Kalıcı öğrenmelerin gelişmesi için öğrenme sürecine katılan duyu organı sayısının artırılması gerekir. Anne-babalar çocuğuna kurguladığı oyunlarda, ne kadar çok duyu organına hitap ederse, o oranda etkili bir oyun kurgulamış olur. Bunları dikkate alarak hazırladığımız oyunlar öğrenme etkinliğini artıracaktır. İnsanların bir şeyi hatırlamasında duyu organlarının etkileri şöyledir: Okuduklarının % 10’unu, işittiklerinin % 20’sini, gördüklerinin % 30’unu, görüp işittiklerinin % 50’sini, söylediklerinin % 70’ini, yapıp söylediklerinin % 90’ını hatırlarlar. Yani ne kadar çok duyu organı devrede olursa, öğrenmenin kalıcılığı o kadar artacaktır.
Bu ayki oyunumuz da birçok duyu organımıza hitap edeceğiz. Beden perküsyonu ile ritim oluşturarak bir oyun oynayacağız. Beden perküsyonu aslında vücudumuzla müzik yapmaktır. Vücudumuzu vurmalı çalgı gibi ritim eşliğinde hareket ettirmektir. Elleri ve ayakları bedenle birlikte vurmalı bir çalgı gibi kullanmaktır.
Altın söz: Günümüzde, yetişkinler çocukları oyun esnasında oluşabilecek tehlikelerden korumakta abartılı davranıyor, onların kendilerine göz kulak olma ve muhakeme becerilerini fazlasıyla hafife alıyorlar. Dr. Peter Gray
Altın oyun: Bu ay beden perküsyonu ve ritim ile esma-i hüsna oyunu oynayacağız. Aslında hem oynayacak, hem de ezberleyeceğiz desek daha doğru olur. Öncelikle bir müzik ve ona uygun ritim belirlememiz, daha sonra da bu ritmi küçük parçalar halinde çocuğumuza öğretmemiz gerekiyor. Biz 3 vuruşluk bir ritmi tercih ettik ve tesbihattaki küçük ismi azamı söyledik. Bizim ritmimizi biz size söyleyelim, siz de çocuklarımıza. İlk aşamada bir elimizi göğsümüze, diğer elimizi, oturduğumuz yerde, kucağımıza koyuyoruz. Ve perküsyon oturana kadar devamlı bir şekilde ellerimizi aynı anda yer değiştiriyoruz. Bir hareketi tam olarak oturtamadan asla diğerine geçmemeliyiz ki çocuklar ritmi yakalayabilsin. Ardından bu değiştirme hareketini bir defa yaptıktan sonrasına bir alkış ekleyelim ve oturana kadar tekrar edelim.
Oluşturacağımız beden perküsyonu şu şekilde; 2 kere el vurma (1. de sağ el göğse sol el kucağa- 2. de sol el göğse sağ el kucağa vurulacak) ve 1 kere alkış. Yine bunu biraz oynayıp oturttuktan sonra sıra esma-i hüsnaları eklemekte. Bu perküsyonu belirli bir ritimde devam ettirirken her bir ritme bir esma yerleştireceksiniz. Örneğin böyle 3’lük bir ritim için “Ya Cemîl ya Allah” kısmını ekleyelim. 1. Vuruş: Ya, 2. Vuruş: Cemîl, 3. Vuruş: Ya Allah.
Hadi hem oynayalım, hem öğrenelim.
Yazar: Berfin Betül Karakoyun – Büşra Nur Bayraklılar