Doğalı Varken El Emeğim Pratik Bilgiler Sağlık

Stresten uzaklaşmak için aromaterapi

Yaşadığımız modern dünyada, insanlar yaşadıkları sıkıntılar ve bazı kötü tecrübeler nedeniyle yada  iş hayatı ve günlük yaşamın koşturmasının oluşturduğu baskı dolayısı ile  stresle başa çıkmakta zorlanırlar. Gün geçtikçe daha fazla bir biçimde hayatıımızın olmazsa olmazı haline dönüşen stres ve kaygı, uzun süreli ve sık tekrarlandığında zihin ve beden sağlığımızı tehdit etmeye başlar ve kötü neticeler doğurabilir. Kaygı, korku ve endişeli ruh hali iyileştirmezse hayat kalitesini de önemli ölçüde etkiler. Uçucu yağlar da (İlâhî bir rahmet eseri olarak) dahil olmak üzere birçok doğal yöntem ile stres ve kaygılarınızı azaltabilir, duygularınızı da sağlıklı şekilde kontrol edebilirsiniz.

 

Uçucu yağlar nasıl etki eder?

Havaya salınan uçucu yağları teneffüs ettiğiniz zaman sinir sistemimiz sakinleşir. Zira teneffüs sırasında koku molekülleri burundan ilerleyerek beyni çeşitli reseptörleri vasıtasıyla etkiler, bunlardan biri de “duygusal beyin” olarak da adlandırılan limbik sistemimizdir. Limbik sistem, beynin kan basıncı, solunum, hafıza, stres seviyesi ve hormon dengesini kontrol eden bölgeleriyle doğrudan ilişkilidir. 1

 

Uçucu yağlar nasıl kullanılır?

  • Uçucu yağ difüzörüne veya buhurdanlığa damlattığınız kokuları teneffüs edebilirsiniz.
  • Masaj uygulaması yapabilirsiniz.
  • Uçucu yağlar ile hazırlanmış mumları koklayabilirsiniz.
  • Banyo esnasında küveti doldurup birkaç damla damlatabilirsiniz.
  • Uçucu yağlı doğal bal mumundan veya soya mumundan elde edilmiş mumları da kullanabilirsiniz. Isındıkları andan itibaren solunum yollarını açan, negatif iyonlar yayarak ortamı dengeleyen, seratonin salınmasıyla kişinin pozitif kalmasına ve ruh halinin iyileşmesine yardımcı olan tuz lambalarını da kullanabilirsiniz.
  • Yağları bitki suyu içerisine karıştırarak oda spreyi hazırlayıp bulunduğunuz ortama sıkabilirsiniz.

 

Stres, anksiyete ve uyku problemlerine iyi gelen yağlar

Tıbbi lavanta: Bitkinlikte canlandırıcı, streste sakinleştirici; dengeleyici, yapıcı, ferahlatıcıdır

Papatya: Sakinleştirici, rahatlatıcı, stres gidericidir. Pennsylvania Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, papatyanın antidepresan ve anksiyolitik (anksiyete giderici) etkiye sahip olduğu gözlemlendi.

Vetiver: Yapıcı ve rahatlatıcıdır. Uyku bozukluklarında kullanılır.

Paçuli (tefarik): Ruh halini düzeltici, dengeleyicidir.

Portakal: Ruh halini düzeltici, neşe verici, canlandırıcı, tazeleyici ve dengeleyicidir.

Greyfurt: Ruh halini düzeltici, neşe verici, canlandırıcı, tazeleyici ve dengeleyicidir. Depresyonda, bağımlılık problemlerinde kullanılır.

Bergamot: Sakinleştirici, rahatlatıcı, korku giderici, uyarıcı, dengeleyici, iç açıcıdır. Uyku problemlerinde ve depresyonda kullanılır.

Gül: Sakinleştirici, rahatlatıcı ve uyum sağlayıcı özelliktedir. Uyku bozukluklarında, çocuklarda uyku bozukluklarında, depresyonda, korkularda, bağımlılık problemlerinde kullanılır.

Sedir: Sakinleştirici, dengeleyici, yapılandırıcı, güçlendirici, korkuları yenici ve cesaret vericidir. uyku bozukluklarında, çocuklarda uyku bozukluklarında ve psikolojik karın ağrılarında, ergenlik krizlerinde, depresyon hallerinde,

bağımlılık problemlerinde kullanılır.

