Ayın İçinden

Saniye Çolakgil

 (1916-2006)

Sâniye Çolakgil, hanımlar arasında Risale-i Nur’u neşrederek, Bediüzzaman’ın övgüsüne mazhar olmuş bir nur talebesidir. Said Nursi’nin Kastamonu’da sürgün kaldığı 8 yıl zarfında göndermiş olduğu risaleleri defterlere yazarak büyük hizmetlere vesile olmuştur.

Kızı Hafız Yücehalil, annesi kabre konulurken  onu anlatmıştır: “İnsanların Said Nursî’nin yanında bulunmaktan çekindiği bir dönemde annem eserleri büyük bir şevkle yazıyordu. Annem Üstadın ‘talebem’ lütfuna mazhar olmuş ender kadınlardan biridir. Üstad’la hiç yüz yüze görüşmemiştir. Annem üstadın gönderdiği eserlerini deftere kaydederdi. Hepimizin başı sağ olsun.”

 

Bediüzzaman’ın övgüsüne mazhar oldu

Kastamonu Lahikası’nda Bediüzzaman’ın övgüsüne mazhar olmuştur.

“Hafız Ali’nin mektubunda yazdığı Ümmühan ve Şahide değerinde, burada Risâle-i Nur’a bütün kuvvetiyle çalışan çok hemşirelerimiz var. Meselâ, Asiye, Saniye, Ulviye, Lütfiye, Aliye gibi Risâle-i Nur’un şakirtleri, oradaki hemşirelerine ve kardeşlerine selâm ve duâ ediyorlar.” (Kastamonu Lâhikası, s. 11)

Bediüzzaman’ın, Barla’daki dostları, talebeleri ile irtibatını capcanlı tuttuğunu Kastamonu Lâhikası’nın satırları arasında takip etmek mümkün. Kastamonu’daki hanım talebelerinin Barla ve civarı köylerdeki hanımlara gönderdikleri selâmları, onların “hüsn-ü misâl” teşkil eden çalışmalarını iletmesi bunun bariz delillerindendir.

Bediüzzaman Saniye Çolakgil’i,  “Risâle-i Nur’a erkeklerden ziyade fedakârâne yapışan hanımlar”dan biri olarak nitelendiriyor.

 

“Dünya ve âhirette mes’ut eyle!”          

Diğer şefkat kahramanları ile olan hatırlarını da şöyle anlatmıştır:
“Biz en zor zamanlarda Ulviye, Lütfiye, Aliye ve Aşık Zehra ile bir araya gelir Risâle okurduk. Lütfiye ile ben eskimez yazı ile Risâleleri hem çoğaltıp hem de hanımlara ders yapardık.

“Asiye Mülazımoğlu, bizlerin Üstad’la irtibatını sağlardı. Bir önceki asrın müceddidi Mevlânâ Hâlid Hazretlerinin talebesi Küçük Aşık’ın torunuydu. Ve Üstad’a cübbeyi ulaştıran da oydu. Beyi hapishane müdürüydü. Sorularımızı Üstad’a iletir, cevaplarını getirir, kitapları bize ulaştırırdı. Biz de kitapları çoğaltır, aslını iade ederdik.

“Üstadım yazma işine ve gizliliğe o dönemde çok dikkat ederdi. Daha geçen yıl Lütfiye Hanımın evi yıkılırken bacadan bir takım Külliyat çıktı. Acı günlerin acı hatıraları… Vesvese Risâlesini yazdığımda Üstadım altına şu duâyı ekledi: ‘Bu risâleyi yazan Saniye ve zevcini dünya ve âhirette mes’ut eyle!’

“Bizler Tefriciye çekerek Asiye anne vasıtasıyla Üstadımıza hediye ederdik. Kendisine herhangi bir hediye geldiğinde kabul ederse, mukabilinde mutlaka bir şey, hiçbir şey bulamasa eski eşyalarından ya da saç tellerinden verirdi. Bende de Üstadımın cübbesinden bir bölüm var. Kefenimin içine koydum. Bizler için bu, en kıymetli hediye idi.

“Lütfiye ve Âşık Zehra, ağa hanımlarıydı. Zehra, Risâle-i Nur okununca dayanamaz, hep ağlardı. O yüzden adı ‘aşık’ kaldı. ‘Okuyamıyorum’ diye çok üzülürdü. Ben okurken onu tesellî eder ‘Okudun gibi oldu’ derdim. Çocuğu yoktu. Evlenirken perde ve yastık örtülerine kadar her şeyini dantelden yaptırmıştı. Beyi öldüğünde onu ağa evinden kovdular. Karanlık bir evde kalırdı. Dünyaya itibar ettiği için eski günlerini hatırladığında çok üzülürdü.

“Aliye Hanım; çocuğu öldükten sonra kendini ancak Risâlelerle tesellî edebilmiş bir hanımdı.”

 

Kabrime çiçek dikilmesini istiyorum

Vefat ettikten sonra arkasından dua beklediğini söyleyen Sâniye Çolakgil, şunları da söylemiştir:

“Ben öldüğümde kabrime çiçek dikmelerini istiyorum. Çünkü onların zikrinden istifade ederim. Kardeşlerimin arkamdan göndereceği duâlara ‘şirket-i mâneviye’ düsturuyla nasipdâr olma ümidi de beni rahatlatıyor.”

Saniye Çolakgil 3 Ocak 2006’da, 90 yaşında vefat etti.  Cenazesi Kastamonu aile kabristanına defnedildi. Allah gani gani rahmet eylesin. Ve böyle fedakar talebelerin sayısını arttırsın.

 

Kaynaklar:

https://www.kastamonur.com/kastamonu-hanm-nur-talebelerinden-saniye-colakgil/

Şefkat Kahramanları, Yeni Asya Neşriyat

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*