Diğer

Anne Eğitim Seminerleri yapıldı

Ankara Gülümse Çocuk Ekibinin organize ettiği Anne Eğitim seminerleri, üç ayrı konu ile gerçekleşti. Yasemin Yaşar “ Kul Yetiştirme” başlığı altındaki sunumunun birinci bölümünde; Bir kulun dünyaya gelirken anne ve babaya yüklenen fıtrat programının, bugün mimsiz medeniyet tarafından zalimane düsturlarla nasıl bozulduğunu anlattı. Sunumunun ikinci bölümünde çocukta vicdan ve irade terbiyesinin önemi ve bu terbiyede anne ve babaların rolleri üzerinde durdu. Sunumun  üçüncü bölümünde ise anne ve babanın rolleri ve onlara yüklenen duyguların çocuğun terbiyesindeki öneminden bahsetti. “Annenin ve babanın, rolleri gereği olan hasletleri, çocukların terbiyesinde hal diliyle öğretildiği ve daha doğrusu fıtri bir halde yaşandığı taktirde, bu durum çocuğun manevi temellerinin oluşmasında, Allah’la kuracağı ilişki ve ahlaki yapılanmasında çok önemli olacaktır” dedi. Yasemin Yaşar sunumunu şu cümlelerle bitirdi. “Kul yetiştirme programı öyle formal anlamda saat saat, kitapları, okulu vs. olan bir programdan ziyade, Allah’ın hem ebeveyne, hem çocuğa yüklemiş olduğu programı, İmanı billah dairesinde, an be an tefekkür etmek, an be an program program açılışına şahit olmak ve Sünnet-i Seniye sistemi içerisinde kul olmak ve kul yetiştirmek programıdır.”

 

“Dijital Dünyada Ebeveyn Olmak” başlıklı bölümü anlatan Şeyma Özdemir,“İnternet veya başka bir gelişme Müslümanların hususan Nur talebelerinin elini kolunu bağlayacak bir gelişme değildir” sözleriyle konuşmasına başladı. Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Dijital çağın Üstadı Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin ter-ü taze iman esaslarıyla asrın sıkıntıları ve zorlukları karşısında her daim bir reçetemiz var. Öncelikle kendimizi ve evladımızı tanımak ile işe başlıyoruz. Öyle ki, bu tanıma yolculuğumuz hiçbir zaman bitmeyecek. Ama biz enfüsi tefekkürde derinleştikçe, evladımıza uygun gayeler de bulmuş olacağız. Gaye edinmiş bir evlat, eline geçen her türlü yeniliği, o gayeye uygun şekilde kullanacaktır. Bu sayede medya okur-yazarlığını da öğrenecek olan evladımız, ebeveynini de aynı şekilde dava üzere görmesi gerekir. Bu yüzden biz anneler olarak bu meseleyi sloganlaştıralım; “Çalışan anne değil, çalışkan anne!” diyelim.” Son olarak 3T olarak isimlendirilen tablet, telefon, televizyon kullanımı hususunda pratik tavsiyeler veren Şeyma Özdemir konuşmasını şu cümle ile noktaladı “Allah alemlerin Rabbidir, sanal alem de buna dahildir.”

 

 “Çocuk yetiştirmede Nebevi ölçüler” konu başlıklı seminer sunumunu yapan Esmanur Adıbelli, Terbiye-i Muhammediye’nin önemiyle konusuna giriş yaptı. Terbiye-i Muhammediye öncelikle temelden iman dersi verdiğini, hisleri, vicdanları , ruhları, duyguları, latifeleri terbiye ettiğini ve nasıl kullanmamız gerektiğini Risale-i Nur’dan örneklendirerek anlattı. Adıbelli, İşaratül icaz adlı eser de Fatiha suresinin 3. Ayetinin tefsirinde “menfaatleri celp, mazarratları def etmek üzere terbiyenin iki esası olan şefkat ve merhametin önemini anlatıp terbiye konumunda olan bizlere ders verdiğini; yani anneler, babalar, öğretmenler, müdebbirler terbiyenin olmazsa olmazı iki sıfat olduğuna, bunlardan birincisi şefkat, bir diğerinin ise merhamet olduğuna vurgu yaptı.

Alemlere rahmet olarak gönderilmiş olan Efendimizin (asm) çocuklarla iletişiminde temel prensiplerin sevgi, saygı, sabır, hoşgörü ve oyun üzerine kurulduğunu söyledi.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*