Doğalı Varken Pratik Bilgiler Sağlık

Güneşten korunmanın doğal yolları

Yazın sıcaktan kuruyan cildimizi nemlendirmek ve zararlı ultraviyole ışınlardan korumak için ekstra özen göstermemiz gerekiyor. Kışın da aynı şekilde, direkt ışınlara maruz kalmasakta cildimizi korumalıyız. D vitamini eksikliğine karşı bulunduğunuz bölgeye göre güneşlenme takvimine bakıp güneşin en dik geldiği, UVB ışınlarından en iyi yararlanabileceğiniz saatlerde 20 dakika hiçbir koruyucu sürmeden güneşlenmek fayda sağlar. http://woto.com/gunes linkinde bulunduğunuz yere göre güneşlenme takvimine ulaşabilirsiniz.
Peki günün geri kalanında cildimizi nasıl korumalıyız! Cildin yaşlanma süreci kollajen üretimine bağlıdır. Cildimizin kollojen üretimi belli bir yaştan sonra yavaşlamakta ve bu sürece bağlı olarak elastikiyet azalmaktadır. Bu duruma bağlı olarakta cildimizde yaşlanma belirtileri görülmektedir. Malesef ki güneş ışınlarına maruz kalmak da kollajen üretimini azaltarak cildin erken yaşlanmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda güneşe maruz kalmak cildimizde yanıklara, deformasyonlara da sebep olmaktadır.
Bu nedenle yaz-kış güneş koruyucularla cildimizi korumak gerekiyor. Güneş kremleri, losyonlar ve spreyler güneşten yanmayı önlerken, aynı zamanda içeriğindeki toksik bileşenler nedeniyle daha ciddi problemlere neden olabiliyor. Güneş kremlerinde bulunan en belirgin kimyasal maddelerden ikisi retinil palmitat (veya retinol) ve oksibenzondur. Retinil palmitat güneş kremlerinin en az % 25’inde bulunur ve güneşe maruz kalan ciltte cilt tümörleri ve lezyonlarının gelişimini hızlandırabilir. Tüm güneş kremlerinin yarısından fazlasında bulunan oksibenzon ise alerjik cilt reaksiyonlarını tetikleyebilir ve hormonal dengesizliğe neden olabilir. En yaygın güneş koruyucu kimyasal olan oksibenzon (Dünya çapında pek çok yerde yasaklandı), Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yakın zamanda yapılan bir çalışma ile popülasyonun % 96’sında bulunmuştur. Bu özellikle endişe vericidir çünkü oksibenzon bir endokrin bozucu olarak kabul edilir, erkeklerde sperm sayısını azaltabilir ve kadınlarda endometriozise neden olabilir. Ayrıca tiroid ve vücuttaki diğer hormonların işlevlerine müdahale eder. Özellikle çocuklar ve hamile / emziren kadınlar oksibenzon içeren ürünlerden mutlaka uzak durmalıdır. Ayrıca oksibenzon ılık suyla birleştiğinde denizdeki doğal hayatı tehdit ediyor. Bu sebeplerden dolayı bu maddelerin olduğu ürünleri tercih etmemek gerekiyor.
Buna alternatif olarak mineral bazlı doğal güneş koruyucuları tercih edebilirsiniz. Dermatologlar, doğru kullanıldığında mineral formülasyonların çocuklar ve hassas ciltler için bile etkili ve güvenli olabileceğini söylüyor. Geniş spektrumlu mineral kremleri güvenilir yerlerden satın alabileceğiniz gibi evde kendiniz de üretebilirsiniz. Bu mineralli koruyucular cilt dostudur, güneşe ayna görevi gördüğü için cilt altına emilmez ışığı yansıtarak koruma sağlar.
Doğal bir güneş koruyucu hazırlamak için güneş ışınlarına karşı bariyer görevi gören, cildi besleyen ve UV hasarına karşı korumakta epey başarılı olan doğal yağlardan istifade edebiliriz. Bu doğal yağlar da güneş için filtreleme sağlıyor, UVA ve UVB koruyuculuğu da var. İçerisine çinko oksit ilave ettiğimizde doğal kremler tümden blokaj sağlıyor, çinko oksit ilave etmediklerimiz ise sadece güneşi alırken UVA ve UVB gibi zararlı ışınları süzüyor. SPF değeri için ise çinko oksit ekliyoruz.
Hazırlayacağımız güneş koruyucularda konvansiyonel güneş kremlerindeki kadar yüksek güneş koruma faktörlü bir içerik olmuyor fakat gölgede ve kısa süreli güneş maruziyetinde fayda sağlayabilirsiniz. Güneş koruyucularda koruma faktörü arttıkça kimyasal oranı da artıyor bu nedenle en güzel yol güneşten korunmak ve mümkün oldukça güneşe maruz kalmamak. Fakat yine de hassas ve lekeli bir cilde sahipseniz doktor tavsiyesinde yüksek koruma faktörlü koruyucu kullanmakta fayda var. Güneşten korunmanın en doğru yolu şapka, gözlük, şemsiye gibi gerekli teçhizatı kullanarak gölgede kalmak olur.

