Bebek Dünyası Diğer

Kontrast görseller beyin gelişimini destekliyor

Bebekler doğduklarında retinaları tam gelişmiş düzeyde değildir. Yeni doğmuş bir bebeğin retinası sadece ışık ve karanlığı ya da siyah ve beyaz arasındaki çok güçlü karşıtlıkları (yüksek kontrastı) algılayabilir. Görme mesafeleri yaklaşık 25-30 cm civarındadır.
Bu nedenle bebeklerin odaklanma için yeterince gelişmemiş göz kaslarını doğru bir şekilde uyarabilmesi için siyah-beyaz renklerde, kontrast görseller kullanılmalıdır. Bu dönemde kullanılacak gerçek görseller, göz bebeklerinin odaklanmasındaki olgunlaşmamışlık nedeniyle, bebek tarafından tam olarak algılanmayacaktır. Üçüncü aydan sonra görsel uyarıcı olarak siyah ve beyaz rengin arasına kırmızı renk de katılır.
Bebekler doğumu izleyen ilk yıl, günlük enerjisinin nerdeyse yarıya yakınını beyin gelişimi için harcar ve bu dönemde bebek beyni doğum hacminin 3 katına erişir. Yüksek kontrastlı görseller sunmak onun beyin gelişimini destekler.
Ne kadar çok uyaran ve yaşam deneyimi sunarsak bebeğin gelişimine, dikkat ve odaklanma sürelerinin artmasına katkıda bulunuruz.
Yapılan araştırmalarda ilk 6 ayda yüksek kontrastlı objeler görmesi sağlanan bebeklerde görsel uyarılmanın artması sonucunda beyin gelişiminin hızlandığı gözlenmiştir.
Doğumdan itibaren bebeğinizin iletişime açık olduğu, bedensel ve ruhsal ihtiyaçlarının giderildiği zamanlarda (özellikle dikkat sürelerinin uzun olduğu günün ilk saatlerinde) gerekli duyusal deneyimi sağlayabilecek zenginliğe sahip ortam ve duyu motor keşfi sağlayacak imkanlar sunmak gelişimini destekler. Bu aylarda (0-2) bebeğin dikkat süresi 5-15 dk arasıdır.

Yenidoğan oyun ve hareket alanını düzenlerken neler yapılabilir?
(şekil 3 gelecek)
-Bebeğinize evin müsait bir alanında köşe ayırmanız yeterli olur. Bu köşe için yumuşak, bir oyun matı veya kalın bir battaniye kullanabilirsiniz. Oyun matının sünger dolgulu, köpük formda olması, daha sonra yapılacak oyun ve aktivite çalışmaları için temizlenme ve kullanım kolaylığı açısından faydalı olur.
-Oyun matının yanındaki duvara kendi bedenini ve çevresini görebilecek boyutta ayna yerleştirebilirsiniz. Ayna ile bebekler kendisini taklit ve tekrar ederek hareket gelişimini destekler. Kendi varlığı ile ilgili farkındalık oluşturur ve görme duyusunun gelişimine de katkı sağlar.
-Bu alanda aynanın etrafına dönüşümlü olarak kontrast kartlar asabilirsiniz. Kontrast kartları isterseniz bir çerçeve içine yerleştirerek veya görüş alanındaki ayna, cam veya duvar üzerine yapıştırabilirsiniz. Post-it yapıştırıcı kullanılabilir, sakız benzeri dokusuyla kolaylıkla yapıştırılıp çıkartılabiliyor. Kontrast kartlar, kitaplar, nesneler veya dönencelerin bulunduğu ortamlar sunarak izleme, dikkat ve konsantrasyon becerisini geliştirebilir, bunları gördüklerinde verdikleri tepkileri gözlemleyebilirsiniz.
-Mobilleri ve oyuncakları sarkıtmak için duvara monte edilmiş kancalı bir düzenek veya matın üzeri için bebek jimnastik düzeneği (baby gym) kullanabilirsiniz.

0-2 aylık bebeklerin gelişiminde neler yapılabilir?

