Dünya Dönüyor

Vücuttaki su kaybı için su yerine süt mü tüketilmeli?

Su elbette kalorisi olmayan, şeker barındırmayan en sağlıklı içecek.

St. Andrews Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Ron Maughan, “Duyulan ihtiyaçlar, beden gücüyle sıcak bir günde dışarıda çalışan insanla, evinde klima karşısında yaşayan ya da klimalı bir arabayı süren insan arasında farklılık gösterir” diyor.

Bu durumu Maughan, “Kaybedilen sıvıyı sadece suyla ikame edersek, vücutta çok fazla su olur ancak yeterince tuz olmaz. Bu nedenle de vücut, suyu ve tuzu eşitlemek için idrar üreterek sudan kurtulacaktır” diye açıklıyor.

Bu yüzden süt içmenin belki de su içmekten daha etkili olacağından dolayı,  Maughan, sütün doğal olarak, bağırsakta su emilimini uyarmaya yardımcı olmak için küçük miktarlarda ihtiyacımız olan tuz ve laktoz içerdiğini söylüyor. Hindistan cevizi suyu da tuz, potasyum ve karbonhidrat içermesi sebebiyle etkili oluyor. Süt ayrıca vücuda emilen elektrolitler ve makro besinler içerir. Bu moleküllere bağlanan suyun mide ve ince bağırsaktan geçmesi için geçen süreyi yavaşlatır ve vücudun sıvıları daha iyi emmesini ve tutmasını sağladığından dolayı, süt suya nazaran sıcak havalarda daha sağlıklı görülüyor. BBC Türkçe

Yapay zeka ile erken teşhis

Teknoloji çağındayız ve yapay zeka artık çok duyduğumuz bir kavram. Özellikle Japonya’da turist rehberi olarak da kullanılan yapay zeka robotlar, şimdi de tıpta demans hastalığının erken teşhisi için tasarlanıyor. Demans, Alzheimer da dahil olmak üzere hafızayı ve beyni etkileyen bir dizi hastalık için kullanılan ortak isim. Bugün dünyada 50 milyonu aşkın kişi demans (bunama) ile yaşıyor. Günümüzde demans hastalığını tespit etmek için birkaç tarama ve test yapılması gerekiyor.

Bilim insanları, demans (bunama) hastalığını semptomlar başlamadan çok önce ve sadece bir beyin taraması ile tespit edebilecek bir sistem üzerinde çalışıyor. Geliştirilmekte olan yapay zeka uygulaması sayesinde, hastalığın yıllar içinde nasıl seyredeceği, stabil kalıp kalmayacağı ya da acil tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığı hakkında da tahmin yürütülebilecek. Araştırmacılar, yeni sistemle hastalığın erken teşhis edileceği görüşündeler. BBC Türkçe

Antibiyotik kullanımı ve kanser riski

İsveç’te yapılan bir araştırma uzun süreli antibiyotik kullanımının 5 ila 10 yıl içinde kolon kanseri riskini artırdığını ortaya koydu. Artan kanser riskinin arkasında antibiyotiklerin bağırsak mikrobiyomu üzerindeki etkisi olduğu düşünülüyor.

Araştırma, İsveç’teki Umea Üniversitesi’nden geldi. Çalışmada, 2010-2016 yılları arasında İsveç’teki 40 bin kanser hastasının verileri, kanser olmayan 200 bin kişinin verileriyle karşılaştırıldı. Buna göre, 6 aydan fazla antibiyotik kullanan bireylerde kolon kanseri riskinin, antibiyotik kullanmayanlara göre yüzde 17 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Kanser riskinin artmasının nedeninin antibiyotiklerin bağırsak mikrobiyomu üzerindeki etkisi olduğu düşünülüyor. TRT Haber

Sigara sadece içen için zararlı değil

Ebeveynlerinin içtiği sigaranın dumanına maruz kalan çocuklarda, yetişkinlikte romatoid artrit (iltihaplı romatizma) görülme riskinin arttığı açıklandı.

ABD’de Harvard Üniversitesine bağlı Brigham Kadın Hastanesinden uzmanlar, çocuklukta ebeveynlerin içtiği sigara dumanına maruz kalınmasıyla ileri yaşta artan seropozitif romatoid artrit (RA) riski arasında doğrudan potansiyel ilişkili olduğunu tespit etti. Brigham’ın Romatoloji, Enflamasyon ve Bağışıklık Bölümünden uzman Kazuki Yoşida, “Bulgularımız, en sık rastlanılan otoimmün hastalıklardan biri olan RA ile ilişkili olarak, sigaranın sağlığa olumsuz etkilerine daha fazla derinlik ve önem katıyor” değerlendirmesini yaptı. TRT Haber

Evde oda parfümü nasıl yapılır?

Özellikle çocuklu ailelerin kaçınması gereken şeylerin başında gelen oda parfümleri muhtevasında birçok kimyasal madde barındırıyor. Oysa evinizin güzel kokmasını sağlayacak oda parfümü yapmak aslında çok kolay. Malzemeleri ise oldukça az.

  • 20 ml (şişenin boyuna göre oran değişebilir)
  • Esansiyel yağ (portakal yağı gibi siz de sevdiğiniz başka bir yağı kullanabilirsiniz.)
  • Çubuk

Yapılışı

Çubuklu şişeye esansiyel yağı sırasıyla döküp çubuk yardımıyla karıştırın.

* Oda parfümünün içindeki çubukları gün içinde daha iyi koku vermesi için ters düz edilmesi gerekiyor.

Haber Türk

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*