Güneş kremi

• 40 gr shea yağı
• 10 ml ahududu çekirdeği yağı
• 10 gr hindistan cevizi yağı
• 10 ml havuç tohumu yağı
• 10 ml susam yağı
• 20 gr nano olmayan çinko oksit (20 SPF)
• 10 damla lavanta yağı (isteğe bağlı)
• 10 damla ıtır uçucu yağı (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

• Hindistan cevizi yağı, shea yağını bir cam kavanoza koyun ve kapağını sıkıca kapayın.
• Küçük bir tencereye su koyun ve ısıtın. Kavanozu suya yerleştirin. Yağlar eridiğinde, kavanozu sudan çıkarın ve içerisine çinko oksidi ekleyin. Çırpma teliyle iyice karıştırın. Çinko oksidin tüm karışıma yayıldığından emin olun.
• Daha sonra isteğe bağlı seçtiğiniz uçucu yağları ekleyin. Blender veya bir çırpma teli kullanarak karışım homojen ve yumuşak kıvam alıncaya dek çırpın. Mutlaka serin bir yerde veya buzdolabında muhafaza edilmelidir.
• Doğal güneş kremi 6-7 ay kadar kullanılabilir. Hazırladığınız karışımlara mutlaka tarih ekleyin.
• Gün içinde ihtiyaç duydukça bu kremden cildinize sürün. Denize girip çıktıktan sonra da tekrar sürmeyi unutmayın. Özellikle uzun süre güneş ışınlarına maruz kalacaksanız sık sık kreminizi tazelemeniz daha etkili olacaktır.
• Karışıma isterseniz aloe vera jeli ve E vitamini kapsülü de ekleyerek etkisini biraz daha arttırabilirsiniz.
• Kıvam geçirmez ve suya dayanıklı olması için shea yağını kullandım. Balmumu da kullanılabilir.
• Formüle ilave olarak muhakkak uçucu yağ eklemek zorunda değilsiniz, uçucu yağ eklediğimizde onların faydalarından istifade etmiş oluyorsunuz.

Güneş koruyucu vücut yağı

20 ml havuç tohumu yağı
20 ml ahududu çekirdeği yağı
20 ml susam yağı
20 ml avokado yağı
20 gr kakao yağı
10 damla ıtır uçucu yağı (isteğe bağlı)
10 damla tıbbi lavanta uçucu yağı (isteğe bağlı)
10 damla palmarosa uçucu yağı (isteğe bağlı)

Kakao yağını benmari usulü eritin. Eridikten sonra diğer yağları da üzerine ekleyip iyice karıştırın. En son uçucu yağları ekleyin ve iyice karıştırın.

Güneş sonrası yatıştırıcı yağ
•45 ml aloevera jel (Kızarıklık ve kaşıntı için)
•15 ml jojoba yağı.
•12 damla tıbbi lavanta uçucu yağı. (Yanık tedavisinde etkili)

Bütün malzemeleri karıştırın ve cam bir kavanoza alın. Güneş sonrası cildi yatıştırmak ve beslemek için kullanabilirsiniz.

