Hayatın İçinden

PANDEMİDE ÇOCUK EĞİTİMİ

“Dışarı çıkamayız çünkü dışarısı kötü ve tehlikeli’ demek yerine; ‘Evimizde kalıyoruz çünkü evimiz güvenli’ demeli. Tehlike yerine güven inşa ediyoruz. Bir kelime çok şey değiştirir. Çocukların bu süreçten tehlike kaygısıyla değil, güvenle çıkmasını istiyoruz. Daha fazla kucaklamamız, sarılmamız gerekebilir.

Çocuklar pandemi dönemi sıklıkla zor duygular yaşıyorlar. Çocuklar zor duygular yaşadıklarında kızıyor ya da küçümsüyoruz. Bu nedenle duygularını bizimle paylaşmaktan vazgeçiyorlar. Oysaki ne kadar çok bağ kurabilirsek, o kadar az disiplin sorunuyla karşılaşacağız.

Sakinleştirici araçlar hazırlayın, empati kurun. Bazı ebeveynler bunların çocukları şımartacağını düşünüyor ama şefkat göstermek sınır koymayacağımız anlamına gelmiyor. Bazen ne yaparsak yapalım sakinleştirmemize izin vermezler. O zaman sorun: “Peki ne yaparsam sakinleşebilirsin ya da sakinleşmek için neye ihtiyacın var?
Oyun oynamak ve oyuncu olabilmek çok önemli. Matematik öğretirken bile oyun oynayabilir ve şapşal şeyler yapabiliriz. Maskeliyiz ama göğsümüze gülen yüz asabiliriz. Her ne yapıyorsanız komik ve eğlenceli hale getirmek daha etkili olacaktır.

Uluslararası çok satanlar listesindeki “Bütün Beyinli Çocuk” ve “Dramsız Disiplin” kitaplarının yazarlarından Dr. Tina Payne Bryson’ın, pandemi sürecinde çocuklarla doğru iletişim kurmanın yollarını anlattığı online seminerden… (Milliyet Cumartesi, 27 Haziran 2020)

 

HAVAİ FİŞEKLER

* Havai fişekler için ‘zehir kokteyli’ dersek yanlış olmaz. Cıva, kurşun ve arsenik gibi ağır metaller, ‘baryum nitrat’ gibi radyoaktif maddeler ve ‘hekzaklorobenzen’ gibi kanserojen maddeler içerir. Patladıkları anda etraftaki insanların akciğerlerine ciddi zararlar verebilir.

* Bu zehirli maddeler daha sonra suyu ve toprağı kirleterek hem insanların hem de yaban hayvanlarının sağlığına ciddi zararlar verebiliyor.

* Birçok kuş geceleri net göremez. Hava kararmadan güvenli alanlar bulur ve geceyi orada geçirirler. Fakat havai fişeklerin ortaya çıkardığı şiddetli ses ve ışık onların panikleyerek bu yerleri terk etmelerine, birbirlerine, elektrik hatlarına, binalara ve ağaçlara çarpmalarına neden olur. Bu çarpmanın etkisi o kadar şiddetlidir ki birçoğu yere bile düşmeden hayatını kaybeder.

Önemli  kutlamalarda bu aralar sıklıklı kullanılan havai fişeklerin ciddi etkilerini Doğal Hayatı Koruma Vakfı’ndan Veteriner Ahmet Kütükçü anlatıyor. (Hürriyet Pazar, 19 Temmuz 2020)

 

PROTEZ PSİKOLOJİ

Cep telefonu, tablet gibi akıllı aygıtları ellerimizden düşürmemeye başladığımızda, onların artık protez uzuvlarımız olduğunu söylemeye başlamıştık. Korona zamanlarında fark ettim ki, bu süreçte ortaya çıkan ve çığ gibi üstümüze gelen kaygılarla baş edebilmek için onun hafif ve orta şiddetteki şekillerini “normal” olarak görmek, onunla yaşamaya alışmak gerekiyordu. Bunu insanlara anlatabilmek için dişimizde bir sorun olduğunda nasıl yeme-içme faaliyetlerimizi bu gerçeği bilerek sürdürmemiz gerekiyorsa şimdi de bununla yaşamalıyız diye verdiğim örnek kolayca anlaşılıyor, benzetme işe yarıyordu. Salgın sonrası psikolojimizin bu durumdan pek de öyle sanıldığı gibi kolay çıkılamayacağını artık “protez psikoloji” kavramıyla izah ediyorum. Küresel salgın psikolojilerimizde o kadar ciddi bir etki yaptı ki, adeta psikolojimizin içinde yeni bir protez bölüm açıldı. sanıyorum psikolojilerimizde açılan bu protez bölümü, salgın sonrasında da uzun süre muhafaza edeceğiz, sanki salgın veya bir salgın ihtimali varmış gibi yaşamayı ve davranmayı sürdüreceğiz.

Prof. Dr. Erol Göka,  korona sürecindeki psikolojimizi böyle yorumluyor…(www.erolgoka.net)

 

RİSALE-İ NUR

Son devirde yaygınlaşan materyalist felsefe fikrinden türeyen sosyal ve kültürel merkezler vasıtasıyla bütün medya ve devlet imkanları kullanılarak dinsizlik faaliyeti müthiş bir şekilde yapılmıştı. Risale-i Nur, tevhid kılıcını eline alıp onların tepesine indirdi ve Türk toplumunu- Anadolu insanını muhakkak bir keşmekeşten kurtardı.

Bağdat Üniversitesi Tefsir ve Akide Profesörü   Dr. Muhsin Abdülhamid’in Ayet-ül Kübra için yazdığı Önsöz’den…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*