- İlk adım, sadece günlük ihtiyacınız olan miktarı satın almak ve halihazırda evinizde bulunuyorsa yeni meyve ve sebze almamaktır. Diğer meyvelerin tazeliklerini koruması için elmalardan ayrı yerleştirin.
- Sebze ve salatalarınızı da peçeteyle örtebilirsiniz. Patates, soğan ve sarımsaklarınızı oda sıcaklığında ışıksız bir kutuda saklayabilirsiniz.
- Köfteleri ekmekle sebzeli, balıklı, peynirli gibi çeşitlerde yapabilirsiniz.
- Kurumuş ekmeğinizi süt ve yumurta karışımına bandırın, tepsiye yerleştirin, üzerine taze domates sosu ve kaşar peynir serpin. Ekmek pizzanız hazır!
- Bayat ekmekleri kemik suyunda haşlayıp süzdükten sonra sarımsaklı yoğurt ve domates salçası, karabiber, tuz ve sıvıyağdan hazırladığınız sosu ekleyebilirsiniz.
- Bayat ekmekleri tereyağıyla kavurup üzerine pudraşekeri ceviz ilave ederek tatlınızı, kuru meyve ve süt ilave ederek pudinginizi yapabilirsiniz.
- Kuruyan ekmekleri biriktirip, blendırdan geçirip galeta unu yapabilirsiniz. Köftelerinizde ve kızartmalarınızda kullanabilirsiniz.
- Marketten sebzeli çeşni almak yerine evde yapabilirsiniz. Kabak, domates, patlıcan kabuklarını çöpe atmayın. Hepsini yağlı fırın kâğıdına koyarak 30 derecede iki saat kurumaya bırakın. Kavanozda biriktirin ve sonra hepsini blendırdan geçirin. Sebze çeşniniz hazır.
- Atıksız mutfaktaki en önemli noktalardan biri doğru alışveriş. İkinci adım, doğru yöntemlerle sebzeleri saklamak. Gıdaları muhafaza etmek için dolapta uygun yerleri seçmeliyiz. Salata yaprakları, taze nane, maydanoz gibi ürünler dolapta en çok kalanlar. Pörsüyünce atmayın, soğuk suya koyun, içine buz atın, bir saat sonra canlandığını göreceksiniz. Protein ağırlıklı gıdalar, balık, et, süt ve süt ürünlerini üç günde tüketmeyecekseniz derin dondurucuya atın. Yoksa besin değerini kaybeder.