Dünya Dönüyor

En güzel kış meyvelerinden birisi: Mandalina

Mandalina, özellikle kış aylarının en güzel meyvelerinden birisi. Güzel olmasının yanı sıra çok da faydalı. Mandalina tüketirken aklımıza faydaları da gelirse daha da güzel oluyor. İşte bazı faydaları: Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, yeni hücrelerin oluşumunu destekliyor, kansere kalkan oluyor, iştah kontrolünü sağlıyor, yüksek kan basıncını önlüyor, yaraların daha hızlı iyileşmesine katkı sağlıyor, demirin emilimini artırıyor, göz hastalıklarını geciktirebiliyor ve kan şekeri dalgalanmalarına karşı etkili bir yiyecek olarak gösteriliyor. Birçok faydası ile kış aylarında bol şifalı ve sağlıklı bir besin olarak herkesin tüketebileceği güzel bir nimet.

Haber Türk

Koleksiyoncular için değerli bir antika:  Apple

Bilgisayarlar, artık herkesin kullandığı teknolojik araçlardan birisi. Markalara göre kalitenin arttığı söylenirse Apple, en iyilerinden birisi ve  Apple, özellikle koleksiyoncular için, kurucuları Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın 1976’da geliştirdiği ilk Apple bilgisayarı ABD’de düzenlenen bir müzayedede sundu ve ilk Apple bilgisayar 400 bin dolara satıldı.

Nadir bulunan, Hawai koa ağacından yapılmış ahşap kutulu ve hala çalışır durumdaki Apple 1 bilgisayarı, o dönem piyasaya sürülen 200 cihazdan biri. California’daki John Moran Müzayede evi, bilgisayarın şimdiye dek sadece iki kullanıcısı olduğunu, bir üniversite hocasının, öğrencisine 650 dolara sattığını söyledi.

Müzayededen önce Los Angeles Times gazetesine konuşan Apple 1 uzmanı Corey Cohen, “Bu antika elektronik ve bilgisayar teknolojisi kolleksiyoncuları için bir tür kutsal kase. Birçok kişi için heyecan verici hale getiren de bu” açıklamasını yaparak koleksiyoncular için değerini de belitti. Ayrıca dünya genelinde çalışır durumda olan 20 Apple 1 olması da bu bilgisayarlara olan ilgiyi arttırıyor.

BBC Türkçe

 

Çamaşır makinesi ile doğaya gönderilen mikroplastikler

Denize ulaşan katı atıkların yüzde 80’inden fazlası plastik. Kimyasal ve fiziksel yollarla 5 mm’ye kadar küçülen plastikler, “mikroplastik” olarak adlandırılıyor. Mikroplastik, sadece denize atılan çöpler ile deği, aynı zamanda denize giden atık ve kirli sularla da taşınıyor.

Çamaşır makinelerinde yıkanan giysilerinizi düşünürsek, onlardan çıkan ancak filtrelenemeyen lifler, her yıl tekstil kaynaklı olarak yaklaşık yarım milyon ton mikro lif ortaya çıkıyor. Bu liflerin artmasının en önemli nedeni tekstil sektörünü küresel çapta son 15 yılda etkisi altına alan “hızlı moda akımı” kısa ömürlü ve düşük kalitesiz ürünlerinden kaynaklanıyor. Bu ürünlerdeki mikroplastikler atık sular vasıtasıyla denizlere, okyanuslara ulaşıyor.
Makineler yoluyla deniz ve okyanuslara her yıl yarım milyon ton mikroplastik karışıyor. Bu sayı 50 milyar plastik şişeye denk geliyor. Her yıl bu miktarda plastik atık, büyük çevresel etkilere yol açıyor. En büyük endişelerden biri de, mikroplastiklerin besin zinciri yoluyla insanlara ulaşması olsa da günümüzde yapılan araştırmalarda, balıklarda en fazla rastlanan mikroplastik tipinin çamaşır makinalarından kaynaklandığı düşünülüyor. Bunun önüne geçmenin yolu ise teknolojiyi takip etmek ve yeni teknolojik makineleri ve filtreleme sistemlerini kullanarak mikroplastiklerin engellenmesine çalışmak olarak görülüyor.

TRT Haber

Dünyanın en küçük Kur’an-ı Kerim’i

Dünyanın en küçük Kur’an-ı Kerim nüshası, Ürdün’ün başkenti Amman’ın batısında bulunan Salt şehrindeki bir müzede yer alıyor. Ürdünlü İbrahim Ahmed Nevvar antika, kültürel miras ve koleksiyon meraklılarının ilgisini çeken en küçük Kur’an nüshasını kendi kurduğu Kalıcı Halk Mirası Müzesi’nde muhafaza ediyor.

Yeşil kapaklı çok küçük Kur’an-ı Kerim’in nüshasını, muhafaza ettiği minik kutudan çıkararak gösteren Nevvar, “Dünyanın en küçük Kur’an-ı Kerim’i müzemizde yer alıyor. Bu kutsal kitabın küçük nüshasının eni 1,5 santimetre, boyu ise 2,5 santimetre uzunluğunda” dedi. Daha önce bilinen en küçük Kur’an nüshasının 1,75 santimetre eninde ve 2,5 santimetre boyunda olduğunu ifade eden Nevvar, kendi müzesindeki Kur’an nüshasının ise daha küçük boyutta olduğuna dikkati çekti.

Kur’an nüshasının basım tarihinin yazılı olmadığını; kitabın indeksi ile tüm surelerin görülebildiğini, sayfaların numaralandırılarak ince süslemelerle dikkatlice süslendiğini belirten Nevvar, “Mushaf-ı Şerif, ince ve çok küçük kağıtlara mümkün olduğunca küçük harflerle basılmış. Kur’an ayetleri ancak büyüteç yardımıyla okunabiliyor” dedi ve ekledi “Allah’a şükürler olsun, büyüteç kullanarak Bakara Suresi’ni 10 günde okudum. Basımı çok küçük, okuması epey zor oluyor. Bunun yanı sıra bir Cuma günü de Kehf Suresi’ni okumak nasip oldu.

Haber Türk

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*