Itır (sardunya): Sakinleştirici, dengeleyici ve uyarıcıdır. Depresyon hallerinde kullanılır. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, sardunya esansiyel yağının aromasının solunmasının ardından anksiyete semptomlarının derecesinin azaldığı gözlemlendi.

Neroli: Sakinleştirici, rahatlatıcı ve ruhu açıcıdır. Kan basıncını düşürmeye ve endişeyi azaltmaya yardımcı olur. Sinirsel kaynaklı kas gerilmelerinde, depresyon hallerinde, korkular ve bağımlılık problemlerinde kullanılır.

Fesleğen: Rahatlatıcı ve cesaret vericidir. Uyku bozukluklarında,çocuklarda psikolojik sebepli karın ağrılarında, depresyon hallerinde ve korkularda kullanılır. Kan akışını düzenleyici etkisiyle sizi rahatlatır ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.

Ylang-ylang: Ruh hali düzeltici, sakinleştirici, gevşetici, dengeleyici ve şehvet uyandırıcıdır. 2

 

Lavantanın güzellikleri bitmiyor

Lavanta uçucu yağı, rahatlatıcı etkisi bakımından en fazla bilinen yağ. Yapılan çalışmalarda, lavanta yağı ile yapılan aromaterapinin kan basıncını düşürdüğü, beyin dalgalarında ölçülebilir değişiklikler meydana getirdiği ve sinir sistemini sakinleştirdiği ortaya çıktı.

Lavanta  esansı  depresyonu  azaltıp rahatlamaya  neden olduğundan  davranışları  olumlu  yönde  etkilemiştir.  Anksiyete azalmış ve matematik hesaplamalarda daha iyi başarı sağlanmıştır. Kokunun  öğrenme  üzerindeki  etkisinin  araştırıldığı  bir çalışmada, 3. ve 4. sınıflarda okuyan 160 ilk öğretim öğrencisine lavanta, yasemin,  adaçayı  (Salvia officinalis) ve  gül ağacı  (Aniba rosaeodora) yağları koklatılmıştır. Huzursuz  çocuklarda lavanta  esansı  sedatif  ve  stres  önleyici etkilerinden  dolayı  öğrenmeyi  geliştirmiştir.  Diğer  yağlarla önemli bir sonuç alınamamıştır.

Lavanta çiçekleri huzursuzluk, asabiyet, anksiyete  ve uyku bozukluklarında kullanılır. Lavanta çayı sedatif ve uyku verici olarak içilir (Schults et al.,1997). Lavanta banyosu günün stresini alır, huzur ve sükûnet verir. Lavanta kokusu sedatif, antistres, ferahlatıcı ve uyku  düzenleyici  etkilere  sahiptir  (Buchbauer,  2002a). 3

Uyku öncesi veya rahatlamak için, melisa ve papatya çaylarını tüketebilirsiniz.

Yapılan bir araştırmaya göre uyku öncesi lavanta, fesleğen ve mercanköşk yağlarını 10 tane uyku ilacı kullanan yaşlılara uyguluyorlar ve araştırma sonunda 9’u uyku ilacını bırakıyor.

 

Rahat bir uyku için:

  • 5 damla tıbbi lavanta
  • 3 damla vetiver
  • 3 damla gül

 

Stres gidermek için:

  • 2 damla paçuli
  • 2 damla greyfurt
  • 2 damla portakal
  • 2 damla vetiver
  • 2 damla ıtır

 

Çocuklarda kaygı gidermek için:

  • 5 damla tıbbi lavanta
  • 3 damla portakal
  • 3 damla sedir uçucu yağı

Difüzör (hava yayıcı) içine damlatılarak ortama yayılabilir.

20 ml jojoba yağının içine karıştırılarak şakaklara, bileğe, enseye sabah- akşam masajla uygulanabilir.

50 ml lavanta hidrosolü (bitki suyu) içerisine karıştırılarak çalkalandıktan sonra bulunduğu ortama sıkılabilir.

Herkese rahat, huzurlu ve stressiz bir yaşam dilerim.

 

Kaynak:

  1. livetobloom.com
  2. cerciyusuf.org
  3. researchgate.net

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*