Röportaj

Elimizde şifa mı var?

Son zamanlarda artan hastalıklarla birlikte bütüncül tedavilere ilgi artmış durumda. İnsanlar, alternatif tıp yöntemleriyle şifa arıyor. Bunlardan yöntemlerden biri olan Sujok terapi, birçok vakayı eller ve ayaklardaki akupunktur noktalarını kullanarak tedavi ediyor. El ve ayaklardaki hastalıklı bölgelere karşılık gelen noktaların uyarılmasıyla iyileşmeye vesile oluyor.

Dünyanın birçok yerinde aktif olarak kullanılan bu tedavi yöntemini, ISA (Uluslararası Sujok Birliği) Yetkili Eğitmen Naya İlknur Çimen’e sorduk. Buyrun okuyalım.

Sujok terapi nedir anlatır mısınız?

Su-jok, Kore dilinde el ve ayak anlamına gelir. İnsan organizmasının tüm parçaları arasında vücudun yapısına ve şekline en çok benzeyen eller ve ayaklardır.

Canlı doğanın bir temsilcisi olarak insan da dahil olmak üzere evren, ortak bir kökene sahip büyük ölçekli bir hiyerarşik sistemdir.

Herhangi bir kişi bu keşfi kolayca yapabilir. El ve ayaklardaki hastalıklı bölgelere karşılık gelen noktaların uyarılması iyileşmeye yol açar. Bu gerçek, farkındalığımızı uyandırır ve yazışma noktaları uyarıldığında ortaya çıkan iyileştirici etkinin temelini derinlemesine anlamamızı sağlar.

Son zamanlarda en iyi alternatif tıp terapilerinden biri olduğunu kanıtlanmıştır. Akut, subakut ve kronik problemlerde herhangi bir yan/sonraki etki olmaksızın anında sonuç vermesi önemlidir.

Sujok, hem fiziksel, hem de meta-fiziksel vakaları, minimum zaman&enerji ile tedavi etme yeteneğine  sahiptir. Eller ve ayaklardaki akupunktur noktalarını kullanarak, bu noktalarda bir iyileşme frekansı oluşturur. Sujok terapi, sağlığı iyileştirmede ve sürdürmede yardımcı ve etkili olan çeşitli tedavi sistemleri öneren böyle bir yaklaşım sunar.

Terapide tohum nasıl kullanılıyor, örnek verir misiniz?

Sujok terapinin iki alanı var. Biri metafiziksel iyileşme yaptığı alan, diğeri de fiziksel iyileşme çalıştığımız alan.

Birinci seviyede biz fiziksel iyileşmede çalışıyoruz. Fiziksel iyileşmeyle çalışırken, tohum, magnet, mıknatıs yöntemlerini kullanıyoruz. Metafiziksel çalışmada da akupunktur iğneleri, renk tedaviyi kullanıyoruz. Çok geniş bir tedavi alanı mevcut. Birçok tekniği bünyesinde bulunduruyor.

Renk tedavisi, çakra tedavisi, esnetme egzersizlerini de bünyesinde bulunduran sam Won Gong barındıran bir tedavi sistemi.

Tohum terapi bu tedavi sistemleri içerisinde en sevdiğim ve uygulaması en kolay olan tedavi sistemidir.

Bütüncül tedavilere baktığımızda, Aromaterapi, Homeopati, Fitoterapi, Bach çiçekleri hepsi bitkiyi ve özütü benzerlik ilkesi ile kullanır.

Benzerlik ilkesi insan ile bitki, tohum yaratılışı arasındaki bağı   destekler. Bitki yapısı itibarı ile organa benzetilir veya fonksiyonu etkisi itibarı ile organa iyi gelir ya da hastalığı destekleyici özellikleri vardir. Yaratılışımız itibarı ile topraktan geldik. Bu yüzden  topraklanma bizdeki enerjileri meridyen enerjilerini  dengeler.

Tohuma baktığımızda ise, enerjisini ve besinini topraktan alır, büyüyerek gelişir bir besine yada çiçeğe dönüşür ve yine insan vücuduna   faydalı bir hale  gelir. İşte bu döngü içerisinde bitkiler ve tohumlar, yaratılış  itibarı ile vücudumuzdaki iyileşme  enerjisini yani homeostasis  dediğimiz  bizdeki iyileşme  potansiyelini  içlerindeki yaşam enerjisi ile aktive ederler.

Sujok terapide yaptığımız ise, vücudumuzdaki benzerliği ellerimize yansıttığımız akupressur  noktalarında, yine hastalıklar yada vücudumuzdaki organlar  ile eşleşen tohumları bu  tedavi sürecinde kullanmaktır.