-Bebeğin dünyaya adapte olmaya çalıştığı bu hassas dönemde ona sevgi ve güven vererek huzurlu hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.
-Kucağa alınması, annenin kokusunu-sıcaklığını hissetmesi, sesini duyması, yüzünü görmesi, konuşması, ilgi göstermesi, emzirmesi, kabul etmesi, sakinleştirmesi, annenin duygusal fiziksel ve zihinsel iyi olma hali ona çok iyi gelir, kaygılarını ve korkularını onarır.
-Ağlamasına duyarlı olmak, onu rahatlatmak ve tüm bu ihtiyaçlarına cevap vermek güven duygusunu geliştirir. Ve bakım aldığı kişiye güven hissi oluşturmaya başlar.
-Bu ilk aylar rahatlatıcı müzikler dinletilebilir, ninniler söylenebilir, kısa masallar anlatılabilir. Banyo yaptırmak ve sonrasında bebek masajı yapmakta bebeği rahatlatır ve yeni düzene uyum sağlamasını kolaylaştırır.
2. ay itibariyle;
-”Tummy Time” denilen yüz üstü pozisyonda durmasına, birkaç dakika olmak üzere sık sık fırsat verin. Bu egzersizin katkısıyla ay sonu kafasını 5-10 saniye dik tutabilecektir. Aynı zamanda omurga gelişimini desteklemesinin yanı sıra, etrafı kendi kontrolünde inceleyecek ve merakı da gelişecektir. Ve bu pozisyondayken gazını da rahat çıkaracaktır.
-Bu dönem sonunda tutma refleksinin yerini istemli tutmalara bırakır. Buna yardımcı olmak için ellerine pinpon topu, oyuncak, yumuşak spatula gibi kavrayabileceği farklı nesneler verin. Arada ellerini açıp avucuna dokunun.
-Artık istemsiz ağız hareketleri istemli hale gelmeye başlar. Sosyal beceri gelişimi için bu dönemde onunla bol bol gülümseyerek konuşun.
-Ellerinden tutup oturma pozisyonuna yakın bir duruşa kadar kaldırıp tekrar yavaşça yere bırakma çalışmaları yapabilirsiniz.
-Ayaklarını karnına doğru iterek çek-bırak egzersizleri yapabilirsiniz.
-Bacak kasları ve beden farkındalığı için ayaklarına üzerinde oyuncaklar ve ziller olan çoraplar giydirebilirsiniz.

Kontrast yuvarlak mobil yapımı

Dikkat ve görme duyusuna hitap eden bu mobil ile bebekler izleme, vücut farkındalığı, dikkat ve koordinasyonlarını geliştirecekler.

Malzemeler
4 adet 8 cm strafor top
siyah keçeli kalem
ahşap düzenek
silikon tabancası
kalın ip

Hazırlanışı

-Öncelikler toplara keçeli kalemle çeşitli desenler çizin. Sonra tepesine kalemle minik bir çukur açıp ipi silikon yardımıyla oraya yapıştırın.
-4 ipi de yapıştırdıktan sonra birbirine eşit uzaklıkta dengeli duracak şekilde ahşap düzeneğe bağlayın.
-Mobilleri izlerken verdikleri tepkileri gözlemleyebilirsiniz.

Kontrast küp mobil yapımı
(şekil 1 gelecek)
Dikkat ve görme duyusuna hitap eden bu mobil ile bebekler izleme, vücut farkındalığı, dikkat ve koordinasyonlarını geliştirecekler.

Malzemeler
4 adet kontrastlı küp baskısı
ahşap düzenek
silikon tabancası
yapıştırıcı
kalın ip

Hazırlanışı
-Öncelikle pinterest üzerinden kontrastlı küp çizimlerini bulup, kuşe kağıdına baskısını çıkartın. Bunun için pinterestte aratıp bulabilirsiniz.
-Çıkardığınız kartonları katlama yerlerinden bükerek küp forma getirin ve ince kenarları yapıştırın.
-Hazırladığınız küpün asacağınız köşesini kesin, ipe damlattığınız sıcak silikonla kestiğiniz deliğe sokun ve kurumasını bekleyin. Deliğe sokmak için kürdan kullanabilirsiniz.
-Kuruyan iplerin diğer ucunu bebek jimnastik düzeneğine bağlayın.
-Mobilleri izlerken verdikleri tepkileri gözlemleyebilirsiniz.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*