Beslenme Doğalı Varken

Osmanlı mutfağının meşhur reyhan şerbeti

Su ihtiyacını karşılamak ve özellikle sıvı kaybını önlemek için; tadı, kokusu ve rengiyle nefis bir içecek olan reyhan şerbeti için malzemeler:

* 1 demet taze reyhan veya 5-6 kaşık kurutulmuş reyhan

*1-2 adet limon suyu

*1-2 adet çubuk tarçın

*5-6 karanfil

*1 adet limon ve 1 adet portakal kabuğu

* İsteğe göre şeker veya bal

Reyhanı kaynatmak yerine vitamin ve mineralle­re zarar vermeden demleme yöntemi kullanırsanız daha sağlıklı ve iyi bir sonuç elde edersiniz. Öncelikle reyhanları yıkayın, bir sürahiye alın, üzerine 1,5 litre kaynar su ekleyin. Limon ve portakalı mümkünse rendenin küçük tarafıyla rendeleyin. (Acı tat verme­mesi için beyaz kısmı rendelemeyin, varsa kabukla­rı kalın olanları tercih edin.) Rendelenmiş limon ve portakal kabuklarını, tarçın, karanfil ve limon suyu­nu da ilave ettikten sonra üzerini kapatıp yarım saat demlenmesini bekleyin. Tadının acımtırak olmaması için çok fazla sıcak suyun içinde bekletmeyin. Tat­landırmak için şeker kullanacaksanız damak tadını­za göre sıcakken ekleyebilirsiniz. Bal kullanacaksa­nız biraz ılımasını bekleyin. Sonrasında süzüp buz­dolabında bekletin. Soğuduktan sonra dilimlenmiş limon kabuklarıyla servis edebilirsiniz.

Reyhan şerbetinin faydaları:

*Sindirim sistemine faydalı, hazmı kolaylaştırır.

*Gaz sancılarını giderir, mide ve bağırsaktaki şiş­kinliğin azalmasına yardımcı olur.

*Vücuttaki ödemi atar.

*Sinir sistemine faydalıdır, uykusuzluğu giderir.

*Anne sütünü artırır.

*Saç dökülmesini önleyerek, parlak ve gür saçlar çıkarır.

Yazın soğuk, kışın sıcak tüketebilirsiniz…

Reyhan nasıl ekilir?

Kokusu ve hoş kokulu tadıyla sofralarımızı süs­leyen reyhanı evinizde çok pratik yollarla yetiştirebi­lirsiniz. Reyhan sıcağı seven soğuk ve rüzgâr görme­mesi gereken bir bitkidir. Ilıman bir yerde yaşıyorsa­nız ister evde saksıda, ister bahçede kolayca yetiş­tirebilirsiniz. Ocak, Şubat ayları gibi güzel ve besin değeri yüksek bir toprağa dikilmelidir. İlk olarak saksıya toprağı yerleştirip, hafif nemlendirdikten sonra tohumlarımızı aynı tuz serper gibi ince bir ta­baka halinde toprağın üzerine serpin. Daha sonra bir miktar toprağı elinize alıp tohumların üstünü kapa­mak için serpiştirin. Elinizle çok fazla bastırmadan toprağı tohumların üzerine kapatın. Daha sonra ise hafif bir sulama yaparak bir sonraki güne hazırlayın. Böylelikle ekme işlemi tamamlanmıştır.

Reyhan nasıl yetiştirilir?

Reyhan saksını mutlaka güneş alan bir yere bıra­kın. Günde en az 4 saat güneş alması gerekmekte­dir. Rüzgâr görmemesi ve soğuk değmemesi gere­kir. Reyhan su sevmemektedir. Bu nedenle haftada bir sulamanız yeterli olacaktır.

Reyhanı sularken çok fazla yapraklara değdirme­den kökleri sulamaya özen gösterin.

Reyhan fidelerini aralıklı olarak ekmeye özen gösterin. Çünkü büyüdüklerinde alana ihtiyaçları olacaktır.

Reyhan nasıl toplanır?

Reyhan çiçek açana kadar toplanabilir. Toplar­ken koparmak yerine üsten dallarının kesilmesi hem daha doğru, hem de bir sonraki seferde daha gür çıkmasına sebep olacaktır. Reyhan yaprakla­rı çoğunlukla tazeyken kullanılır, kurutulduğunda kokusunu ve lezzetini kaybeder. Eğer bir süre canlı kalmasını istiyorsanız bir bardak suyun içine sapla­rıyla koyarsanız tazeliğini kaybetmeden uzun süre kullanabilirsiniz.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*