Dünya Dönüyor

Dünyanın en büyük nilüfer çiçeği

İngiltere Kew’deki Kraliyet Botanik Bahçeleri arşivine yanlış kaydedilen dev nilüferin başka bir tür olduğu 177 yıl sonra bilim insanları tarafından keşfedildi.

Yapılan detaylı bilimsel çalışma, başka bir nilüfer olarak kaydedilen bitkinin yeni bir tür olduğunu ortaya koydu. Adını yetiştiği tek yerden, Amazon nehir sistemine dahil bir su havzasının bulunduğu Bolivya’dan alan Victoriaboliviana, 3 metreyi aşan yapraklarıyla dünyanın en büyük nilüferi rekorunu elinde tutuyor.

Bilim insanları ile birlikte çalışan botanik illüstratör Lucy Smith, nilüfer çiçekleri sadece ışıksız ortamda çıktığı için gece ve gündüz gözlemleyerek üç türün de ayrıntılı bilimsel çizimlerini yaptı. Çizimleri yaptıktan sonra: “Bir illüstratör olarak gördüğüm farklılıkları vurgulayabildim. Bu farklılıklar, onları çizerken zihnimde daha da güçlendiler ve türleri birbirinden ayırmanın yeni yollarını buldum.Yeni türün dünyanın en güzel çiçeklerinden birine sahip olduğunu düşünüyorum” sözlerini ekledi.

BBC Türkçe

Japon tuzlu yemek çubukları

Japon araştırmacılar, zayıf elektrik akımını kullanarak geliştirdikleri yemek çubuklarıyla yemeklerdeki çok az miktardaki tuzun bile tadını yapay olarak en az bir buçuk kat arttırarak günlük tuz alımını sınırlandırmayı hedefliyor.

Dünyada bir ilk olarak nitelendirilen buluş, elektrikle stimüle edilen yemek çubukları ve bileğe takılan bir mini bilgisayardan oluşuyor. Tokyo’daki Meiji Üniversitesi’nden HomeiMiyashita ve ekibinin Japon gıda devi Kirin ile ortaklaşa geliştirdikleri çubuklar, aslında basit bir sisteme dayanıyor.İnsana zarar vermeyecek kadar zayıf elektrik akımı verilen çubuklar, yiyecekte bulunan sodyum klorit ve sodyum glutamat iyonlarını ağza ileterek yapay bir tuz hissi oluşturuyor, yenilen yiyeceğin tadının daha güçlü veya zayıf algılanmasına yol açıyor.

Öyle ki bir Japon yetişkinin günlük aldığı tuz miktarı olan 10 gram tuz, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi olan 5 gramın iki katı. Japon hükümeti tuz miktarını erkeklerde 7.5 gram, kadınlarda da 6.5 grama indirmeyi hedefliyor.Yüksek tuz tüketiminin kan basıncını yükselttiği ve bunun da kalp krizinin ve felcin en önemli nedeni olduğu biliniyor.

Kirin şirketinden araştırmacıAiSato, “Eğer tuz alımını konvansiyonel yollarla azaltmaya çalışırsak ya en sevdiğimiz yiyecekleri beslenmemizden çıkartmanın acısını çekmek zorunda kalacağız ya da son derece tatsız-tuzsuz yemekler yiyeceğiz” diyor.

BBC Türkçe

Origamirobot

Japon bilim insanları, kağıt katlama sanatı origamiden esinlenerek, insan vücudu içinde hastalıkları tedavi edecek bir robot geliştirdi. İnsan vücudu içerisinde hareket ederek çalışan robot, şekil değiştirebiliyor, dönebiliyor, dar alanda hareket edebiliyor, her an yön değiştirebiliyor.

“Millibot” olarak bilinen ve vücut sıvılarından da güç alarak hareket eden cihaz, tedaviyi sağlayacak ilacı taşıyıp problemli bölgedeki işleyişe dair veri elde edebiliyor. Robot, tek sıçrayışta uzunluğunun 10 katı kadar mesafeye yükselebiliyor. Bilim insanları, söz konusu robotun tıp alanında devrim sağlayacağından umutlu. Dr. RuikeZhao, amfibi özellikli bu cihazın, şimdiye kadar geliştirdikleri en güçlü ve fonksiyonlu robot olduğuna dikkat çekiyor.

TRT Haber

12 ürün coğrafi işaretlerle tescillendi

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) 12 ürün için yapılan coğrafi işaret tescil başvurusunu onayladı. Kurumun, “Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni” yayımlandı. Buna göre, “Şanlıurfa’nın Karaköprü tat karpuzu, Mardin’in Midyat tandır ekmeği, Isparta’nın Senirkent samsa tatlısı ve Uluborlu çeki oyası (el işi), Kocaeli’nin Kandıra dartısı, Çanakkale’nin Lapseki şeftalisi, Ordu taflan turşusu, Diyarbakır’ın gendime aşı, habenisk çorbası, hedik yemeği, Van ayran aşı” ürünlerine dair coğrafi işaret başvurularına onay verildi.

TRT Haber

Güneş kremi kullanımı

Yaz aylarında güneş ışıkları özellikle cildimizi çok fazla etkiliyor. Bu alanda çalışan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Sezin Ünlü Açıkel, yoğun güneş ışığına maruz kalınmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Güneş kremi kullanımının önemine de değinen Dr. Açıkel, krem seçerken de cilt yapısına ve özelliklerine uygun ürünlerin tercih edilmesinin hayati öneme sahip olduğunu söyledi.Açıkel, “Öncelikle tabii ki sadece cilt hastalıkları olanların değil tüm insanlarımızın güneşten korunması gerekiyor. Çünkü güneşin her ne kadar faydalı yönde etkileri olsa da bir takım zarar verici etkileri de var. Özellikle çocuk yaş grubunda güneşten korunma son derece önemli. Çünkü cilt kanserleri açısından erken dönemde olan ciddi güneş yanıkları ciddi risk oluşturmakta” diyor.

Haber Türk

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*