Beslenme

Ramazan’da beslenme

Beslenme sağlığımızın temeli, özellikle 16-17 saatlik açlık durumunun olacağı Ramazan döneminde, ayrı bir önem kazanıyor. Ramazan’da sahura kalkmanın önemi büyüktür. Sahura kalkıldığında midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yapmayacak besinleri seçmeliyiz. Bu besinler kompleks karbonhidratları, kaliteli proteinleri ve iyi kalitede yağları içeren besinlerdir.

Oruç sırasında baş ağrısı ve hazımsızlık gibi minör, böbrek ve sindirim sorunları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle sağlıklı kalmak, dengeli bir diyeti sürdürmek ve hijyenik besinleri tüketmek önemlidir. Dehidratasyonu önlemek için oruç öncesi ve oruç sonrasında yeterli miktarlarda su tüketilmelidir. Sağlıklı kalmak için doğru besinleri doğru miktarlarda seçmek çok önem kazanmaktadır. Bazı bireyler Ramazan sırasında diyet alışkanlıklarını minimize etmeye eğilimlidir. Bu kişiler iftar öğününde toplam karbonhidrat miktarının önemli bir kısmını, basit şekerler olarak almayı tercih ederler. Bu durumda da öğün sonrasında kanda glukoz dalgalanmalarına neden olmaktadır. Sahur ve iftar yemeğinde, besin öğeleri içeriklerinde büyük farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle her iki öğünde besin öğeleri içeriklerine büyük özen gösterilmelidir.

Bunun için:

1. Karbonhidrat içeren besinler sınırlanmalıdır.

2. Basit şeker içerikleri yüksek olan besinler iftar öğününün sonunda tüketilmelidir. Buradaki amaç proteinler ve yağlarla birlikte karışık bir diyetle birlikte tüketilen karbonhidratların ince bağırsaklardan emilimi ve yüksek glisemik yüklerinin yavaşlatılmasıdır. Karbonhidrat içeren besinlerin glisemik  yüklerine ( miktar ve kalitesi) dikkat edilmelidir.

3. Bunlar sağlıklı besinleri ve uygun porsiyonları tercih ederek yapılmalıdır. Oruç tutan bütün bireyler gereksinmelerini besin öğelerinden zengin, değişik besinleri içeren sağlıklı bir diyetle sağlamalıdır.

Gelin şimdi hep birlikte sahurda tüketmeniz için önerdiğim besinlere bakalım;

* Ramazan ayında iftarlarda genellikle pide tüketiriz. Eğer iftarda pide tüketiyorsak, sahurda mutlaka kompleks karbonhidrat olan; Tam buğday /Çavdar ekmeği tüketmeliyiz. Bu sayede kan şekerinde ani değişiklikleri önleriz.

* Uzun süreli açlık süresinde tokluğumuzu arttırmak ve iyi kalitede protein almak için örnek protein olan yumurtayı sahurda yer verelim.

* Taze sebze ve meyveler içerdikleri lif sayesinde tokluğumuzu artırıp vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamamıza yardımcı olur.

* Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar doymamış yağ asitlerinden zengindir yağlar bizim tokluk süremizi uzatır. Sağlığımız için ve Ramazan’da sahurda tok kalmak için iyi kaliteli yağ kaynaklarına yer verelim.

* Protein içeren süt, ayran, peynir yoğurt kefir gibi yiyeceklerde tokluk süremizi daha uzun olmasını sağlar.

* Son olarak sahurda bol su içmeye özen gösterelim. Aşırı yağlı tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmemeye dikkat edelim ve kızartmalardan kaçınalım.

Sevgi ve saygılarımızla…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*