Çocuk Eğitimi

Şimdi filizlenme zamanı

Yaz mevsiminin tam ortasında, ektiğimiz çekirdeklerin tam filizlenme mevsiminde güzel bir tefekkür yapalım hep beraber…

Bir çekirdek düşünelim önce; Domates, biber, patlıcan, maydanoz veya nane tohumu… Avucumuzun içine alıp uzuun uzun inceleyelim.

Mesela domates çekirdeğini elimize aldığımızda, mis gibi kokan salkım salkım domatesleri görür gibi oluruz. Domates çekirdeğinin içine domates olma programını ince ince işleyen Zât (c.c) kabiliyetini de beraberinde vermiştir.

Yani bir domates tohumuna; “Ha gayret güzel tohum, harika bir domates olacaksın, güven bana!” diye cümleler kurmayız.

Veya bir nane tohumuna “Hayır sevgili naneciğim, sen bir maydanoz olamazsın. Lütfen hedefini doğru seç. Sen nane tohumusun!” diye uyarılar yapmayız.

Allah (c.c.) yarattığı canlı varlıkları bir gaye üzerine yaratır. Gayesine ulaşması için de o varlığa kabiliyetler verir. Ve o varlık, uygun bir ortam bulup kabiliyetini ortaya çıkarır.

Velhasılı kelam hiç bir çekirdeği, kabiliyeti üzerinden motive etmemiz gerekmez. Yapmamız gereken, kabiliyetini ortaya çıkaracak ortam oluşturmaktır.

İnsan yavrularında da bu böyledir. Allah onların vücuduna çekirdekler gibi kabiliyetlerini yerleştirmiştir. Kabiliyetlerinin ortaya çıkması için onlara güzel ve kaliteli bir ortam, şefkat ve merhamet ile muamele etmek yeterlidir.

Dönemin meşhur bir eğitim modeli olan Montessori eğitim modelinde de yöntem böyledir. Çocuğa ortam oluşturulur, çocuk kendi kabiliyetine yönelir.

Şöyle bir ekleme de yapalım; Eğitim modellerini farklı mecralardan örnek almak güzeldir, ama daha güzeli ve mükemmeli nebevî eğitim modelini benimsemektir.

O vakit; evladımız icin harika bir motivasyon konuşmacısı olmadan önce, şefkatli bir ebeveyn olma duasıyla diyelim…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*