Doğalı Varken Sağlık

Şifalı oda kokuları-1

Hazırlaması çok pratik oda kokularıyla, evinizi, ofisinizi ferahlandırarak, bitkilerin şifa özlerinden faydalanabilirsiniz. Uçucu yağların özelliklerine göre veya beğendiğiniz koku çeşitlerine göre farklı oda kokuları hazırlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle bize 100 ml. şişe gerekiyor. Bulabilirseniz kullanacağınız şişeyi koyu renkli tercih edin. Kokular koyu renkli amber şişede ışığı daha az geçirip, daha geç buharlaştığı için daha uzun süre kullanılıyor. Ağzı dar olması da yine bu sebepten dolayı.

Sonra şişenin yarısı dolacak şekilde baz yağını karıştırma kabına alın. Ben bunun için badem yağını tercih ediyorum. İsterseniz badem yağı yerine başka bir bitkisel yağ da kullanabilirsiniz, yalnız çok kokusu olmayan bir yağ olmasına dikkat edin. Formülde en fazla miktarda kullandığımız yağı, en önce koyun. Uçucu yağları da teker teker ekleyip karıştırın. Sonra yağların çözülmesi için saf alkolü ekleyin. Karıştırıp huni yardımıyla cam şişelere doldurun. Ve 4-5 adet bambu çubuğunu da şişeye koyduğumuzda oda kokusu hazır oluyor. Bambu çubukları yağı iyice içine çektikten sonra çubukları yağlı kısmı yukarı gelecek şekilde baş aşağı çeviriyoruz. Bu şekilde bulunduğunuz ortama yağların kokusu genleşerek yavaş yavaş yayılıyor.

Oturma alanı için oda kokusu

30-40 ml tatlı badem yağı

10 ml damla limon uçucu yağı

5 ml damla portakal veya greyfurt uçucu yağı

3 ml damla bergamot uçucu yağı

Bambu çubuk

5 ml etil alkol

Yatak odası için oda kokusu

30-40 ml tatlı badem yağı

10 ml damla lavanta uçucu yağı

5 ml damla roma papatyası yağı

3 ml damla mercanköşk yağı

Bambu çubuk

5 ml etil alkol

Bambu çubuklarını kullanmak istemezseniz elektrikli hava yayıcısına karışımdan damlatıp kokunun ortama yayılmasını sağlayabilirsiniz. Bir başka fikir de eski usul buhurdanlık. Altında tealight mum yanan, üzerinde su dolu bir haznenin içinde aromatik yağlarınız ısıyla daha çok yayılır ve bu sayede çok daha hızlı bir koku etkisi alabilirsiniz. Bu yöntem oda kokusu gibi birkaç aylık değil anlık kullanım için olduğundan seçeceğiniz uçucu yağlar 10 damlayı geçmemeli. Yaklaşık bir çay bardağı içme suyuna 4 damla uçucu yağ 20 m2 bir alanı kokulandırmak için yeterli. Hava yayıcısı yardımıyla etrafa yayılan kokuyu günde iki kez 15 dakika teneffüs ederek uygulayabilirsiniz. Okaliptus yağı sadece yetişkinler için, nane yağı da 7 yaş üstü çocuklar ve yetişkinler için uygundur. Elektrikli hava yayıcısı veya buhurdanlıkla kullanabileceğiniz birkaç tarif daha ekleyelim;

Antibakteriyel oda kokusu

5-6 damla limon kabuğu yağı

3-4 damla okaliptüs yağı

1-2 damla nane yağı

1-2 damla kekik (thyme) yağı

Yorgunluk için enerji verici oda kokusu

3-4 damla nane yağı

3-4 damla greyfurt veya bergamot yağı

Odaya dağılan aromatik moleküller çalkantılı duygu durumu üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Koku duyusuyla limbik sisteme 5 sn içinde etki ederek kortizol seviyesini ve dolayısıyla stresi azaltır. Bedensel ve ruhsal canlılık verir.

Migrene iyi gelen oda kokusu

4 damla nane yağı

4 damla lavanta yağı

2 damla fesleğen yağı

2 damla defne yağı

Defne yağı antinevraljik etkili çok iyi bir ağrı kesicidir. Nevralji ağrılarında kraniyal sinir üzerindeki baskıyı giderir ve kan damarlarının kasılmasını tetikler.

 Anksiyete giderici oda kokuları

Bergamot, misk adaçayı, roma papatyası, gül, vetiver, nioli, tatlı portakal, lavanta, mandalina, sedir ve ıtır yağlarından herhangi birini veya birkaçını, toplam 10 damlayı aşmayacak şekilde hava yayıcınızın haznesine koyarak veya bu karışıma 20 ml gül suyu ekleyip oda spreyi olarak kullanabilirsiniz. Etkisini sempatik etkiyi azaltıp parasempatik etkiyi arttırarak gösterir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*