El Emeğim

Kolalı sepet

Merhabalar. Bu ay organizatör olarak da kullanabileceğiniz dantel sepetler­den yapmaya ne dersiniz?

Malzemeler

Bebek yün ipi

2 numara tığ

Sepete şekil verebilmek için kap

Kola veya kuruyunca şeffaflaşan tutkal

Yapımı

Motif: 5 zincir örerek halka yapın. Halkanın üzerine, 1 zincir arayla 12 adet olacak şekilde tı­rabzan yapın. Bir üst sırada her tırabzanın arası­nı, 3 adet tırabzanla doldurun. Fakat bu sefer 3 tırabzanı da aynı anda çekerek çıkarın. Böylece çiçek görünümünü elde edeceksiniz.

Bu üçlü tırabzanların arasına da 5 zincir çeke­rek, motifin 2. kısmını tamamlayın. Son sırada ise yine 5’er zincir çekerek, bir alt sıradaki zincir­lerin üzerine batın.

Sadece köşeler için bir deliğe iki kez batarak tırabzan yapın. Böylece motif kare bir görünüm alacak. Motifleri birbirine ekleyerek şerit yapın. Şeridin kalıpta bol durmamasına dikkat edin. Kalıpta gergin duracak kadar motif örmek yeterlidir.

Taban: Eğer yuvarlak bir sepet örecekseniz, taban için motif göbeğinin aynısını yaparak başlayın. Ardından 3’er zincir çekip tırabzan yapın, belli aralıklarla delikleri çoğaltarak büyütün. Şekil vereceğiniz kalıbın tabanı kadar ördükten sonra, şerit haline getirdiğiniz motiflerin altta kalan deliklerini sayın, ördüğünüz tabandaki delikleri de sayın. Her ikisinin de birbirine tam denk gelmesi için bir hesaplama yapıp, taban büzüşmeyecek şekilde fotoğraftaki gibi birbirine ekleyin. Örneğin benim motiflerimi tabana eklerken, 3 kerede bir delik atlayıp eklemem gerekiyordu. Böylelikle büzüşmeden ekleme işlemini tamamlamış oldum.

Kare taban örecekseniz, fotoğraftaki gibi tırabzanlardan oluşan taban da, delikli tabana bir alternatif olabilir.

Son olarak, motiflerin üzerine tabandaki aynı işlemi uygulayarak, 3 sıra kadar delikler yapın. En üst sırada ise, bir delik arayla pipirikli tırabzan yaparak tamamlayın.

Pipirik yapmak için; tırabzan yaptıktan sonra 4 zincir çekip tırabzanın başına batın.

Sepet örgüsü bittiğinde, kolalama işlemini yapın. Kola tabakasını bir çay bardağı suda eritip, örgüyü batırın, ardından kalıbına yerleştirerek kuruyup sertleşmesini bekleyin.

Tutkalla yapmak isterseniz, 1 çay bardağı tutkala, 1 çay bardağı su ekleyin.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*