Doğalı Varken Sağlık

Doğal yağlarla nemlendirici tarifi

Soğuk kış günlerinde rüzgar, sıcak yaz günle­rinde deniz ve havuz gibi etkenler cildinizin kuru­masına yol açmaktadır. Kuruyan bir cilt olumsuz durumlardan çok daha fazla etkilenir. Bu durum da zamanla cildin tahriş olmasına sebep olabilir.

Cildin nemlendirilmemesi yahut ihtiyacı olan sudan mahrum kalması, birçok problemi berabe­rinde getirir. Bu nedenle cilt bakımında en önemli olan şey cilde nemlendirici uygulamak ve cildin nem ihtiyacını karşılamaktır. Aynı zamanda ye­teri miktarda su tüketilmediğinde de cilt nemsiz kalır. Bu nedenle hem içerden, hem dışardan cil­din nem ihtiyacını karşılamak gerekiyor.

Sabah ve akşam, cildinizi temizledikten sonra muhakkak nemlendirmelisiniz. Cilt her yıkandı­ğında nem oranını kaybediyor. Işıl ışıl, pürüzsüz ve sağlıklı bir cilt için ciltteki nem oranını koru­mak gerekiyor.

Bu kadar gerekli ve her gün kullanmaya ihti­yaç duyduğumuz nemlendiricilerin de doğal içe­rikli olmasında fayda var. Aksi durumda cildinizi tahriş edecek, alerjik reaksiyon oluşturacak bir­çok kimyasal maddeye maruz kalıyorsunuz. Bu­nun yerine cilt tipinize uygun yağların bulunduğu nemlendiricileri tercih ederek, doğal içerikli nem­lendiriciler kullanabilir veya gerekli malzemeleri temin edip, kendiniz de yapabilirsiniz. Çoğumuz yağların cildimizi yağlandırdığını düşünüyoruz. Aslında gerçek şu ki yüzyıllardır varlığını sürdü­ren aromaterapiden de bildiğimiz üzere yağların iyileştirici etkisi vardır.

Aşağıda daha öncesinde denediğim cilde ba­riyer sağlayacak ve nemini koruyacak shea yağı bazlı bir nemlendirici tarifi paylaştım, sizin de memnun kalacağınızı düşünüyorum.

* Öncelikle 2.5 tatlı kaşığı katı formdaki shea yağını cam bir kaba koyup üzerini streçleyip sı­cak su dolu kase içine oturtun. Ağzını kapatmak önemli. Su buharı içine girerse koruyucu gerekir. Biliyorsunuzdur ki suyun olduğu yerde hayat başlar ve bakteriler üreyebilir. Shea yağı 10-15 dk. sonra eriyecektir.

* Yaklaşık 30-35 ml. erimiş shea yağına 4 tatlı kaşığı (20 ml.) sıvı bir soğuk sıkım yağ ek­leyip karıştırın. Ben üzüm çekirdeği, kuşburnu çekirdeği ve jojoba yağı ekledim. Siz de kendi cilt tipinize uygun yağları kullanabilirsiniz.

* Toplamda 8-10 damla uçucu yağ ekleyin. Itır, lavanta, paçuli, ylang ylang, ölmez çiçek, vetiver olabilir.

* Ortalama 50-55 ml’lik karışım elde ediyorsu­nuz. Cam bir kavanoza alıp buzdolabında 1-2 saat bekletin. Sonra oda sıcaklığında durabilir. 2-3 ay içinde tüketin. İçerisine su girmediği için koruyucu­suz dayanabiliyor. Islak parmak değdirmeyin spatül ile kremi kullanın.

Cildinizi nemlendirmek, onarmak, beslemek için siz de yağların özelliklerine ve dozuna dikkat ederek kendi cilt tipinize uygun nemlendirici hazırlayabilir­siniz. Katı veya losyon kıvam sevenler sıvı yağ ora­nını azaltıp, çoğaltabilir. Shea yağı oranını arttırsa­nız katılığı artacaktır. Her 50 ml karışım için uçucu yağ damla sayısı 8-10 damlayı geçmemeli.

Nemlendirici yaparken kullanabileceğimiz yağlardan kısaca bahsedelim;

Üzüm çekirdeği yağı: Yağlı ciltler için uygun si­vilce yapmaz, gözenek tıkamaz.

Jojoba yağı: İltihaplanmayı azaltır, tıkanmış gözeneklerdeki tıkaçları parçalayarak birkaç haf­ta içinde açar. Tüm cilt tipleri için mükemmeldir. Özellikle akneye meyilli ciltler için faydalıdır.

Avokado yağı: Elastikiyet için tavsiye ediliyor, özellikle hassas ciltlere tavsiye ediliyor, kuru ve karma ciltler de kullanabilir. Antioksidan zengini, A ve E vitamini içeriyor.

Kayısı çekirdeği yağı: Hem kuru, hem hassas ciltler kullanabilir. Gözaltı koyuluklarına iyi geliyor. Makyaj temizliğinde kullanabilirsiniz.

Hodan tohumu yağı: İnce çizgilerde etkili, ol­gun ciltlere tavsiye ediliyor.

Kuşburnu çekirdeği yağı: Yağlı c iltler i çin u y­gun. Leke ve izleri olanlar kullanabilir, A vitaminin­den zengin, yaşlanma karşıtı bakım yapıyor.

Argan yağı: Kuru ve olgun gözeneksiz ciltler için uygun, E vitamininden çok zengin.

Tatlı badem yağı: Kuru ciltler için uygun. Aynı zamanda UV engelleyicisi ve cilde sürüldüğünde kan dolaşımını arttırarak cildi yeniliyor.

Lavanta yağı: Yatıştırıcı etkisi vardır. Sivilce­li ve sivilce lekeli ciltlere çay ağacı yağı ile birlikte kullanımı tavsiye ediliyor.

Çay ağacı yağı: Akneye yatkın ciltlere tavsiye ediliyor, cilt yanıklarında ve sivilce tedavisinde ol­dukça etkili.

Ylang ylang: Tatlı çiçek özlü bir antiseptiktir.

Shea yağı: Soğuk kış mevsiminde cilde bariyer sağlar, gözenek tıkamaz, A vitamini çok yüksek. Kış mevsiminde rüzgarın yaşlandırıcı etkisinden korunmak için tavsiye ediliyor. Özellikle katı kı­vamda nemlendirici yapacaksanız tercih edebilir­siniz.

Yağı cildinize uyguladığınızda tamamen emil­melidir. Eğer cildinizin üzerinde duruyor ve önce­kinden daha parlak görünüyorsa sizin için doğru yağ değildir.

Eğer cildiniz esnek, nemli, dinlenmişse, aşırı par­lak değilse yağ iyi emilmiş demektir. Her yağ her cilt tipi için kullanılmamalıdır. Doğru yağı bulmak tama­men denemelerinize bağlıdır.

Son olarak kullanacağınız yağın kaliteli, organik ve soğuk pres üretim olmasına dikkat etmelisiniz. Sevgiyle ve doğal kalın…

 

Kaynaklar:
  1. Ecz. Sinem Us, Organik Eczanemin Aroma Bahçesi
  2. Dr. Mehmet Öz, Güzellik Sırları

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*