Dünya Dönüyor

Vegan beslenmek sağlıklı mı?

Vegan beslenme son zamanlarda oldukça dikkat çekici bir beslenme şekli olarak görülüyor. Yapılan bazı araştırma sonuçlarına göre üç ay boyunca vegan beslenmek, Tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerini düşürmesine ve kilo vermek isteyenlere yardımcı oluyor.

The Guardian’ın haberine göre vegan beslenmeyi tercih eden bireyler, ortalama 4,1 kilo verebiliyorken aynı zamanda kan şekeri seviyeleri düşüyor. Kopenhag’taki Steno Diyabet Merkezi’nin araştırma lideri olan Anne-Ditte Termassen, bu araştırma sonuçlarının vegan beslenmenin anlamlı derecede kilo verdirdiğini ve kan şekeri seviyelerini düzeltebileceğini gösterdiğini belirtti.  Vücut kitle endeksi 25’in üzerinde olan fazla kilolu ya da Tip 2 diyabeti olan 796 kişi arasında yapılan araştırma sonuçları Avrupa Obezite Kongresi’ne sunuldu. Termaasen, “Vegan beslenme, daha düşük kalori alımını, daha az yağ içeriğini ve lifli gıdaları beraberinde getirdiği için kilo vermeyi sağlıyor” dedi.

Ama tabi ki sağlık açısından da bir diyetisyen ile birlikte bu beslenme programı uygulanmalı ve sadece kilo vermek için değil, sağlık için de sadece vegan değil aynı zamanda katkı maddeli olan yiyecekler de tüketilmemelidir.

NTV

 

Bardaklar ile dünya seyahati

Çocukluk hayali olan dünyayı gezme fikrine önce maddî imkansızlıklar nedeniyle uzak kalan Berk Armağan, bu hayalini gerçekleştirmeye büyüyünce farklı bir fikirle gerçekleştirdi. Berk Armağan, kafasında oluşturduğu “Seyahat” fikriyle karton bardaklara resim çizerek 25 ülkede 60’dan fazla şehir gezdi. Çizimle ilgili amatör olarak çalışan Berk Armağan: “Çocukken gördüğüm şeyleri çizerek iyi benzetebiliyordum. Hocalarım, ailem, arkadaşlarım bana iyi çizebildiğimi söylüyorlardı. Ben de kendimi motive ederek çizim üzerine her geçen gün daha fazla yoğunlaştım.”

Armağan, bardaklara çizim yapma sürecinin nasıl başladığını şöyle anlatıyor: “Kahve müdavimi bir arkadaşıma hediye etmek için satın aldığım karton bardaklara favori karakterleri olan Dart Vader ve Küçük Prens’i birlikte çizerek başladım. Daha sonra yine birkaç arkadaşıma daha bu tarz çizimler yapıp hediye ettim. Aslında hediye olarak başlayan bir süreçti.” Çizdiği bardakları satarak kendisine gelir elde eden Armağan, bugün birçok markanın da dikkatini çekiyor.

TRT Haber

 

Siyah çayın sağlığa faydası

Yeni yapılan bir araştırma, günde iki veya daha fazla fincan siyah çay içen kişilerin ölüm riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Bilimsel çalışma, 2006-2010 tarihlerinde çayı çok tüketen İngilizler arasında yapıldı ve çalışmaya katılan yaklaşık 500 bin kişi, 11 yıl boyunca gözlemlendi.
Bilim insanları elde ettikleri sonuçları basın bülteniyle açıklayarak ‘her gün en az iki defa çay içen kişilerin ölüm riskinin yüzde 9 ila yüzde 13 daha düşük olduğunu’ duyurdu. Bilimsel çalışmanın bulguları Annals of Internal Medicine’de yayınladı. “Kafein metabolizmasındaki genetik çeşitlilikten bağımsız olarak, günde 2 veya daha fazla çay içenler arasında; daha yüksek çay alımıyla daha düşük ölüm riski ilişkilendirildi. Bu bulgular, daha yüksek alım seviyelerinde bile çayın sağlıklı bir diyetin parçası olabileceğini düşündürmektedir.”

Bulgular, kişinin çayına süt veya şeker ekleyip eklemediğine veya tercih ettiği sıcaklığın ne olduğuna bakılmaksızın sonucun aynı olduğunu gösterdi. Daha önceki çalışmaların, yeşil çay içen Asya bölgesine yöneldiğini belirten bilim insanları, bu çalışmaya katılanların yüzde 89’unun siyah çay çeşitlerini içtiğini vurguluyor.

TRT Haber

Dünyanın En İlginç Bitkileri-1: Baobab Ağaçları

Baobab ağaçları Küçük Prens romanıyla tanıştığımız endemik bir ağaçtır. Peki, baobab ağacı nedir? Baobab ağaçları yiyecek, su, barınak ve ilaç olarak yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılıyor ve bu yüzden de “yaşam ağacı” adıyla biliniyor. Ağaçlar ev yapımında ve ambar olarak son derece kullanışlı. Devasa gövdesinde ağaçlarda gördüğümüz büyüme halkaları bulunmadığından yaşı ancak radyo karbon tarihlemesi ile ölçülebiliyor. Baobab ağaçlarının 2000 yıldan daha uzun süredir ayakta oldukları söyleniyor. Madagaskar’ın yanı sıra Afrika ve Avustralya’da görülüyor.

Bu ilginç ağaçlar, kaktüs ve bambu bitkileri gibi vücutlarında yüksek oranda su depolamaktadır. Yaklaşık sekiz ay yapraksız olmaları, kök yapılarındaki farklı dizayn ile baobab ağaçları Allah’ın en muhteşem yarattığı canlılardan sadece birisi.

Haber Türk

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*