Beslenme

Dışarıda yemek yiyeceksek sağlıklı beslenmeyi nasıl sürdürebiliriz?

Sağlıklı beslenme sürecinde olan bireylerin kafasına takılan en büyük sorulardan biri de dışarıda yemek yeme durumunda nasıl beslenecekleridir. Gerek çalışanlar gerekse o öğünde dışarıda olan kişiler hazır yemekleri tüketmekte. Burada yemeklerin içeriğinin kontrolü maalesef daha azdır. Fakat bu korkulduğu gibi başa çıkması zor birdurum değil. Dışarıda yemek yerken de öğünleri plânlamak ve sağlıklı tercihler yapmak mümkün. Gelin bunun için gerekenleri beraber inceleyelim.

 

  • Yemek öncesi açlığı ara öğünle dengeleyin

Dışarıda yemek yerken porsiyon kontrolünü sağlayabilmek adına ara öğün kurtarıcı olacaktır. Mesela katılacağınız bir davete gitmeden 1-2 saat öncesinde alternatiflerle hazırlanan ara öğün seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Bu adım açlığınızı ve kan şekerinizi dengeleyecek ve dışarda yiyeceğiniz yemeğin fazla olmasını engelleyecektir. Ara öğün olarak bir kutu ayran ile tam buğday ekmekli tost veya bir adet muz ile bir avuç çiğ badem veya bir kupa bitki çayı ile 3-4 kuru kayısı gibi seçenekler tercih edilebilir.

 

  • Ne yiyeceğinize önceden karar verin

Açlık yüksekken yapılan seçimler genellikle karbonhidratı ve sağlıksız yağları yüksek yemeklerden yana olmaktadır. Beyin en hızlı şekilde doygunluk verecek besini seçmeye eğilimlidir. Bu sebeple ne yeneceğinin kararını yemeğe gitmeden önce vermek daha sağlıklı tercihler yapmayı sağlayacaktır.

  • Yemeğe başlamadan önce su tüketin

Yemek öncesi, sırası ve sonrasındaki su tüketimi oldukça önemli bir konudur. Yemekten önce 2 bardak su tüketen kişiler yemek esansında çok daha az kalori almaktadır. Su doygunluk hissi vererek daha çok yemek yemenizi engelleyecektir. Bu sebeple yemekten 10 dk. önce tükettiğiniz su dışarıda yemek yerken sizi ekstra kalori alımından kurtaracaktır. Yemek esnasında su tüketmemeye özen gösterin. Bu besinleri yutmanızı kolaylaştırarak daha hızlı ve daha çok yemenize sebep olmaktadır. Yemekten sonra da hazımsızlık problemi yaşamamak adına en az 1-1,5 saat sonra su içmeye başlamalısınız.

 

  • Yemeğe çorba ile başlayın

Mideyi öğütmeye alıştırmak ve doygunluk hissini başlatmak için öğüne çorba ile başlamamız güzel bir adım olacaktır. Çorbayı çok sıcak ve hızlı tüketmemeye özen göstermeliyiz. Bu şekilde vücut yemekleri öğütebilmek adına hormon ve enzim salınımına başlayacak aynı zamanda doygunluğumuz arttığı için %20 kadar daha az kalori almamızı sağlayacaktır.

 

  • Salata sipariş ediyorsanız sosunu kendiniz ekleyin

Salata yemek sağlıklı beslenmek demek değildir. Adı salata olduğu için menülerde yer alan tabaklar sağlıklı olmak zorunda da değildir. Salataların içeriği ve eklenen soslar bu aşamada çok önemli. Genellikle lezzet gözetildiği için ekstra yağ içeren soslar dahil edilmekte. Tavuklu bir salata yemek istediğinizde bile sezar, ballı hardal, nar ekşisi, mayonez gibi soslar eklenebilmekte. Bunun önüne geçebilmek adına sipariş verirken sossuz salata şeklinde not belirtmeniz ekstra kalori alımının önüne geçecektir. Örneğin salatanız masaya geldiğinde 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı kadar sirke ilave etmeniz tat ve kalori açısından dengeli olacaktır.

Sağlıklı beslenmek her koşulda mümkündür. Yeter ki kişi bu adımı atsın ve yapabileceğine dair kendine güvensin. Daha sağlıklıya, daha doğruya yönelmek insana her zaman başta zor gelir. Ama attığımız o ilk adımlar her zaman zordur. Önemli olan pes etmemek ve durmamaktır. Her daim sağlığımızın peşinden koşma gayreti ve umudu ile…

Nurbahar Salihoğlu

One Comment

  1. EMİN NASUHOĞLU

    Faydalı bir yazı, tebrikler.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*