Diğer

Günde kaç öğün yemek yemeli?

New York’taki Cornell Üniversitesi İnsan Ekolojisi Fakültesi’nde profesör  David Levitsky de dahil olmak üzere bazı uzmanlar günde bir öğün yemek yemenin en iyisi olduğunu belirtiyor. Levitsky kendisi de bunu uyguladığını belirterek:  “Size yiyecek veya yiyecek resimleri göstersem, muhtemelen yemek yiyeceğinizi ve önünüzde ne kadar sık yemek olursa, o gün o kadar çok yiyeceğinizi gösteren çok fazla veri var” diyor.

Özellikle buzdolabı ve marketler ortaya çıkmadan önce, ne zaman yemek bulunursa o zaman yenirdi. Bu konuda yemek tarihçisi Seren Charrington-Hollins, tarih boyunca gün ortasında bir öğün yemek yiyen Antik Romalılar da dahil olmak üzere günde bir öğün yemek yendiğini belirtiyor.

Peki, günde bir öğün yemek bizi acıktırmaz mı? Levitsky, açlığın genellikle psikolojik bir duyum olduğunu belirtiyor: “Saat 12’yi gösterdiğinde, yemek yeme hissine kapılabilir veya sabahları kahvaltı yapmaya şartlanmış olabilirsiniz, ama bu saçmalıktır. Veriler, kahvaltı yapmadığınızda o gün genel olarak daha az kalori tüketildiğini gösteriyor. Fizyolojimiz, belli süre aç kalmak için yaratılmış.”

Ancak Levitsky, özellikle bir öğünü diyabet hastaları için önermiyor. Uzun süre yüksek glikoz seviyelerinin ise tip 2 diyabet geliştirme riskini artırdığı biliniyor. Bu nedenle, bilim insanlarının birçoğu, özellikle sabah uyanır uyanmaz ve gece yatmadan önce yemek ya da yemek benzeri gıdaların tüketilmemesini tavsiye ediyor.

BBC Türkçe

 

Osmanlı geleneksel kahvesi: Dibek kahvesi

Tarihi oldukça geçmişe dayanan, lezzetli bir Osmanlı mirası olan Dibek kahvesi, birçok farklı bitkinin öğütülmesi ve bir araya gelmesiyle kendine has tadı ve kokusu var. Dibek, aslında kelime anlamıyla da bir kahve türünü değil, bu bitki ve tohumların dövülmesi işlemini ve bunun için kullanılan havanı anlamında olsa da, akıllara getirdiği ilk anlamı kahve çeşidi olması.

Dibek kahvesi geleneksel olarak; öğütülmüş kahve çekirdekleri, tarçın, keçiboynuzu tozu, salep, mahlep ve kakulenin, çikolata ve kremayla oluşturulan bir karışımıdır. Klasik ve sade Türk kahvesinden daha az kahve içermesi ve içerdiği diğer bileşenlerle yumuşayan tadı ile ayrılır. Bu yüzden de içimi oldukça kolaydır. Ayrıca içerdiği çikolata ve krema da kalori oranını Türk kahvesine göre biraz yükseltir.

İçerdiği birçok farklı içerik, Dibek kahvesinin eşsiz tadının yanında birçok faydasının oluşmasını da sağlar. İşte bunlardan bazıları:

  • Kolestrol seviyelerinizi düzenlemeye yardımcı olur.
  • Ağız kokusunu önler.
  • Midenin çalışmasını hızlandırarak sindirime yardımcı olur.
  • Metabolizmayı hızlandır.
  • Parkinson ve Alzeihmer gibi nörolojik rahatsızlıklara yardımcı olur.
  • İçerdiği antioksidanlarla kansere karşı koruyucu olabilir.
  • Kemik sağlığını destekleyecek şekilde kalsiyum içerir.
  • Kalp hastalıklarına karşı korur.
  • Migrene iyi gelir.
  • Stresi ve stresten kaynaklanan ağrıları giderir.

Haber Türk

 

Dünyanın en eski tatlısı: Aşure

Aşure, Arapçada “10” anlamına geliyor ve İslamî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü için kullanılıyor. Genellikle nohutla fasulye aynı yemek içerisinde uyumlu olarak görülmez ama  bu ikili, dünyanın en eski -ve bazılarına göre en lezzetli- tatlısının en önemli temel malzemelerinden ikisi.

İslam geleneğine göre aşure, Nuh Peygamber’in (as) büyük selden kurtulmasını anlatıyor. Efsaneye göre içinde ona yakın farklı tahıl,  meyve, kuruyemiş ve baklagil olan bu tatlının bereketi, Hz. Nuh’un (as) gemisinde kalan tüm içerikler birleştirilerek yapılmış. Ortaya çıkan ürün ise hem hafif tatlı, zengin hem de meyve parçacıklarının tadıyla karışan sağlıklı bir tuzlu atıştırmalık olmuş. Sıcak olarak hazırlandığında insanın içini ısıtan bir yoğunlukta; soğuk servis edildiğinde kremaya benzeyen bir yoğunlukta oluyor.

Vogue ve GQ Türkiye’nin yemek editörü Cemre Torun, Food Magazine isimli dergiye yazdığı makalesinde bunun “sevgi ve bereketin yayılması için” yapıldığını yazıyor. Ayrıca din ve tarihinin dışında, aşurenin Anadolu mutfağının geniş kültürünü yansıttığını ekliyor: “Nohut, fasulye gibi malzemelerin varlığı, hem tat, hem dengeye verilen önemi; bolluk ve berekete yapılan vurguyu, bu bölge mutfağındaki ürünlerin besin değerinin ne kadar yüksek olduğunu; kilerimizin zenginliğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yiyecekler her zaman fasulye, mercimek ve çeşitli tahıllarla baklagillerle dolu olur.” Türkiye’de ve farklı ülkelerde aşurenin çok çeşitli tarifleri var. Çoğunlukla vegan olan bu tatlı, besin değeri nedeniyle muhteşem bir kış yemeği olarak da biliniyor.

BBC Türkçe

El yapımı kağıt sanatı

Pamuklu bir kumaş, eski bir kot, mısır yaprağı hatta soğan kabuğu gibi pek çok atık, kağıda dönüşüm için gerekli malzemeler olabilir. Altı asırlık geleneksel yöntemle üretilen ve zamanında kağıt üretiminin merkezi olan, hatta adını bile bundan alan Kağıthane’de teknolojik yöntemler olmadan,  geleneksel yöntemler ile kağıt üretiliyor.

Geleneksel yöntemlerle kağıt üretimi ortalama 7 günde sürüyor. Tabii kullanılan malzemeye bağlı olarak bazen 3-5 günde de hazırlanabiliyor. Üretilen kağıtlar, genellikle sanatçılar tarafından tercih ediliyor. Özellikle ebru, hat, resim gibi sanat dallarında kullanılan doğal kağıtların yapımında atık malzemeler tercih ediliyor. Bunun nedeni ise kağıtların kaliteli ve dokulu olması.

Ayrıca el yapımı kağıt atölyesi, atık malzemelerden üretim yaparak aslında geri dönüşüme de önemli bir katkıda bulunuyor. Öyle ki 1 ton geri dönüşüm atığıyla 17 ağaç kurtarılıyor. Böylece Sıfır Atık Projesi’ne destek verilmiş oluyor.

TRT Haber

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*