Fikir Bahçesi

Nedir bu doğal ebeveynlik?

Yavrumun içimdeki varlığını ilk hissettiğimde aklımda dönen tek bir soru vardı: Benden nasıl anne olabilir? Çünkü annelik çok başka, çok özel, çok kıymetli, çok önemli bir vazifeydi ve ben kendimi böyle bir vazifeye asla layık göremezdim. Bu yüzden anne olacağımı bile kabullenmem zaman almıştı. Ta ki bunun bir liyakat işi olmadığını anlayana kadar. Hayatımdaki bu büyük yenilik, önce bir hakikati kavramamı sağlamıştı: “Nefis cümleden ednâ, vazife cümleden âlâ.” (Bediüzzaman Said Nursî) Öyle ya, şimdiye kadar uhdeme verilmiş hangi vazifeye tam layık idim ki? Şimdiye kadar öğrendiğim bir şey varsa o da eğer Allah bir kimseyi bir işte istihdam etmek istiyorsa, o vazifeyi gördürecek istidadı o kişiye yüklüyordu. “Cenab-ı Hakkın ihsan ettiğinde kabiliyet aranmaz.” diyerek endişelerimi bir kenara bırakmaya çalıştım.

Günlerimi boş geçirmektense bebeğime hazırlanarak geçirmek istedim. Başta hamilelik ve doğum süreci olmak üzere bebek bakımı, çocuk terbiyesi, annelik psikolojisi ile ilgili araştırmalar, okumalar yapmak ve mümkünse eğitimler almak demekti bu. Bunları yaparken bir şeyi kendime sıkça hatırlatmaya gayret ettim: Benim “mükemmel anne” olmak diye bir gayem yok. Bırak mükemmeli, yeterince iyi anne hatta sade anne olabileceğime dair bile endişelerim varken, bir şeyler öğreniyor olmak beni yanıltmamalı. Ben mükemmel anne, hatta mükemmel hiçbir şey olamam. Ancak bütün kusur ve eksikliklerimi bilerek, “tevekkeltü alallah” diyerek bana verilen bu kutsal vazifeyi yerine getirmek için fıtratıma konulmuş kodları keşfe çıkmalıyım. İşte bu keşif sürecinde karşılaştığım bazı kavramları paylaşacağım sizlerle.

Bunların birincisi; tam da benim fıtratıma konulmuş olanı keşfetmek istememle doğru orantılı olarak karşıma çıktığı için kolaylıkla benimsediğim ve sizlerle paylaşmak istediğim bir ebeveynlik modeli olan “Attachment Parenting (AP).” Türkiye’de “Doğal ebeveynlik” kavramıyla ifade edilse de bu kavram AP’yi tam olarak karşılamadığı için “bağlanma odaklı sezgisel ebeveynlik” tabirini kullananlar da var. Yani doğal, koşulsuz, empatik, şefkatli, şiddetsiz bir ebeveynlik modelinden bahsediyorum.

Çocukları belli bir ekole göre yetiştirmek fikri eskiden beri bana uygun değildi. Bu nedenle benim gibi düşünüyor iseniz lütfen biraz sabırlı olun ve yazıyı sonuna kadar okuyun. Aslında AP için; çocuk yetiştirmeyle ilgili ekollere karşı olma ekolü desem yanlış olmaz sanıyorum.

AP; her çocuğun ayrı bir mizacı olduğunu, dolayısıyla kalıplaşmış terbiye modellerinin her çocuk üzerinde aynı şekilde uygulanmasının mümkün olmadığını söylüyor.

AP; bebek için en iyi uzmanın, bebeğin kendi annesi olduğunu iddia ediyor. Bunu tecrübeleri yok saymak olarak düşünmemek gerek elbette. Ancak anne, bebeğiyle güvenli bir bağ kurarak, bebeğin verdiği işaretlere göre ona bakım vermeye çalışır. Bu nedenle ezberlenmiş kural ve yöntemlere bağlı kalmadan sezgilerine göre hareket etmeyi seçer. Örneğin bebeği emzirirken saate bakmak yerine, bebeğin ihtiyacına ve istemesine dikkat eder. Eğer bebeğin sarılma, kucaklanma ihtiyacı varsa giderir. Bebek zorla ve ebeveynin istediği saatte uyutulmaz, kendi ihtiyacı olduğu kadar ve saatte uyutulur.

İtiraf etmeliyim ki bu ebeveynlik modelini benimsemek, bizim kültürümüzde yer edinmiş pek çok düşünceyle mücadele etmeyi beraberinde getirebilir.

Son olarak AP’nin benim hoşuma giden bir özelliğinin de şefkatli ebeveynlik yaptırarak şiddetsiz bir şekilde çocuk yetiştirmeyi desteklemesi ve şiddetsiz topluma katkı sağlaması olduğunu söylemek istiyorum. Ve AP’nin sekiz temel ilkesini kısaca zikredip ilgilenenleri konunun kaynaklarına havale ediyorum.

1. Hamilelik, doğum ve ebeveynliğe hazırlık

2. Sevgi ve saygıyla besleme

3. İhtiyaçlarına kulak verme

4. Tensel yakınlık

5. Gece boyunca ebeveynlik

6. İstikrarlı ve devamlılık arz eden ilgi

7. Pozitif disiplin uygulaması

8. Kişisel hayat ve aile hayatında denge kurmak

Kaynak:

* Doğal Ebeveynlik, Dr. William Sears and Martha Sears,

Doğan Kitap

* www.attachmentparentingturkiye.com

* www.dronaran.com

* İnstagram: @attachmentparentingturkiye @dronaran

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*