Dekorasyon

Tasarımda mermer

Mermer, tarih boyunca birçok mimaride kullanılmasıyla birlikte ve günümüzde de tercih edilmektedir. Mermer, doğal taş olmasının yanı sıra son zamanlarda ilgiyi üzerine toplamıştır. Son yıllarda tasarımcılar, bu şık ve dayanıklı malzemeyi bir kez daha keşfetmeye başladılar. Sadece ıslak hacimlerde (tuvalet ve banyolar) değil artık her türlü dekorasyon ve aksesuarlarda kullanılmaya başlandı. Dayanıklı ve uzun ömürlü olan mermerler zarif görünümüyle dikkatleri her zaman üzerine çekmeyi başarmıştır.

Artık dekorasyonun her alanında mermere rastlamak mümkün hale geldi. İç dekorasyonda masa, sehpa, biblo, avize vs. ürünlerin yapımında önemli miktarlarda, özellikle damarlı mermer, renkli mermer, oniks mermeri ve yeşil somaki tüketilmektedir. Mermerin dekorasyonda kullanım alanı sınırsızdır. Fotoğraf çerçeveleri, ayna çerçevesi, mumluklar ve daha birçok şey mermerden yapım için uygundur. Mermer deseni duvar kâğıdında, ofis eşyalarında ve hatta tekstilde de karşımıza çıkıyor. Buradan da anlaşılacağı gibi mermerin kullanım alanı ve tasarımı tamamen sizin hayâl gücünüze ve ihtiyacınıza göre şekillenebilir.

Mermerin en büyük örneklerini masalarda görebiliriz. Zengin bir görüntüye sahip olduğu için iş yerlerinde çalışma masası veya evlerde yemek masası olarak tercih edilebiliyor. Ancak mermer ağır bir malzeme olduğu için bu masaların taşınması zor olabilir. Bu yüzden mermer görünümlü kaplamalar ile masanızı kaplayabilirsiniz. Mermer görünümlü kaplamalar demişken bu konuyu açmakta fayda var.

Mermer ağır bir malzeme olmasından ötürü kullanımı zorlaştırmaktaydı fakat bunun için de çözüm gecikmedi. Özel baskı teknikleri ile geliştirilmiş kendinden yapışkanlı mermer görünümlü kaplama kâğıtların da mermer sevenler için üretimi mevcut. Böylelikle hem maliyet, hem de kullanım kolaylığı açısından rahatlayabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise bu konu da uzman kişilerin uyguladığı boyama teknikleriyle eşyalarınızda mermer görünümüne kavuşturmanız olacaktır.

Doğal taşların temizliği diğer malzemelere göre biraz daha özen ve dikkat ister. Sentetik bazlı temizleyiciler, çamaşır suları mermer yüzeylerde kullanılmaz. Ayrıca asitli, kireç çözücü türü ürünler mermeri aşındırarak dokusunu ve görüntüsünü bozabilir. Mermeri temizlemek için ılık su ve sabun kullanılabilir. Fırçalar ve yumuşak olmayan temizlik aparatlar, mermerin çizilmesine neden olur. Neme karşı dayanıklı bir malzeme olmasından ötürü, konutlardan ofislere birçok alanda kullanılan mermer, kolaylıkla silinebilir. Doğal bir malzeme olması itibariyle biraz pahalıdır, fakat uzun ömürlü bir kaplama malzemesidir.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*