunlara istediği şekli verebileceği için hayal güçlerinin sınırlarını zorlayıp, üretkenliği artacak ve zeka gelişimi de desteklenecektir.

Çocukların gerçek materyallerle de oyun oynamalarına müsaade edilmelidir. Çünkü oyunlar çocuğu hayata hazırlık sürecidir. Bu yüzden gerçek materyaller de çocuğun oyuncakları olmalıdır. Ayrıca gerçek materyallerle oynayan çocukların merak duyguları da tatmin edilmiş olacaktır.

Altın tavsiye: Her anne baba çocuğuna oyuncak almak ister. Özellikle ekonomik gücü yüksek olan anne babalar çocuğuna oyuncak alarak kendi vicdanlarını rahatlatmak isterler. Çocuğumun içinde kalmasın düşüncesiyle çocuğun her istediği oyuncak alınması çocuğun değer verme bilincini ortadan kaldıracaktır. Ayrıca oyuncakla dolu bir oda çocuğun dikkatini toplamasını zorlaştıracaktır ve dikkat bozukluğu ortaya çıkaracaktır. Ayrıca bu durum anne için de olumsuz bir durumdur. Her yerden oyuncak çıkması evin düzenini korumak açısından anneyi zorlayacaktır.

Bu yüzden her oyuncak alınırken bunları da göz önünde bulundurmak bize fayda sağlayacaktır. Altın söz: “Çocuklarınızı; peygamberimizi, ehl-i beyti ve Kur’ân okumayı sevmek gibi üç özellikte terbiye ediniz.” (Hadis-i Şerif)

Altın oyun: Bu Ramazan oyuncağınız bizden Biz Ramazana hazırız, peki ya siz? Ramazan’da her bir gün için keseler hazırlayalım desek içlerine ne koyarız dersiniz? Not, ayet, hadis, dua, Esma’ül Hüsna, gezi, atıştırmalıklar ya da eğitici bir oyun. Örneğin bir günün kesesine ‘teravih çantası hazırlama etkinliği’ koyup akşamına da birlikte namaza gidebiliriz. Ya da biraz boncuk ve misina koyup o günde tesbih yapabilirsiniz. Aynı zamanda Can Kardeş dergimizde de bir Ramazan takvimimiz var. Takvimden her günü ayrı ayrı keserek keselere koyabiliriz. Ekstra ekleyecekleriniz için şimdiden hayal gücünüze sağlık!

Bunları hazırladık da oyun nerede?

Oyun da her gün bunları seçme işinde. Balonun altını keselim ve kestiğimiz yerden streç film rulosuna geçirelim. Kaymaması için etrafını bantlayalım. Balonun ağzına bir düğüm atıp rulonun içine bir pinpon topu koyalım. Balonu gerdirip topu fırlatacaksınız. Top hangisini vurursa o günün kesesi o olacak. Birlikte ve bol gülücüklerle geçirdiğimiz bir Ramazan olması duasıyla…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*