Çocuk Eğitimi

O da (asm) oyun oynardı

Efendimizin de (asm) çocuklarla oyunlar oynadığını rivâyetler söylemektedir. Özellikle torunları Hasan, Hüseyin ve Ümame (ra) ile, bazen de sahabe çocuklarıyla çeşitli oyunlar oynadığını görmekteyiz. Bütün bu oyunlarda Peygamberimizin (asm) kâinatın yaratılış sebebi olan muhabbetine ve şefkat peygamberi olduğuna deliller görüyoruz.

Peygamber efendimizin (asm) rivâyet edilen, oynadığı oyunların birkaçından bahsedelim;

Hz. Aişe diyor ki; Ben Resûlullah’ın (asm) yanında oyuncak bebeklerle oynardım. Arkadaşlarım bana gelirler, fakat Resûlullahtan (asm) utanarak saklanırlardı. Resûlullah (asm) onları bana gönderir, benimle beraber oynarlardı.1

Bir gün cemaatle namaz esnasında Hz. Peygamber (asm) secdeye varır. Secde o kadar uzun sürer ki, arkasında namaz kılanlar ne olduğunu merak ederler. Olağan dışı bir şey olduğunu ya da vahiy geldiğini düşünürler. Namaz bittikten sonra sorarlar. Hz. Peygamber (asm) şöyle cevaplar:

“Hüseyin secdeye vardığımda sırtıma çıktı. Evde bu adeti edindiğinden, onu sırtımdan atamadım ve böylece secde uzun sürdü” buyurmuştur.2

Bir gün Hz. Cabir (ra) Efendimizi (asm) ziyarete gitti. İçeri girdiğinde şaşırıp kaldı. Aman ya Rabbi! Bu ne muhteşem manzara! Peygamber Efendimiz (asm) dizleri ve elleri yerde, torunlarını sırtına bindirmiş, odanın içinde onlara tur attırıyor. Bu durum Hz. Cabir’in (ra) çok hoşuna gitti. Dayanamayıp, “Bineğiniz ne güzel binekmiş böyle” dedi. Efendimiz de ona, “Onlar da ne güzel binicilerdir” cevabını verdi.3 Çocukları ve onlarla oyun oynamayı bu kadar seven bir peygamberi elbette çocuklar da sever. Ancak bizim çocuklarımız böylesine sevilesi bir şahıstan haberdar mıdır acaba? Peki ya ondan daha güzel bir oyun arkadaşının mümkün olmadığından? Ya da ondan daha iyi bir rehber?

Bu gibi “Peygamberimiz” farkındalığını çocuklarımıza vermek muhakkak ki önceliklerimiz arasında olmalı. Buna vesile olması açısından çocuklarımızın gönlünü Efendimize (asm) yakınlaştıracak ve onları Efendimize (asm) ümmet edecek oyunlar da önemli bir husus oluyor.

Altın söz: Ademoğlu ölünce amel defteri kapanır. Ancak üç kişinin amel defteri kapanmaz:

Geride sadaka-i cariye (devamlı faydalanılan bir eser, köprü, cami gibi hayır) bırakanın, hayırlı bir evlat bırakanın, faydalanılacak bir ilim bırakan kimselerin. (Hadis-i Şerif)

Altın tavsiye: Sevmeye ve inanmaya kabiliyetli yaratılan çocuklarımız yakın çevrelerindeki insanlar onlara neyi anlatır, neyi öğretirse onu hakikat olarak telakki edecekler. Bu sebeple onların henüz tertemiz olan zihinlerini ve gönüllerini en güzel şekilde inşa etmeli.

Altın oyun: Bu ay çocuklarımızla Efendimiz (asm) temalı bir oyunla vakti geçireceğiz. Oyundan önce bir süre Efendimizle (asm) temalı sohbetler yapabilir, metinler okuyabilirsiniz. Örneğin; sahabelerden Hz. Sefine’nin (ra) yaşadığı Efendimizin (asm) bir mucizesinden bahsedebilirsiniz.

Bu sohbetten sonra çocuğumuz dinlediği metinden yola çıkarak bir tiyatro gösterisi hazırlayabilir ve aile büyüklerine sunabilir. Metinden tutun, makyaj, kostüme kadar kendisi hazırlayacak. Ardından “Sessiz Hadis” oyununu oynayabilirsiniz. Bu oyun için sadece 40 hadisten derlediğiniz ve beden diliyle anlatılmaya uygun hadislerden kartlar hazırlamalısınız. Arkası dönmüş kartlardan bir tanesini seçecek ve aynı sessiz sinemadaki gibi karşı tarafa anlatmaya çalışacaksınız. 1 kez kart değiştirme jokeriniz var. Anlattığınız kart sizin, 40 gün dikkat edeceğiniz sünnet de sizinse gelsin eğlence, gelsin öğrenme! Efendimize (asm) ümmet olacak bir nesil inşa etmek duasıyla.

Dipnotlar:

1. Buhâri, Edeb, 81; Müslim, Fedailu‘s-Sahabe, 81; Ibn Mâce, Nikah, 50.

2. Buhari, Kitabus-Salat, 52.

3. Hucviri, 165.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*