Dünya Dönüyor

En sağlıklı  doğal yağlar

Yağlar vücudumuz için gerekli olan enerjinin en önemli kaynaklarındadır. Her yağ kilo aldırmaz. Bazı yağlar vardı ki faydaları ile ön plâna çıkıyor. İşte, en sağlıklı yağlar ve tüketim bilgileri.

Avokado yağı: Avokado, isterseniz her gün rahatlıkla tüketebileceğiniz eşsiz bir meyvedir. Vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminler ve iyi tekli doymamış yağ asitleri ile doludur. Sindirime yardımcı olan avokado, uzun süre tok tutar, kanserle savaşır, cildi güzelleştirir. Avokadoyu sabah, öğle ya da akşam yemeklerinde kullanabilirsiniz.

Sızma zeytinyağı: Düzenli zeytinyağı tüketenlerin daha uzun yaşadığını biliyor muydunuz? Zeytinyağı, beslenme rutininize mutlaka eklemeniz gereken bir besin. Salatalarınızı, yemeklerinizi zeytinyağı ile tüketmeye özen gösterin. Zeytinyağının da sızma olanını tercih edin.

Tam yağlı yoğurt: İnsanlar, az yağlı yoğurdun daha sağlıklı olduğunu düşünür, ancak genellikle düşük yağlı şeyler daha fazla şeker içerir. Tam yağlı yoğurt iyi yağlara sahiptir ve dolu olduğu sağlıklı probiyotikler sayesinde sindiriminizi geliştirir.

Kuruyemiş: Kuruyemişler sağlık için en doğal yağları içeren besinlerdendir. Ceviz beyin sağlığı için harikadır ve kardiyovasküler problemleri önler, bademler antioksidanlarla doludur, fıstık önemli bir selenyum kaynağıdır. Ara öğünlerinize kuruyemiş tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Kuruyemişlerin çiğ olanından tüketmek de daha sağlıklıdır, unutmayın.

Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı, tüketilmesi en sağlıklı yağlardan biridir. Pişirilmesi de sorun olmayan bu yağı kızartma yaparken de kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağını pek çok şeyin içine ilave edebilirsiniz. Bu besini bir güzellik ürünü olarak kullanabileceğiniz gibi tatlı ve kahvelerinize de ekleyebilirsiniz.

Haber Türk

 

Dünyanın en büyük bitkisi keşfedildi

Dünyanın bilinen en büyük bitkisi Avustralya kıyılarında keşfedildi. Araştırmacılar, 20 bin futbol sahası büyüklüğündeki deniz çayırının yaşının yaklaşık 4500 olduğunu tahmin ediyor.

Genetik bilimciler aslında farklı amaçlarla inceledikleri Batı Avustralya’daki bu büyük sualtı çayırının aslında tek bir bitki olduğunu belirtiyor. Bitkinin en az 4 bin 500 yıl önce, tek bir tohumdan yayıldığı düşünülürken,  University of Western Australia’dan araştırmacılar, deniz çayırının yaklaşık 200 kilometrekarelik bir alanı kapladığını söyledi.

Araştırmanın amaçlarından birisi, Avustralya kıyılarında yaygın olarak bulunan ve “kurdele otu” (Posidonia australis) olarak da bilinen bu çayırların genetik çeşitliliğini anlamaktı. Bu kapsamda keşfedilen bu yeni tür ile ilgili açıklama yapan Dr Elizabeth Sinclair, “Gerçekten esnek görünüyor; çok çeşitli sıcaklık ve tuzluluk oranlarıyla aşırı yüksek ışık koşullarında yaşıyor. Bu durum birçok bitki için aslında olarak oldukça stresli koşullar oluşturur” dedi.

BBC Türkçe

Kahvenin sağlığa faydaları

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, günlük kahve alışkanlığınız daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olabileceğini gösterdi.  Çin’in Guangzhou kentindeki Güney Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar, İngiltere’de kanser veya kalp hastalığı olmayan 171 binden fazla kişinin kahve alışkanlıkları ve sağlık verilerini inceledi.

Araştırma yaklaşık 7 yıl sürdü. Daha önce, kanıtlar kahve içenlerin daha uzun yaşadığını öne sürüyordu. Çin’deki araştırmacılar, insanlar günlük kahvelerine şeker ekleseler bile bunun doğru olup olmadığını test etmeyi amaçlıyorlardı.

Düzenli olarak şekersiz kahve içen kişilerin, çalışma yaşları sırasında kahve içmeyen akranlarına göre yüzde 6 ila 21 daha az ölme ihtimali olduğu tespit edildi. Verilere göre, günde bir ila dört fincan arasında hafif şekerli kahve içen çalışma katılımcılarının çalışma sırasında ölme ihtimali ise yüzde 29 ila 31 daha az olarak belirtildi.

Tüm araştırmalar yüksek şekerli kahve içeceklerinin sağlıklı olduğunu belirtmese de nasıl içilirse içilsin, kahvenin genellikle uzun ömür için faydalı olduğu biliniyor.

TRT Haber

Sıfır atık

Çevre kirliliği önlemek için yapılması gerekende akla ilk gelen sıfır atık. Sıfır atık, atık önlemeye odaklanan ve tüm ürünlerin yeniden kullanılmasına imkan sağlıyor. Sıfır atığın amacı çöplüklere, okyanusa veya çöp yakma fırınlarına geri gitmemesidir.

Şu anda, dünyada plastiklerin sadece %9’u geri dönüştürülmektedir. Bu sistemde bir malzeme uygun değer tüketim seviyesine kadar yeniden kullanılmaktadır. Sıfır atık yalnızca yeniden kullanımı ve geri dönüşümü değil daha da önemlisi, tüm ürün yaşam döngüsünü dikkate alan önleme ve ürün tasarımlarını destekler.

Sıfır atık tasarımları, daha az malzeme kullanımı, geri dönüştürülmüş malzeme kullanımı, daha zararsız malzeme kullanımı, daha uzun ömürlü ürün, onarılabilirlik ve yeniden kullanımını sağlamaktadır. Sıfır atık, çevreyi koruyarak, maliyetleri azaltarak ve atıkların yönetimi ve endüstriyel olarak yeni bir formda sürdürülebilirliği sağlamaktadır.

Wikipedia

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*