Çocuk Eğitimi

Beden perküsyonu ile Esma-i Hüsna

Kalıcı öğrenmelerin gelişmesi için öğrenme sürecine katılan duyu organı sayısının artırılması gerekir. Anne-babalar çocuğuna kurguladığı oyun­larda, ne kadar çok duyu organına hitap ederse, o oranda etkili bir oyun kurgulamış olur. Bunları dik­kate alarak hazırladığımız oyunlar öğrenme etkin­liğini artıracaktır. İnsanların bir şeyi hatırlamasın­da duyu organlarının etkileri şöyledir: Okudukları­nın % 10’unu, işittiklerinin % 20’sini, gördüklerinin % 30’unu, görüp işittiklerinin % 50’sini, söyle­diklerinin % 70’ini, yapıp söylediklerinin % 90’ını hatırlarlar. Yani ne kadar çok duyu organı devrede olursa, öğrenmenin kalıcılığı o kadar artacaktır.

Bu ayki oyunumuz da birçok duyu organımıza hitap edeceğiz. Beden perküsyonu ile ritim oluş­turarak bir oyun oynayacağız. Beden perküsyonu aslında vücudumuzla müzik yapmaktır. Vücudu­muzu vurmalı çalgı gibi ritim eşliğinde hareket ettirmektir. Elleri ve ayakları bedenle birlikte vur­malı bir çalgı gibi kullanmaktır.

Altın söz: Günümüzde, yetişkinler çocukları oyun esnasında oluşabilecek tehlikelerden koru­makta abartılı davranıyor, onların kendilerine göz kulak olma ve muhakeme becerilerini fazlasıyla hafife alıyorlar. Dr. Peter Gray

Altın oyun: Bu ay beden perküsyonu ve ritim ile esma-i hüsna oyunu oynayacağız. Aslında hem oynayacak, hem de ezberleyeceğiz desek daha doğru olur. Öncelikle bir müzik ve ona uygun ritim belirlememiz, daha sonra da bu ritmi küçük par­çalar halinde çocuğumuza öğretmemiz gerekiyor. Biz 3 vuruşluk bir ritmi tercih ettik ve tesbihatta­ki küçük ismi azamı söyledik. Bizim ritmimizi biz size söyleyelim, siz de çocuklarımıza. İlk aşamada bir elimizi göğsümüze, diğer elimizi, oturduğu­muz yerde, kucağımıza koyuyoruz. Ve perküsyon oturana kadar devamlı bir şekilde ellerimizi aynı anda yer değiştiriyoruz. Bir hareketi tam olarak oturtamadan asla diğerine geçmemeliyiz ki ço­cuklar ritmi yakalayabilsin. Ardından bu değiş­tirme hareketini bir defa yaptıktan sonrasına bir alkış ekleyelim ve oturana kadar tekrar edelim.

Oluşturacağımız beden perküsyonu şu şekilde; 2 kere el vurma (1. de sağ el göğse sol el kucağa- 2. de sol el göğse sağ el kucağa vurulacak) ve 1 kere alkış. Yine bunu biraz oynayıp oturttuktan sonra sıra esma-i hüsnaları eklemekte. Bu perküsyonu belirli bir ritimde devam ettirirken her bir ritme bir esma yerleştireceksiniz. Örneğin böyle 3’lük bir ri­tim için “Ya Cemîl ya Allah” kısmını ekleyelim. 1. Vuruş: Ya, 2. Vuruş: Cemîl, 3. Vuruş: Ya Allah.

Hadi hem oynayalım, hem öğrenelim.

Yazar: Berfin Betül Karakoyun – Büşra Nur Bayraklılar

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*