Dünya Dönüyor

Hızla yayılan iklim değişikliği

Batı’da yaşayanlar açısından gezegenin ısınması tehlikesi, sadece uzak bölgeleri etkileyen bir problem değil ve Oxford Üniversitesi’nden Dr. Friederike Otto, BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporunun yazarlarından biri. Otto, “İklim değişikliği geleceğin sorunu değil, bugünü ve her bölgeyi etkileyen bir sorun” diyor.

İklim değişikliği bir sorun olarak görülse de, bilim insanlarının bir umudu var. Petrol ve doğal gaz, tarım ve pirinç ekiminden kaynaklı emisyonların azaltılması kısa vadede büyük sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir. ABD Çevre Savunma Fonu’ndan Fred Krupp, “Rapor, özellikle petrol ve doğal gaz sektörünün yol açtığı metan kirlenmesinin acilen azaltılması konusundaki tartışmalara son noktayı koyuyor; bu alandaki azaltma en hızlı ve en ucuz yoldan sonuç almayı sağlayacak” diyor. Ayrıca Prof. Krupp, küresel ısınmaya karşı en hızlı ve en etkili yolun, insan etkinliklerinden kaynaklı metan gazı emisyonunu azaltmaktan geçtiğini vurguluyor.

BBC Türkçe

Hava kirliliği sigara kadar zararlı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hava kirliliğinin tahmin edilenden çok daha tehlikeli boyutta olduğuna dair uyarıda bulundu. Örgüt, kirlenmeye yol açan azot dioksit gibi maddelerin güvenli limit seviyesini düşürdü.

WHO’ya göre hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 7 milyon kişi hayatını kaybediyor. Hava kirliliğinden en fazla zarar görenler ise ekonomileri fosil yakıta bağımlı olan düşük ve orta gelirli ülkeler. İnsan hayatına verdiği zarar açısından, WHO, hava kirliliğini sigara ve sağlıksız beslenme ile eşdeğer görüyor.

BBC Türkçe

Çivisiz camide ibadet zevki

Kaynarca ilçesindeki Büyük Kaynarca köyünde Sultan 2. Beyazıt tarafından 1486’da inşa ettirilen Şeyh Muslihiddin Camii, adını mimarı Kıssahan El Hac Muslihiddin’den aldı.

Metal çivi kullanılmadan, iç içe geçirilen ahşaplar ve tahta çivilerin kullanıldığı çantı tekniğiyle yapılan cami, ilk kez 19’uncu yüzyılın ilk çeyreğinde restore edildi. Bakımsızlık nedeniyle 1996’da ibadete kapatılan cami, 1999’daki Marmara Depremi’nde minaresinin yıkılmasıyla kullanılamaz hale geldi. Tamamen ahşap olan ve 2010’da restore edilen Ağa Camii, 1870’de sade Osmanlı mimarisiyle inşa edildi. Dışı kerpiç ve tuğladan, temeli taştan yapılan Adapazarı ilçesindeki ibadethane, Vakıflar Genel Müdürlüğü izniyle restorasyonu tamamlanarak 2014’te hizmete ve ibadete açıldı ve ziyaretçilerini bekliyor.

TRT Haber

 

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için

Soğuk algınlığı ve grip sezonlarında C vitamini mi arıyorsunuz? Bir limonun suyunda yaklaşık 18 mg C vitamini bulunur. Yetişkinlerin günlük C vitamini ihtiyacı, cinsiyetlerine ve yaşlarına bağlı olarak 75 ila 130 mg’dır.

Güne limon suyunda bulunan C vitamini takviyesi ile başlamak bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilir. Bir bardak limonlu su günlük C vitamini ihtiyacınızın hepsini karşılayamasa da güne önemli bir besleyici maddeyle başlamanın avantajlarını beraberinde getirecektir. Kapıdan çıkarken bir adet kiviyi de cebinize atarsanız eğer, günlük C vitamini ihtiyacınızın çoğunu karşıladığı için, limon suyu en önemli bir şifa kaynağı.

Haber Türk

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*