 

 



Koruyucuda kullandığımız malzemelerin özelliklerine değinecek olursak;

Çinko oksit: Güneşin ışınlarını emer ve dağıtır. Güneş kreminin SPF değerini belirleyen ana malzeme çinko oksittir. Çinko oksiti yapmak istediğiniz güneş koruyucunuzdan beklediğiniz koruma özelliğine göre eklemelisiniz. 100 gr karışıma eğer %20 SPF (koruma) isterseniz, karışıma yüzde 10 çinko oksit eklemelisiniz. Yani 10 gr. Aşağıdaki tablo yapacağınız koruyucuda size yardımcı olacaktır.
• 2-5 SPF: % 5 çinko oksit kullanın
• 6-11 SPF: % 10 çinko oksit kullanın
• 12-19 SPF: % 15 çinko oksit kullanın
• > 20 SPF: % 20 çinko oksit kullanın
Çinko oksit satın alırken içerisinde nano-tanecikler olmayan versiyonunu almaya dikkat etmelisiniz çünkü nano-tanecikleri cildin alt katmanlarına kadar ulaşarak kana karışabilir. Yapım aşamasında çinko oksidi eklerken tozunu solumamaya büyük özen gösterin, mutlaka ağzınızı ve burnunuzu kapatan bir maske kullanın.
Havuç yağı: Havuç yağı, güneş koruması açısından en etkili yağların başında geliyor. Tek başına kullanıldığında UV hasarına maruz bırakmadan bronzlaşmayı da sağlıyor (bronz etki için havuç yağını kakao yağı veya Hindistan cevizi yağı ile karıştırmayı deneyin, nemlendirme etkisini artırıyor ve mis gibi koku veriyorlar). İçeriğinde yüksek oranda beta karoten ve A vitamini bulundurması ile havuç yağı, aynı zamanda cildi besleme konusunda da başarılı.
Ahududu yağı: 50 faktör kremler kadar güçlü cilt koruma özelliği ile ahududu yağı, havuç yağından sonra güneş koruması için en sık kullanılan yağlar arasında yer alıyor. E vitaminince zengin olan bu yağ en kuru ciltlerde bile yoğun nemlendirme sağlayıp güneş yanığı gibi hasar görmüş ciltler için de hücre yenileyici etki sunuyor.
Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağının tek başına güneş koruma etkisi yoktur ancak bu etkiye sahip yağlarla birlikte kullanıldığında güneş koruma faktörünü artırır. Sıcağa karşı cildin su kaybetmesine engel olarak cildinizin çok daha uzun süre nemli kalmasını sağlar.
Shea yağı: Kuru ciltlerde yoğun nemlendirme sağlayan shea yağı, spf 4-5 kadar görece düşük koruma etkisine sahip olsa da güneşe karşı koruyucudur. Diğer yağlarla birlikte kullanıldığında güneş koruma etkisini artırır ve el yapımı karışımınıza kıvam verir.
Avokado yağı:
İçeriğindeki doymamış yağlar sayesinde avokado yağı, neredeyse havuç yağı kadar güçlü bir güneş koruyucudur. Cildi UV ışınlarından korurken nemlendirir ve besler. Deride güneş lekelerinin oluşmasına da engel olduğu bilinmektedir.
Jojoba yağı:
Kuru, tahriş olmuş ciltlere sağlıklı, ipeğimsi bir ışıltı verir. Cildin bağ dokularını güçlendirir ve kırışıklıkları önler. Cildi nemlendirir, hücre yeniler. Bu özellikleri ile hamilelikte oluşan çatlaklar ve yaralarda kullanılır. Güneş ışınlarına karşı doğal 4 faktör koruma sağlar. Bu yağ her cilt tipine uygundur, doğal parfümler için ideal bir temel oluşturur. Kendine has bir kokusu yoktur.
Lavanta Yağı: Lavanta yağı ciltte kesik ve sıyrıkları iyileştirmeye yardımcı olan güçlü antibakteriyel özellikler içerir. Aynı zamanda cildinizde yaşayan hastalığa neden olan patojenleri öldürme kabiliyetine sahip güçlü bir antiseptiktir. Lavanta yağı sadece cildinizi değil aynı zamanda ruh halinizi de etkiler.

Dipnot:

• Cildin güneşe karşı duyarlılığını artırdığı ve cildi UV hasarına açık hale getirdiği için narenciye yağları kullanmayın (limon, portakal vs.).
• Çinko Oksidi teneffüs etmemeye, solumamaya dikkat edin, hatta gerekirse bir maske kullanın.
• Doğal ve sağlığa zararı olmayan güneş koruyucu üretmek için nano olmayan çinko oksit kullandığınızdan emin olun
• Koyu kıvamlı bir güneş kremi yapmak için balmumu ilave edin.
• Hoş bir koku elde etmek için hindistan cevizi yağını, vanilya özü, lavanta ve ıtır esansiyel yağlarını tavsiye ederim.

Kaynaklar:
sifiratik.co
zehirsizev.com
aysetolga.com

 

 

Zehra Örnek Beşiroğlu

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*