Dekorasyon

Depreme dayanıklı bir dekorasyon için…

Sevgili Bizim Aile okurları yakın zamanda İstanbul sakinlerini sarsan bir deprem yaşadık. Neyse ki üzücü durumlar can ve mal kaybı yaşanmadı. Bu vesileyle tekrardan geçmiş olsun dileklerimi belirtmek isterim.

Mevzu deprem olunca elbette burada da dekorasyon ve tasarım söz sahibi olur, sanmayın ki birbirinden bağımsız ve uzak konular. Bu ayki yazımda deprem vb. sarsıntılara karşı yaşadığımız mekânda ne gibi önlemler alınabilir ve nelere dikkat edilir diye birkaç önemli noktaya değinmek istiyorum.

Yaşadığımız evler ve ofisler ne kadar depreme dayanıklı olursa olsun dekorasyonu da depreme göre oluşturulmalıdır. Aksi takdirde halen yeterli derecede güvende olmayabiliriz. Gönül ister ki betonarme bir şehirden uzaklaşıp, ahşap evlerde hayatımızı idame edelim. Fakat bu artık pek mümkün olmadığından, aldığımız veyahut oturmakta oluğumuz evin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını araştırıp yine gönül rahatlığıyla oturabiliriz.

Bazı hususlara dikkat edip güvenliğimizi sağlayabiliriz. Bunun için binanın yapısı dikkate alınmalı, ‘Gözle görülür çatlak var mı, yok mu?’ buna bakılmalı. ‘Evin herhangi bir yerinde nem, rutubet var mı?’ diye incelenmelidir. Çünkü bu durum zamanla yapının zayıflamasına ve çökmeye neden olabilir. Aynı zamanda çatının eski olup olmadığına bakılıp gerekli tadilatlar için de harekete geçilmeli.

Gelelim iç mekânda dikkat edilmesi gereken hususlara;

*  Çocuk odası dekorasyonu yapılırken mobilyalar ve yataklar duvara sabitlenmeli.

*  Oturma odası ve salon tasarımı ise yine dayanıklı eşyalarla daha güvenilir hale getirilmelidir.

*   Yine iç mekânda kullandığımız büyük, ağır avizeler yerine daha minimal ve şık tasarıma sahip olan spot ışıklar kullanabilirsiniz.

*  Televizyon ünitesi, kütüphane ve gardırop gibi büyük eşyaların da duvara sabitlenmesi güvenlik açısından çok önemli.

*   Ofiste çalışıyorsanız büyük dosya dolaplarının sarsıntıda hareket haline geçmemesi için duvara sabitlemeli mümkünse kapaklı dolaplardan tercih edilmeli.

*  Eşyalar en ufak bir sarsıntı, hatta çarpma sonucu düşmeyecek şekilde konumlandırılmalı.

*  Mümkün olduğunca koridorlar eşyalarla daraltmamalı, aksi bir durumda sıkışıklık yaşanabilir.

*  Evinizde alçıpanla süslü bir tavan varsa oradan uzaklaşmalı, yapılırken yeterli özen gösterilmemişse sarsıntıyla beraber çatlayıp düşebilir.

*  Tablo, duvar saati, çerçeve gibi donatılar koridorlarda kullanılması durumunda düşmemesi için yeteri önlem alınmasına dikkat edilmeli.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*