Hayatın İçinden

Alemin en karmaşık sistemi

İnsan beyni 100 milyar nörona sahip. Her biri 10 bin diğer nörona bağlı. Omuzlarınızın üstünde taşıdığınız şey kainattaki en karmaşık nesnedir.

Amerikalı Teorik Fizikçi Michio Kaku beyni böyle değerlendiriyor 

 

Felaketten kâr devşirenler

2008 krizinde kendi varlığının devamı için bankaları kurtaran ve sonrasında yoksullardan daha çok çalışma ve kemer sıkma talep eden sistem, bugün varlığını sürdürmek için felaketten kâr devşirerek, yoksulları borçlandırarak, kendi yarattığı krizin yükünü alt sınıfların omzuna yüklemeye çalışıyor ve iklim krizinin getirdiği felaketlerden etkilenenlere yaslanarak kendini kurtarmaya çalışıyor. Bu nedenle iklim krizi için acil politikalar talep ederken, felaketten kâr etme peşine düşen felaket tüccarlarını deşifre etmek, mücadelenin parçası hâline getirmek başka bir zorunluluk.

Yazar Emek Erez, krizleri fırsat bilerek felaketten kâr devşirenleri eleştiriyor. (Gazete Duvar 14 Ağustos 2021)

 

Tesettürümden geri adım atmam

İlk tesettürlü manken olmak  birçok genç kız için örnek olmamın önünü açtı. Kızlar benim arkamdan podyumlara ve moda dünyasına adım attı. Ancak bir baktım ki onların birçoğuna, bana sağlanan imkanlar sağlanmıyordu. Onların yaşadığı bu üzücü anlara tanık oldum ve tüm bunların büyük bir sorumluluğunu hissettim üstümde. ‘Beni izlediler ve ben onların aslanın ağzına götürdüm’ deyip durdum kendime. Ve katılmamız gereken partilerin birçoğunda onların ablası gibi sürekli her birini korumak zorunda hissettim kendimi. Çok garip bir endüstri. Bir anda çevrelerini bir sürü erkek sarıveriyordu ve ben içimden ‘Daha çok küçük. Ona o gözle bakmaması lazım’ diyordum. O anlara şahit olmak benim için büyük acıydı…

Modellik yaptığım dönemde çok da mutlu değilim. Bu işten uzaklaşma kararı aldım. Tasarımcı olarak yeniden modaya adım atıyorum. Şu anda beni rahatsız eden hiçbir durum yok çünkü tamamen kendi istediğim, kendi bildiğim şekilde yapıyorum bu işimi. Çünkü bir şey yapmak için ana değerlerinizden vazgeçmek zorunda olmadığınız mesajını vermek benim için çok daha önemli. Hem istediğiniz işi yapıp hem de değerlerinize sahip çıkabilirsiniz. Sevdiğiniz, gerçekten de istediğiniz işleri yapın. Ama bunları yaparken kendinizden, değerlerinizden vazgeçmeyin. Şu an inandığım ve sevdiğim bir markayla birlikte olmaktan mutluyum.

İlk tesettürlü model Halima Aden anlatıyor… ()Sabah, 3 Kasım 2021)

Osmanlının ardından

İngiltere, Fransa, İtalya, Arap ülkelerini Osmanlıdan daha iyi yönetecekleri iddiasında idiler. Bu iddia ile o ülkelere el koydular. Osmanlının 400 yıl sıkıntısız yönettiği ülkeleri daha kısa müddet bile ellerinde tutamadılar. Üstelik karmakarışık ettiler

İngiliz tarihçi Arnold Toynbee’den bir değerlendirme

 

Hayat ve ölüm farkındalığı

Kendimi çok zayıf güçsüz hissettiğim  en acı olay oğlumu kaybetmekti. Onun bu dünyadan benden önce gidişine çok ama çok üzüldüm. Bir zaman boyunca hem ağladım, hem de ruhuma derin ızdırap veren bu kaybın bana verdiği ölümle yaşam ve ötesi farkındalıkla ruhumu daha da güçlendirdiğine şahit oldum. Hayatımın bir defalık yaşamdan ibaret olmadığını ve bir gün oğluma bir başka yaşamımda veya ölüm ötesi alemimde kavuşacağım inancıyla gücümü tekrar topladım ve hayatıma devam ettim.

Bir dönemin ünlü sanatçısı Rüçhan Çamay hayat hikâyesini Kayıp Diva isimli kitabında anlatıyor. Kendisiyle yapılan sohbette ruhundaki olgunlaşmayı şu cümlelerle özetlemiş….

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*