Hayatın İçinden

Çevirmen Maske

Japon bir şirket olan Donut Robitics, geliştirdiği maske ile dikkat çekiyor.  Plastik ve silikondan yapılmış maske, standart yüz maskesinin üzerine takılıyor. Maske bluetooth yardımıyla cep telefonu ya da tablete bağlanıyor, takan kişinin söylediklerini metin mesajlarına çeviriyor ve bunları seslendiriyor. Sekiz dilde çeviri yapan maskenin üretildiği şirketin CEO’su Taisuke Ono, “C-mask” adını verdikleri maske için “Arada virüse karşı bölmeler olduğu için bakkalların marketlerin kasalarında müşterilerin söyledikleri anlaşılmıyor. Bu maske söylediklerinizi yazıya döküyor ve okuyor” dedi.

BBC Türkçe

 

Obeziteye Dikkat!

Evde olduğumuz son zamanlarda, yeme alışkanları oldukça değişti ve hızlı bir şekilde kilo alımı ortaya çıktı. Kilo alımlarında atıştırmalıklar büyük paya sahip. Bu ciddi tehlike için ülkeler önlemler almaya başladı. Meksika’nın Oaxaca eyaleti yüksek obezite ve diyabet oranlarıyla mücadele edebilmek için çocuklara şekerli içecek ve abur cubur satışını yasakladı.

Meksika dünyanın en yüksek çocuk obezitesi oranına sahip ülkelerinden biri. Satış yasağını ihlal eden dükkanlara para cezası veya kapatma cezalarıyla karşı karşıya kalacak. İhlali tekrarlayanlara ise hapis cezası verilebilecek.

BBC Türkçe

 

Hiroşima Unutulmasın

Geçtiğimiz ay 75. Yıldönümü anma törenleri ile tekrar hatırlanan Hiroşima, dünyada yaşanan savaşların en acı sonuçlarından birisi. 6 Ağustos 1945 sabah saat 8:15 civarında Hiroşima semalarında Japonların “B-san” (Bay B) olarak adlandırdıkları dev Amerikan B-29 savaş uçağının bıraktığı bombadan kurtulan Alman misyoner Wilhelm Kleinsorge, üzerinde ölümcül yanıklar oluşan insanların sığındığı nehrin kenarında gördüğü manzarayı şöyle anlatıyor: “Yaralılar sessizdi. Acıdan haykırmak ne kelime, kimse ağlamıyordu bile. Kimse şikayet etmiyordu… Çocuklar bile ağlamıyordu.”

Cizvit papazı Kleinsorge, atom bombasından bir yıl sonra 1946’da olay yerine gidip bombanın ve radyasyonun yaptığı tahribatı birebir gören ve yazan Amerikalı gazeteci John Hersey’in “Hiroşima” adlı dünyaca ünlü uzun yazısında Hiroşima’da hayatta kalan ve o talihsiz gün ve sonrasında başına gelenleri ona anlatan altı kişiden biridir. Atom çağını başlatan felaketin yaşandığı o günlerde internet olmasa da Hersey’in insan hikayesini konu alan efsane yazısı viral olur ve milyonlarca kişi tarafından okunur. Alman papaz Kleinsorge, kendisini sık sık düşman Amerikalılarla karıştıran Japonların gözünde yabancı olmanın yükünü taşımaktadır. 6 Ağustos ve sonrasında maruz kaldığı radyasyon nedeniyle hayatı boyunca büyük hastalıklar geçirir ve acılar çeker. Ve bugün Hiroşima hala gözyaşları ile anılarak, unutulmaması istenen ve insanların yaşadıkları acıların başkalarına örnek olması beklenen bir yerdir.

BBC Türkçe

Egzersiz Yapmak Beyin İçin Faydalı

Evde olduğumuz için değişen hayat düzeni ile hareket etme kısıtlılığımızda yaşanıyor. Bu yüzden evde ya da çevremizde olan yerlerde egzersiz yapmak oldukça önemli. ABD’nin San Francisco kentindeki California Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, egzersiz yapan yaşlı fareler ile hareketsiz fareler arasındaki farklar incelendi.

Egzersiz yapan yaşlı farelerde karaciğer tarafından üretilen bir enzimin daha fazla olduğu görüldü. Gpld1 adlı bu enzim ile beynin bilişsel fonksiyonları arasında bağlantı olduğu biliniyor.

BBC Türkçe

 

Mosmor lavanta tarlaları

Rengârenk nimetlerle kainatı donatan Allah, mor rengin en güzel tonunda lavanta bitkisi ile sadece görsel olarak değil, şifası ile de göndermiş. Uçucu yağı olsa da birçok derde deva ve kokusu ile evlerimizi ferahlatan lavanta, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin ardından lavanta tarlalarıyla da turizme kapı aralıyor.

Tek parçada 380 dekarlık alana kurulan, güzel görüntüsü ve hoş kokusuyla insanları kendisine çeken Rabia Parkı’ndaki lavanta tarlası, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Önemli bir yatırım kaynağı olan lavanta, birçok yönden önemli bir gelir kaynağı olarak görülüyor.

AA

 

Yeni Bitki Türü “Bartın”

Allah’ın nimetleri o kadar sonsuz ki, her gün bilinmeyen yeni bir nimet keşfediliyor. Bartın Üniversitesi Ulus Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Bilge Tunçkol tarafından yeni bir bitki türü keşfedildi. Bulunan yeni bitkiye şehrin ismi verildi.Tunçkol’un 2013-2016 yıllarında Küre Dağları Milli Parkı’nın Bartın bölümünde sürdürdüğü floristik arazi çalışmaları sırasında keşfettiği bitki türü 3 yıl süren çalışmaların sonucunda bilim dünyasına kazandırıldı.

Çalışmayla yayılış alanı ilk defa Bartın sınırları olan dünya için yeni bir endemik bitki türünün keşfedildiğini belirten Tunçkol, yeni bir geven türü olan bu bitkiye dünyada ilk defa keşfedildiği yer olan Bartın’daki yayılışına ve yaşam alanını hatırlatan “Astragalus bartinense” (Bartın geveni) adı verildiğini söyledi.

AA

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*