Diğer Dünya Dönüyor

“Kelime Müzesi” ile eski kelimeler yaşatılıyor

Türkiye’nin ilk ‘Kelime Müzesi’ Ankara’da açıldı. Müze, Türkçenin kelime hazinesi açısından sahip olduğu zenginliği somut şekilde ortaya koyuyor. Dokunulabilen harfler, somutlaştırılan edebi eserler. Hepsi, yeni açılan Kelime Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşuyor.

Yazar Şermin Yaşar, çocukların Türkçe ile somut şekilde tanışması için Ankara’da Türkiye’nin ilk Kelime Müzesi’ni açmaya karar verdi. Farklı sanatçıların, birbirinden renkli eserlerinin sergilendiği müzede, Türkçenin zenginliğini anlatmak ve dile vefa borcunu ödemek amacıyla yola çıkıldı.

Kelime Müzesi Kurucusu Şermin Yaşar, “Ben kelimeleri çok önemsiyorum, hepimiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Düşünsenize çocuklarımız 12 yıl Türkçe dersi görüyorlar ve hiçbir zaman Türkçe ile somut olarak böyle karşı karşıya gelmiyorlar” dedi. Müzede çocuklara kelimelerin anlamlarını öğretebilmek için bir de kelime duvarı  oluşturulmuş. Duvarda her harf için ayrı birer bölme bulunuyor. Bölmeleri açtığınızda ise kelimelerin türkülerin içinde geçen anlamları yer alıyor.

TRT Haber

Harika bir yaratılış örneği: Neptün

Teleskopla bile oldukça zor görünen gezegenler, özellikle uzay bilimciler için oldukça önemli araştırılma alanlarının başında geliyor. Son günlerde yapılan araştırmalarda, NASA’nın James Webb uzay teleskobu Neptün’ün muazzam yeni fotoğraflarını çekti.

1989 yılında Voyager 2’nin Neptün’ün yanından geçerken çektiği görüntülerden bu yana ilk kez gezegen bu denli ayrıntılı bir biçimde resmedildi. Bunda uzay teleskobunun kızılötesi araçlarının kullandığı teknolojinin etkisi büyük.

Leicester Üniversitesi’nden Profesör Leigh Fletcher, Granada’daki Europlanet Gezegen Kongresi’nde “herkesin telefonlarına bakarak bu resimleri yorumlamaya çalıştığını, ama bu halkaları görmenin ve geçmişte kimsenin erişemediği dalgaboylarına erişmenin inanılmaz bir deneyim olduğunu” belirtiyor.

“Herkesin ne kadar heyecanlı olduğunu görmek muhteşem,” diyen Fletcher sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Uzun dalgaboyları yepyeni bir şey ve Jüpiter ile Satürn’ün parlak şeritleri gibi gözüken bir ekvator şeridiyle yeni bir bakış sunuyor. Neptün’ün kuvvetli fırtınaları hiçbir zaman olmadığı kadar aktif ve burada Triton ve diğer uydularla birlikte tüm Neptün ailesi temsil ediliyor.”

Neptün, Uranüs ve Satürn’ün ötesinde, Güneş Sistemi’nin en uzak gezegeni. Cüce gezegen Plüto’nun ise iç çemberinde yer alıyor.

BBC Türkçe

Glokom nedir?

Glokom ya da tıbbî terimi dışında göz tansiyonu olarak bilinen hastalık, özellikle belirtisi olmadığı için oldukça değişik bir göz hastalığı olarak görülüyor. Göz kliniklerine başvuran her 100 kişinin 4’ünde glokom tespit ediliyor. 40 yaşından sonra ortaya çıkabilen göz tansiyonu tedavi edilmediği zaman körlüğe de neden olabiliyor.

Özellikle tansiyon, diyabet ya da kolesterol hastalığında görülme oranının daha yüksek olduğu glokom hastalığın körlüğe neden olabildiğini dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanları, göz hekiminin ne kadar erken fark ederse o aşamada tedaviyle hastalığı durdurabiliyor. Ve hasta önümüzdeki yıllarda konforlu, rahat bir görmeyle hayatını devam ettirdiklerini belirtiyor. Özellikle belirti vermeyen bu hastalık için mutlaka 40 yaşından sonra göz muayenesi olunması öneriliyor.

TRT Haber

Eşekle gezen Japon turist

Japon turist Kotaro Takada, Amasya’nın Merzifon ilçesinden aldığı eşekle çıktığı Türkiye turunu, İzmir’in Torbalı ilçesinde tamamladı. Daha önce de çeşitli ülkeleri gezen 30 yaşındaki Kotaro, Türkiye seyahati için eşekle yolculuğu tercih etti.

Mayıs ayında Merzifon’dan bir eşek satın alan Kotaro Takada, eşeğiyle her gün sabahın ilk ışıklarıyla başladığı yolculuğunda köy yollarından geçerek Kapadokya’nın da aralarında olduğu turistik yerleri ve yaylaları adım adım dolaştı. Kotaro, bazen otellerde bazen de kendisine evini açan ailelerin yanında konakladı.

Ülkeyi dolaşırken kendisini görenlerin farklı tepkiler verdiğini belirten Kotaro, “Beni Afgan ve çoban zannediyorlar. Japon olduğumu söyleyince Teknoloji ülkesisiniz, neden eşek?’ diye soruyorlar. Japon olduğumu söylediğimde inanmıyorlar. Acelem yok. Yavaş seyahat etmeyi seviyorum. Yürümeyi, eşekleri seviyorum. Eşekler insanlar gibi çok duygusal. Eşeğim olmasa yürümeye devam etmezdim” dedi. Ayrıca seyahatinde gördüğü yaylalara hayran kaldığını aktaran Kotaro Takada, “En güzel anımızı Isparta’da gittiğimiz bir yaylada yaşadık. Doğanın tadını çıkardık. Çok sessizdi. Temiz hava ve cennet gibi yerdi” diye belitti.

TRT Haber

Merve İriyarı

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*