El Emeğim

Kağıttan telefon çantası

Merhabalar hanımlar! Yaz günlerinin vazgeçilmezi hiç şüphesiz kağıt çantalar. Ben de size bir kaç kağıt çanta tarifi vereceğim. Bu ayki tarif mini telefon çantası. Dilerseniz ölçüyü büyütüp küçültebilirsiniz.

Malzemeler
• Kağıt ip
• 3.5 numara tığ

Yapımı
Bu örnek için telefonunuzu baz alıp 4’ün katları olacak şekilde zincir çekin. Ben küçük bir cüzdan da sığsın diye biraz daha büyük olmasını istedim 24 zincir ile yaptım. 16 zincir tam bir telefon ölçüsünde olacaktır.
24+1 zincir çekin. 1 zinciri üst sıraya çıkmak için kullanacağız. Zincirin her iki tarafını da sık iğne yaparak dolanın. Bunu 3 sıra devam ettirin. Şimdi çiçek yapımına geçelim. Sık iğneden sonra 4 zincir örerek üst sıraya geçin. İlmek alıp, 3 sık iğne atlayarak 4. sık iğneye batın, ipi uzatarak çekin, tığdan çıkarmadan bekletin, 2 kez daha aynı işlemi yapın, yani toplam 3 kez ilmek alıp aynı yere batacağız, ipi uzatarak çekeceğiz, bu ilmekleri bekletip, en son hepsini birden toplayıp tığdan çıkarın. Çiçeğin ilk yaprağı oluştu. 2 zincir örüp, aynı işlemleri 2 kez daha yapın. Şimdi çiçeğin 3 yaprağı da tamamlandı. Ardından ilmek alıp, 3 sık iğne atlayarak 4. sık iğneye batın, 2’li trabzan yapın. Böylelikle çiçeği yana bağladık, motif ortaya çıkmış oldu. Yine ilmek alarak, 3 sık iğne atlayın 4. sık iğneye batarak, aynı motifi yapmaya sıra boyunca devam edin. Sıra sonunu ip kaydırma yöntemi ile bağlayın (Bknz foto 1)

Geçelim motiflerin üst sırasına. Bu sıra bir üst sırada çiçeğin oluşması için yapacağımız hazırlık olacak. 4 zincir çekerek alttan üst sıraya çıkalım. 4 zincir her sıra başında kullandığımız sayı. Sonrasında hep 2 zincir çekeceğiz. Zinciri çiçeğin ilk yaprak boşluğuna sık iğne ile bağlayın. 2 zincir çekip diğer boşluğa sık iğne ile bağlayın. Şimdi 2 zincir çekip, 1 ilmek alın alttaki trabzanın tepesine batarak, 2’li trabzan yapın. 2 zincir çekip yandaki çiçeğin boşluk tepesine batın. Bu şekilde sıra sonuna kadar devam edin. Sıra sonunu ip kaydırma yöntemi ile bağlayın. (Bknz foto 2)

Toplam 6 sıra çiçek motifi yaparak çantayı uzatın. Son sıramız yine çiçek motifine hazırlık sırası gibi olsun. Bunun üstünü de sık iğnelerle doldurun. Her boşlukta 2 sık iğne, her trabzanın ve sık iğnenin üstünde de yine sık iğne olsun. Sıra sonunu ip kaydırma yöntemi ile bağlayın. İpi kesip gizleyin.
Sap yapıma gelirsek; yumaktan 4-5 kol miktarı ip uzatın. (bknz foto 3)

Fotoğraftaki gibi ipin bir ucu yumaktan gelecek, bir ucu da boşta kalacak şekilde, çantaya sık iğne gibi çekerek geçirin. Şimdi boşta kalan ipi ilmek atar gibi tığa geçirin, yumaktan gelen ip ile çekip çıkarın. Sürekli bu şekilde yaparak sapı uzatın. (Bknz foto 4) 

İstenilen uzunluğa geldiğinde diğer kenara sapı geçirip, yine ip kaydırma yöntemi ile bağlayın, kestiğiniz ipi gizleyin.


Çantanın son hali sizi de çok memnun edecek. Kolay gelsin hanımlar!

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*