Beslenme

Diyetisyeni bırakınca neden kilo alıyorum?

Bireysel zayıflama çabası kişinin kilo vermesine sebep oluyor olmaya ancak bu sefer de yetersiz ve/veya dengesiz beslenmeyle farklı sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Üstelik bu kişilerin neredeyse hepsi verdiği kiloları birkaç yıl içerisinde geri alıyor. Kalıcı kilo vermenin yolu ise bir uzman (diyetisyen) kontrolünde, sağlıklı alışkanlıklar kazanarak, yavaş ve kontrollü bir şekilde ilerlemektir.

Hızlı kilo vermek

Tartıda gördüğümüz eksilerin ciddi bir kısmı su ve kas kayıplarından kaynaklı. Su ve kas kaybeden metabolizma, yavaşlar ve yaşlanır. Bu yüzden hızlı verilen kilo çok daha hızlı bir şekilde geri alınır, kişinin yağ oranını ve sağlığını kalıcı olarak menfi etkiler.

Enerji kısıtlaması

Diyette enerji kısıtlaması ne kadar fazlaysa, geri kilo kazanımı o kadar hızlı ve kolay olacaktır. Düşük enerjili diyetler yapıldığında vücudumuz tasarrufa geçer ve çalışma hızını düşürür, çünkü ona verilen besinle idare etmeye çalışır. Siz yediğiniz miktarı tekrar artırınca da kilo artışı kaçınılmaz olur.

Eski alışkanlıklara geri dönmek

Yapılan diyetlerde en büyük hatalardan biri de sevilen besinlere “yasak etiketi” koymaktır. Diyet bittiğinde, yani kişi hedeflediği kiloya düştüğü dönemde ise bu besinler yavaş veya hızlı olarak tekrar beslenmeye dâhil edilir. Bu da geri kilo kazanımını kolaylaştırır.

Yağ hücrelerinin sayısı

Özellikle genç bireylerde kilo alımı, yağ hücrelerinin yağ depolamasının yanı sıra bu hücrelerin sayısında artışa sebep olur. Kilo verimiyle yağ hücrelerinin boyutu küçülebilir; ancak yağ hücre sayısında azalma olmaz. Bu da kişinin tekrar kilo alımı için diğer bireylere göre daha fazla risk altında olduğunu gösterir.

Lipoprotein Lipaz (LPL)

LPL yağ hücrelerinin kan yağlarını depolamasına sebep olan bir enzimdir. Belli bir düzeyde kilo kaybeden bireylerde, vücut yağ deposunu korumak ister. Bu sebeple LPL aktivitesi artar, vücut yağ depolamaya meyilli hale gelir.

Leptin Hormonu

Leptin iştah kontrolü sağlayan bir hormondur. Leptin düzeyinin artması bireyin iştahında azalmaya sebep olur. Çok yediğimiz ya da kilo aldığımız zamanlarda leptin düzeyi artar ve iştah baskılanır. Kilo verince ise leptin azalır.

Ghrelin Hormonu

Ghrelin iştahı artıran bir hormondur. Ağırlık kaybı sonrasında ghrelin hormonu artar. Ağırlık kaybı sağlandıkça kişinin iştahlanması büyük ölçüde ghreline bağlıdır.

Set-point teorisi

Kişi kilo kaybettiğinde enerji harcaması azalır. Vücut daha az enerji harcayarak depolarını koruma eğilimine geçer. Kilo aldığınızda ise vücut alışkın olduğu kiloyu korumak için enerji harcamasını artırır. Buna set-point teorisi adı verilir.

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*