Dünya Dönüyor

Kışa hazırlanacak yiyecekler

Özellikle yaz aylarında kışa hazırlık için kavanozlara, şişelere ya da buzdolabı poşetlerine yiyecekler hazırlıyoruz. Kışın rahat bir şekilde de tüketiyoruz ama özellikle bazı tariflere dikkat etmezsek, kavanozlar daha çok mikrop üretiyor. Peki, ne yapılması gerekiyor?

  • Sıcak olarak kavanoza konulmalı: Cam kavanozlarımızı öncesinde kaynatalım, kapakları, paslanmamış, zedelenmemiş şekilde sağlam kapaklar kullanılmadır.
  • Kapaklara belli aralıklarla bakılmalı: Kapakta herhangi bir şişme ya da dışa doğru bir bükülme varsa tüketilmemelidir. Ya da açtığınızda kokusunda nahoş bir koku varsa, tadında istenmeyen bir özellikle varsa yine tüketime uygun değil demektir.
  • Buzluğa porsiyon şeklinde ayırmak: Besin değerini ve gıda bütünlüğünü koruma açısından hızlı dondurmayı tercih edilmedir. Bu da buzluğa kaldıracak olduğumuz ürünlerin miktarını küçülterek yapılabilir.
  • Saklanan kabın niteliği: En sağlıklı saklama materyali cam ama buzlukta kullanamıyoruz. Bu yüzden tüketici plastik kaplara yöneliyor. Kapların tercihinde mutlaka gıdayla temas etmesine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Haber Türk

Pirinçten sanatsal tablolar

Sanat, istenilen her zemine yapılabilir. Japonya’daki Inakadate köyü  de farklı sanat tarzı ile dikkat çekiyor. Sanat eserleri bu sefer pirinç tarlaları. 1993 yılından bu yana gelenek haline gelmiş. Her yıl farklı bir görsel şölen hazırlanıyor.

Sanatçılar, şekilleri ve renkleri verebilmek için 7 farklı pirinç tohumu kullanılıyor. Yedi farklı renk (yeşil ve tonları) resme göre kategorize edilerek ekiliyor ve daha sonrasında sadece büyüyüp yetişmesi bekleniyor. Sonrasında ortaya sanat eseri gibi pirinç tabloları çıkıyor.

Haber Türk

İlk arttırılmış gerçeklik müzesi

Arttırılmış gerçeklik özellikle teknoloji ve yapay zeka ile gerçekte olan nesnelerin çok fazla büyütülmüş şekilleri ile oluşturulmaktadır. Türkiye’nin ilk artırılmış gerçeklik müzesi Ankara’da açıldı. Müze, 85 farklı konseptle elektronik ve görsel ortamda ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim yaşatıyor. İki katlı olan bina yaklaşık 750 metrekare alana inşa edilmiş.

Müzeye girişte ziyaretçiler önce telefonlarına müzeye ait uygulamayı indiriyor. Ardından farklı konseptlerdeki 3 boyutlu figürü telefonla görüntüleyip, kayıt yapabiliyor. Ayrıca müze haftanın her günü açık. Özellikle teknoloji severler için oldukça dikkat çekici olan müze, ziyaretçilerini bekliyor.

TRT Haber

 

İnsan beyni ve ahtapot beyni benzerliği

Bilim insanları daha önce yaptıkları araştırmalarla, ahtapotların ortalama omurgasızlardan daha akıllı olduğunu ortaya koymuştu. Ancak yeni bir keşif, bunun nedenlerinden birini de keşfetti: insan beyniyle spesifik bir moleküler benzerlik.

Yeni bir çalışmayla, ahtapot beyninin bilişsel becerilerini gerçekleştirdiği kısımda, ‘Uzun serpiştirilmiş nükleer elementler’ ailesine ait genler keşfedildi. Çalışmanın ortaya koyduğuna göre, ahtapotların beyninde bulunan genler insan beyninde de benzer bir noktada bulunuyor.

İtalya’da bulunan Stazione Zoologica Anton Dohrn araştırma enstitüsünde biyolog olan Giovanna Ponte, “Mikroskop altında, bu elementin dikey lobda, ahtapotların öğrenme ve bilişsel yeteneklerinin yeri olan beynin yapısında çok güçlü bir aktivite sinyali gördüğümde tam anlamıyla sandalyeye atladım. Çünkü bu nokta, insan beynindeki  hafıza merkezinin bulunduğu yerle aynı” dedi.

TRT Haber

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*