Dünya Dönüyor

Bir yaşındaki bebekler çok zeki

12. ayını dolduran bebeklerin, beyninin büyüklüğü iki katına çıkmış ve o bir yıl içinde bir sürü heyecan verici şey öğrenmektedir. Her bebek birbirinden farklıdır ama birinci yaşlarını doldururken, hiç beklemediğiniz bazı şeyleri yapabiliyor olurlar. Allah’ın mükemmel yaratılış tarzı ile yarattığı bebeklerin, Allah’ın izni ile yapabildiklerinden bazılarını sıralarsak:

“Sizi güldürecek şeyi bilirler, farklı dilleri ayırt edebilirler, saklambaç oynamaya bayılırlar, hesap yapabilirler ve bir gecede kıyafetlerine sığmayacak kadar büyüyebilirler.”

BBC Türkçe

Dünyanın en küçük bebeği

Singapur’da 212 gramlık ağırlığı ve 24 cm uzunluğu ile dünyanın en küçük bebeği olarak doğan Kwek Yu Xuan, 13 aylık yoğun bakım tedavisi gördü. Bebeğin annesine preeklampsi hastalığı (hayati organlara zarar verebilecek ve hem anne hem de bebek için ölümcül olabilen tehlikeli derecede yüksek tansiyon) teşhisi konmasının ardından, normalde plânlanandan dört ay önce acil sezaryen ile doğum gerçekleşti.

Gebeliğin 25’inci haftasında dünyaya gelen Yu Xuan, şimdi 6,3 kilogram ağırlığında.

Singapour Ulusal Üniversite Hastanesi’nin (NUH) aktardığına göre bebeğin doğduğunda hayatta kalma şansı “oldukça sınırlıydı”. Makinelere bağlı olarak geçen yoğun bakım tedavisinin ardından eve gönderilen Yu Xuan bebek, Singapur’da Covid -19 sürecinin umut ışığı olarak görülüyor.

BBC Türkçe

Yeni böcek türü keşfi

Elazığ’da 2 bin 340 rakımlı Haroğlu Dağı’nın zirvesinde tesadüfen bir böcek türü keşfedildi. Türkiye’de çok nadir görülen “Glaphyridae” ailesinden olan böceğe “kürklü düğün” adı verildi. Rengi ise görenleri şaşkına çeviriyor. Kürklü düğün böceği, renkleriyle Allah’ın sanatına hayranlık uyandırıyor. Küresel ısınmanın etkisiyle değişen bitki örtüleri, yeni böcek türlerini de barındırmaya devam ediyor. Kürklü düğün böceği, mikroskop ile incelendiğinde mavi tüyleri ile de Allah’ın sanatının en güzel örneğidir.

TRT Haber

 

Haberlerin devamını Dergimizin Eylül sayısından okuyabilirsiniz.

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*