Pratik Bilgiler

Acı biberin faydaları

Faydalarından dolayı acı biberin çikolatası, çayı, reçeli bile yapılıyor. Muhtevasındaki maddeler sayesinde metabolizmayı hızlandıran ve kanserden koruyucu özelliği olan acı biberi mutfağınızdan eksik etmeyin. Midesinde hassasiyet ve hemoroitten muzdarip olanlar hariç! Beslenme ve diyet uzmanları acı kırmızı biberin faydalarını şöyle anlatıyorlar:

Kötü kolesterolü düşürüyor

Safra oluşumunu uyaran acı biber, kolesterolün vücuttan atılımı için önemli olan safra asitlerinin üretimini de artırıyor. Özellikle kötü kolesterol seviyesi bu sayede düşüyor.

Metabolizmayı hızlandırıyor

Lifli yapısı ve acı etkisi bağırsakların çalışmasını sağlıyor ve kabızlığı önlüyor. Acı biber metabolizmayı hızlandırdığı için kilo kontrolünü de kolaylaştırıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Acı biber içeriğinde yüksek oranda beta karoten ve C vitamini bulunduruyor. Bu sayede kansere karşı koruyucu etkisi var.

Vücut direncini artırıyor

Tüm dünyada yetişen acı biber vücudun vitamin, kalsiyum ve potasyum ihtiyacını da karşılıyor. Böylece vücut direnci artıyor. Hastalıklardan korunmak mümkün hale geliyor.

Bitki çayı mevsimi geldi!

Kışın gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı ve grip mevsimi de başladı. Bitki çayları tabiî muhtevasıyla bizlere fayda sağlıyor. Ancak bazı hastalıklarda fayda yerine zarar verebiliyorlar. O yüzden zencefil, ıhlamur, kiraz sapı, papatya, yeşil çay da dahil olmak üzere bitki çaylarını aşırıya kaçmadan içmeli hatta bazı durumlarda hiç tüketmemeliyiz.

Zencefil

Soğuk algınlığı ve ateş gibi durumlarda zencefil İlâhî bir şifa kaynağı. Kan şekerini dengelemeye, ödem gidermeye, zararlı kolesterolü düşürmeye, mide kramplarını azaltmaya yardım ediyor. Zencefili kabuk tarçın, portakal kabuğu ve karanfil ile hazırlayarak tüketebilirsiniz.

* Sedef veya safra kesesi hastaları

* Hamileler

* Kan pıhtılaşma bozukluğuna sahip kişiler zencefili doktora danışarak kullanmalı.

Ihlamur

Ihlamur öksürüğü azaltıyor. İltihabı gideriyor ve vücut direncini artırarak tedaviye yardımcı oluyor. Uykusuzluk ve strese de iyi geliyor. Ihlamuru karanfil, kabuk tarçın, defne yaprağı, taze zencefil, ayva ve ayva çekirdeği ile hazırlayarak tüketebilirsiniz. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı, hamilelikte tüketilmemesi gerekiyor. Mutlaka doktora danışılarak kullanılmalı.

Adaçayı

Antibiyotik özelliği taşıyor. Bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkisi var. Öksürüğe iyi geliyor. Demleme süresi tamamlandıktan sonra bitkiyi daha fazla suyunun içinde bekletmeden süzmek gerekiyor. Günde iki-üç defa gargara yapabilirsiniz. Çayını iki gün bozulmadan dolapta saklayabilirsiniz.

Sindirim sitemi rahatsızlığı olanlar, hamileler ve emziren anneler tüketmemeli. Fazla adaçayı kullanımı beyini etkilediğinden epilepsi hastaları da adaçayı tüketmekten kaçınmalı.

Not:

Tarçın, zencefil gibi sert kabuklu bitkiler kaynatılarak demlemeye bırakılır. Papatya, ıhlamur gibi yaprak bitkiçayları ise kaynamış suya atılarak 5 dakika demlenir.

Kaynaklar: Acıbadem Basın Bülteni

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*