Dünya Dönüyor

Müslümanların Kurduğu Bilim Evi: Beyt’ül Hikmet

Beyt’ül Hikmet (Bilgelik Evi), 13. yüzyılda yıkılan bu antik kütüphaneden günümüzde herhangi bir iz kalmadı. Yani nerede olduğundan ve neye benzediğinden tam anlamıyla emin olunamıyor. Ama bu saygın akademi, İslami Altınçağ’da büyük bir entelektüel güçtü. Sıfır ve çağdaş Hint/Arap rakamları gibi dönüştürücü kavramların da doğum yeri olarak tarihi kaynaklarda yer almaktadır.

8. yüzyılın sonunda Halife Harun El Reşid için özel koleksiyon olarak kurulan Bilgelik Evi, 30 yıl sonra halka açık bir akademiye dönüştü ve dünyanın dört bir yanından alimleri Bağdat’a çekmeye başladı. Onları çeken şey kentin canlı bilimsel merakı ve ifade özgürlüğüydü. Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan alimlerin burada çalışmasına izin veriliyor olmasıydı. İranlı Müslüman matematikçi Harizmi, alanındaki keşifleriyle “Cebir’in babası” diye anılır. Cebir Arapça “bozuk parçaları tamir etmek” demek olan Arapça “el-cebr” kökünden geliyor. Harizmi 821’de Bilgelik Evi’nde astronom ve baş kütüphaneci olarak atanmıştı.

Surrey Üniversitesi’nden fizik profesörü Jim El Halili, “Bizim için Bilgelik Evi’nin nerede, ne zaman kurulduğu önemli olmamalı. Çok daha ilginci bilimsel fikirlerin tarihi ve Bilgelik Evi sayesinde nasıl geliştikleri” diyerek bu akademinin önemini açıklıyor.

Aslında Müslümanların ilim ve bilime verdiği önem, bu alanda yaptıkları çalışmalar ve her dine gösterdikleri hoşgörü, Bilgelik Evi ile bir defa daha kanıtlanıyor.

BBC Türkçe

 

Nilüfer çiçeği yok mu oluyor?

Çevre kirliliği her geçen gün hızla artarak devam ederken, etkileri de gün be gün olumsuz olarak doğada görülüyor. Kahramanmaraş’ınPazarcık ilçesi nilüfer çiçeklerinin yetiştiği ender yerlerden birisi. Bu nadide çiçekler yasal olarak koruma altında. Fakat çevresel kirlilik nilüferleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Pazarcık ilçesindeki Bağlama göleti, Kahramanmaraş kent merkezine 65 kilometre uzaklıkta. Gölette yüzlerce nilüfer çiçeği bulunuyor. Göletteki nilüfer çiçeği endemik tür olması sebebiyle yasal koruma altında. Bu nadide çiçekleri koparmanın cezası ise 73 bin lira. Ancak yasaklara rağmen nilüfer çiçeği insan eliyle yok ediliyor. Gölete atılan atıklar nilüferlerin yaşam döngülerini tehlikeye atıyor.

TRT Haber

 

Dünyanın En Akıllı Maskesi

2020 yılı ile yüz maskeleri hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Ve bir sürü çeşit maskenin içinde teknoloji ile en akıllı maske geliştirildi. Oyun şirketi Razer, “Dünyanın en akıllı maskesi” dediği mikrofonlu ve ışıklı yüz maskesini Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES 2021) tanıttı.

Her yıl ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen, yeni buluşların tanıtıldığı fuar, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl internet üzerinden yapıldı. Mikrofon sayesinde kullanıcının sesinin daha iyi duyulmasını sağlayan prototip maske, aktif havalandırma özelliğine sahip. Maske, solunmuş ısınan havayı dışarı atarken, daha serin havanın solunmasını sağlıyor. Şeffaf plastikten yapıldığı için maskeden kullanıcının dudak hareketleri ve mimikleri görülebiliyor. Karalıkta maskenin ışıkları otomatik olarak yanarak ağzı aydınlatıyor. Razer, bu sayede kullanıcının “ışık koşullarından bağımsız olarak kendisini daha açık ifade edebildiğini” belirtiyor.

BBC Türkçe

 

Tescilli Yemek: Bamya Çorbası

 

Her şehrin ünlü birçok yemeği var. Konya’nın ‘Bamya Çorbası’ bunlardan birisi. Bu tarihi yemek, son günlerde patent alarak tescillenen ilk Konya yemeği oldu. Özellikle gastronomi turizmine katkı yapılması için paten almak istediğini belirten yetkililer, Konya’da yaklaşık 50 yemek için daha başvuru yaptı.

AA

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*