Beslenme

Bir Son Değil, Hevesli Ve Sağlıklı Bir Başlangıç; Aralık Ayı

Diyetisyen Nurbahar Salihoğlu

En sevdiğim ay geldi, Aralık. Bu ayı hem doğduğum ay olduğu için seviyorum, hem de yeni başlangıçlara gebe olduğu için. Yeni yıla girmeden önce geçtiğimiz bir senenin muhakemesini yapacağımız, yeni hedefler belirleyeceğimiz, bol bol planlayacağımız bir ay. Bir son değil, hevesli bir başlangıca hazırlık aslında.

Bir önceki sene olduğumuz insan değildik 2022’de, önümüzdeki sene de bu sene olduğumuz kişi olmayacağız. Hücreler yenileniyor, atomlar değişip dönüşüyor, insan bir önceki dakikada olduğu gibi kalmıyor. Dünya bu kadar değişime açıkken bizim bedenimiz ve alışkanlıklarımız neden aynı kalsın? Fıtratımızda hareket ve yenilik var. Her günümüzün bir öncekinden daha iyiye yönelmesi esası var. Bu gerçeklik karşısında insanın da azmedip harekete geçmesi gerekmez mi? Elbette gerekir.

Her gün kendimizi %1 oranında bile iyileştirsek, uzun vadede bakıldığında hedefe yaklaştıran adımı attığımızı görürüz. Büyük kararlar vermek, kesin çizgiler çizmek, bir adım atıyorsak en keskin adımı atmaya çalışmak birkaç gün sonra vazgeçmeyi doğuracağı için sağlıklı bir yöntem değildir. Değişim ve gelişim dar dairede başlar, en dar daire de insanın kendiyle olan dairesi yani bedenidir. Burada atılacak minik adımlar günleri art arda koyup sıraladığımızda büyük başarıları doğurur.

Sağlıklı bir bedene ulaşmak için kendimize yatırım yapmak da küçük adımlarla başlar. Küçük ama kararlı adımlar, altından kalkabileceğimiz ve fıtratımıza ağır gelmeyecek kararlar. Her gün için sevmediğimiz bir beslenme alışkanlığımızı yazalım. Ve o adımı başarmadan diğer adıma geçmeyelim. Her gün biraz da olsa çabalayıp maddeyi başardığımızda üstünü çizelim. Bu yöntemin verdiği başarma hazzının geri dönüşü zordur, bu şekilde verdiğimiz kararlar sonucu bedenimizde gözlemlediğimiz iyileşmenin sonunda ‘’verdiğim kiloyu hızlı bir şekilde geri aldım, eskisinden daha kötü beslenmeye başladım’’ cümlelerini duyamazsınız. Bunun gibi cümleler kestirme yol sevenlerin cümleleridir. Başarıya kısa yoldan büyük adımlar atarak hatta zıplayarak gitmeye çalışan kişilere aittir. O yüzden bu ayın hedefleri arasına yıl içerisinde minik ama etkili adımlar atma hedefi koyalım. Ve ertelemeyelim. Bu adımları yapmaya o kararı yazar yazmaz başlayalım. Bir senenin sonunda göreceğiz ki bambaşka bir hale dönüşmüş bedenimiz ve ruhumuz.

Ben bu yıl 25 yaş hedeflerim arasına kendine ve ona emanet edilen bedene daha iyi bakma sözü veriyorum. Bize verilen beden ve ruhu kirletmeye çalışan düşüncelerden ve alışkanlıklardan uzaklaşmak üzerine çabalama sözü… Siz de bu hedef listesini oluşturmaya ve her gün %1 bile olsa bedeni iyileştirmeye hazır mısınız?

  • Peygamber Efendimiz sağlığın kıymeti ve önemi hususunda birçok tavsiyede bulunmuştur. Özellikle insanların sıhhatlerinin kıymetini takdir etmeleri anlamında, “İki nimet vardır ki insanların çoğu (onları değerlendirme hususunda) aldanmıştır: Sağlık ve boş zaman” (Buhari, Rikak, 1) buyurmuş, hastalık gelmeden önce sağlığın kıymetini bilmek gerektiğini söylemiştir. (Hakim, Müstedrek, IV, 341)

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*