Doğalı Varken Pratik Bilgiler Sağlık

ANTİVİRAL ETKİLİ DOĞAL TEMİZLİK

Tamamen doğal az ve öz malzemelerle çok kuvvetli antiseptik temizleyiciler hazırlamak mümkün. Bunun için yapmanız gerekenler doğal hammaddeleri bir araya getirmek. Sentetik kokulardan, kimyasal karışımlardan arınmak ve doğal hammaddelerin faydalarından istifade etmek için siz de kendi doğal temizlik karışımlarınızı evde hazırlayabilirsiniz. Hem evinizi temizleyip dezenfekte edecek, hem de hoş ve ferah kokusundan faydalanacaksınız…

 

Genel yüzey temizleyici; 1 litre su, 1 yemek kaşığı doğal arap sabunu, 3-4 damla melez lavanta uçucu yağı, 3-4 damla misk adaçayı uçucu yağı

Vileda kovasına su ve arap sabununu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Sonra uçucu yağları ilave ediyoruz.

 

Dezenfekte edici yüzey temizleyici; 150 ml beyaz temizlik sirkesi, 150 ml içme suyu, 10 damla çay ağacı uçucu yağı, 10 damla adaçayı uçucu yağı, 10 damla lavanta uçucu yağı

Sirkeyi sprey şişeye alıp uçucu yağları ekleyin. Her kullanımdan önce çalkalayın. Kapı kolu gibi dezenfekte etmek istediğiniz yerlere fısfıslayıp bez ile silin.

 

Halı ve koltuk temizleyici; 1 fincan doğal arap sabunu, 1 yemek kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı boraks, 1 yemek kaşığı çamaşır sodası, 10 damla limon uçucu yağı, 5 damla lavanta uçucu yağı, 5 damla çay ağacı uçucu yağı…

1 litre ılık suya bütün malzemelerden birer yemek kaşığı koyup çırpıcı yardımıyla karıştırıyoruz. Uçucu yağları ilave ediyoruz.

Dezenfekte edici sıvı el sabunu; 250 ml sıvı kastil sabunu veya sıvı zeytinyağı sabunu, 30 damla çay ağacı, 15 damla paçuli, 15 damla adaçayı

Sabunu cam bir kase içerisine alıp uçucu yağları damlatın. İyice karıştırıp sıvı sabunluğa alın.

 

Dezenfekte edici banyo temizleyici; 1 fincan sıvı kastil sabun veya sıvı zeytinyağı sabunu, 1 yemek kaşığı boraks, 1 su bardağı sıcak su, 10 damla çay ağacı uçucu yağı, 10 damla limon uçucu yağı

Cam bir kap içerisinde sabun ve boraksı karıştırın. Sıcak suyu ve uçucu yağları ilave edip çırpın. Spray şişeye alın. Klozet, lavabo ve banyolarda kullanabilirsiniz.

 

Lavabo temizleyici; 1 çay bardağı beyaz temizlik sirkesi, 1/2 çay bardağı karbonat, 2-3 damla çay ağacı uçucu yağı, 3 damla limon uçucu yağı

Sirkeyi ve uçucu yağları cam sprey şişeye boşaltıp içerisine karbonat ekleyin, iyice çalkalayın. Her kullanımda çalkalayın.

 

Fırın temizleyici; 1 yemek kaşığı arap sabunu, 6-7 yemek kaşığı karbonat,

1-2 yemek kaşığı sirke,4 damla limon uçucu yağı

Arap sabunu ve karbonatı karıştırın. Sirkeyi ilave edin macun kıvamında olacak. Ardından uçucu yağı ekleyin. Fırının içine eldiven yardımıyla sürebilirsiniz. En az 1-2 saat bekletin. Sonra su dolu şişeyi yüzeye püskürtüp bez yardımıyla temizleyin, yağların yüzeyden kalktığını göreceksiniz.

 

Ayna ve cam yüzey temizleyici; 1 çay bardağı beyaz temizlik sirkesi, 1 çay bardağı içme suyu, 10 damla çay ağacı veya adaçayı uçucu yağı, 10 damla limon veya greyfurt uçucu yağı

Sirkeyi ve içme suyunun içerisine uçucu yağları damlatarak karıştırın. Spreyli cam şişeye alın. Her kullanımdan önce çalkalayın.

 

Klozet temizleyici; 1 kahve fincanı  arap sabunu, 1 kahve fincanı beyaz temizlik sirkesi, 2 fincan boraks, 3 fincanı sıcak su, 10 damla çay uçucu ağacı, 10 damla okaliptüs uçucu yağı, 10 damla limon uçucu yağı

Cam bir kase içerisinde arap sabunu ve boraksı karıştırın. Krem kıvamında olacak. Su ve sirkeyi ilave edin. Sonra uçucu yağları ilave edip karıştırın. Spreyli şişe içerisine alabilirsiniz.

 

Krem yüzey temizleyici (ovma); 1 çay bardağı arap sabunu, 1/2 çay bardağı karbonat, 10 damla limon uçucu yağı, 5-6 damla çay ağacı veya adaçayı uçucu yağı

Derin bir kasede arap sabunu ve karbonatı karıştırın. Krem form alana kadar çırpın ve uçucu yağları ilave edin. Daha sıvı olmasını isterseniz sıcak su ilave edin.

 

Dipnot (önemli!)

  • Kullandığımız arap sabununun doğal haliyle katı kıvamda olmalı, ham yağlar ve uçucu yağlar ile hazırlanmış olmalıdır. Artık, kullanılmış yağlar ile sentetik parfüm, esans içerenleri kullanmak sağlığımız için uygun değil.
  • Sadece limon veya portakal uçucu yağınız varsa karışımlarda sadece onu kullanabilirsiniz. Çay ağacının kokusunu keskin buluyorsanız lavanta veya adaçayını deneyebilirsiniz.
  • Antiviral etkisi yüksek olan, klinik çalışmalarla bilinen kullanabileceğiniz uçucu yağlar çay ağacı, limon, lavanta, biberiye, kekik, adaçayı, karanfil, okaliptüs, nane…
  • Limon uçucu yağ kullanmak ile limon sıkmak aynı etkiyi göstermez. Uçucu yağlar bitkinin kendisinden yüz kat kuvvetli öz yağlardır. Birkaç damlası bile yağları çözmeye yeter.
  • Uçucu yağlar bitkilerin çiçek, yaprak, kök, gövde, reçine, kabuk gibi kısımlarından buhar distilasyonu veya presleme ile elde edilirler. Çok kuvvetlidirler. Cilde direkt olarak sürülmezler. Sabit yağ, alkol veya sirke içerisinde belli bir oranda seyreltilerek kullanılırlar. Ucuz uçucu yağları kullanmayın. İçindeki etken maddeleri tam olmalı ki istediğimiz antiviral, antibakteriyel, antifungal sonucu elde edelim. Fayda sağlayalım derken zarar görmeyelim!

 

Uçucu yağ alırken nelere dikkat etmeliyiz?

1- Uçucu yağlar 5 ve 10 ml’lik koyu renk cam şişede olmalıdır. Işık almamalıdır. Amber, kobalt veya yeşil renk olabilir.

2- Kilitli kapaklı ve ağzı damlalıklı olmalıdır. Kullanırken cam damlalık ile içinden çekip alabilirsiniz. Ancak satıştaki şisenin ağzı açık olmamalıdır.

3-Şişe üzerinde uçucu yağın Latince adı yazmalıdır. Örneğin, Lavanta yağı yazıyorsa, içindeki saf uçucu yağ değildir. Seyreltilmiş, tağşiş edilmiş bir yağdır. Bitkinin Latince ismi yer almalıdır. Lavanta uçucu yağı/ lavandulaangustifolia gibi.

4- Son kullanma tarihi ve menşei yazmalıdır.

5- Uçucu yağı eczane veya güvenilir organik dükkanlardan almalısınız. Bir litre gül uçucu yağı için 4 ton gül yaprağı gerekiyor. Bu kadar fazla bitkinin harcandığı bir uçucu yağın zaten ucuz olması beklenemez.

Sevgiyle ve doğal kalın…

 

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*