Örneğin soğuk algınlığı ve öksürükte kullandığımız Su-jok sarımsak yönteminde akciğerlere ve üst solunumun başlangıcı olan ağız, burun hattında kullandığımız sarımsak yöntemi ile çok kısa sürede, hastalığın iyileşmesini destekleriz.

Burada hem masaj ile noktayı uyarır, daha sonra da sarımsağın antibiyotik özelliğini kullanarak solunum hattı boyunca mikrobun akciğere ilerlemesini engelleriz.

Çok basit ve çok etkili bir yöntemdir.

Tohumlar hastalığa, organ yapısına ya da fonksiyonuna  göre  seçilir. Örneğin,

✳ Uzun tohumlar: kol ve bacaklar, bağırsaklar, dudaklar, burun        ,

✳ Küre şeklinde tohumlar: göz, kafa, meme,

✳ Fasulye şeklinde: böbrek, mide,

✳ Şeftali biçiminde; mesane ve safra kesesi,

✳ Salkım şeklinde, üzümsü; pankreas,

✳ Göz, baş ve meme problemleri küresel tohumlarla: kiraz, karabiber, bezelye,

✳ Beyin: ceviz,

✳ Kalp: nohut, kartopu, kranberi, karabuğday, kızılcık,

✳ Böbrek, mide: fasulye, börülce, kabak çekirdeği, bakla,

✳ Bağırsaklar, damarlar, uzun kemikler: yulaf, brom otu, kimyon, rezene, iğde,

✳ Omurga ve eklemler: elma çekirdeği, karabuğdaydır.

 

Bedenin el ve ayaktaki yansımaları nedir?

Sujok Terapide ellerdeki ve ayaklardaki yansımaların yerleşimi çok basittir. Bedenimiz ile eller ve ayaklardaki benzerlik kullanılarak tüm organlar benzerlik ilkesi ile yerleştirilir.

Burada 4 sistemden bahsetmekteyiz.

1) Böcek sistem

2) Ana yazışma sistemi

3) Mini sistem

4) Parsiyel sistemler

Örneğin, başparmağımız ve 1. Boğum çizgisi aynı baş şekline benzer. Ve başta gördüğümüz her organı bu alanda  yerleştirir.

 

Peki bu yansımalar el ve ayakla mı sınırlı kalıyor?

Hayır birçok yansıma sistemi var. Bunlar kol akupunkturu, kulak akupunkturu, scalp akupunktur farklı alanlara  ayrılıyor.

Fakat biz Su-Jok terapide en çok elleri ve ayakları kullanıyoruz.

Bu sistemin kolaylığı bize şunu sağlıyor:

Su-jok uygulayıcısı olmak için, herhangi bir sağlık çalışanı eğitimine sahip olmanız  gerekmez. Kendini iyileştirmek isteyen, öğrenmeyi ve çalışmayı seven, kendini keşif yolculuğunda değer  katmak isteyen  herkes  Su-jok  uygulayıcısı olabilir.

Kendine ve ailesine  uygulama  yapmak isteyen herkes, akut ve kronik durumlarda  tedavilerin yanında  destek veya ana tedavi olarak kullanılabilir.

 

Refleksoloji diye bildiğimiz yöntem ile benziyor mu, farkı nedir?

Bunu kısaca bir tablo ile anlatayım. Sujok terapi Akupressür yöntemleri içerisinde  bir daldır. Bu yapıya  baktığımızda refleksolojide  ayrı bir daldır.

Hepsi bir başlık altında gördüğümüz  farklı  tekniklerdir.

Özetle, Su-jok ve diğer tüm tıbbi uygulamalar el ele yürür. Eller ve Ayaklar ikili işlevlere sahiptir. Birinci işlevi çalışmak, diğeri ise vücudumuzu sağlıklı tutmaktır. Çalışırken otomatik olarak bu yazışma sistemi uyarılır ve hastalıklar tedavi edilir.

Diğer avantajlar:

1) Basit ve yürütülmesi kolaydır.
2) İlaçsız
3) Oldukça etkili
4) Yan etki veya sonradan etki yok.
5) Akut vakalarda anında sonuç verme kapasitesi.
6) Fiziksel olduğu kadar meta-fiziksel sorunları da tedavi eder.
7) Uygun maliyetli olmasıdır

Çalıştığımız eğitimlerde, sağlık çalışanlarının haricinde, anneler, doğal ve ilaçsız yaşamı seçen her birey uygulamanın kolaylığı ile yaşamına değer katmaktadir. Eğitimlerimiz esnasında bile akut hastalıklarda anında ya da çok kısa sürede sonuçlar alarak, çocuklarımızda ve kendimizde bağışıklık sistemini bozmadan, bedenin kendi uyumu içerisinde iyileşmeyi destekliyoruz.

Bu da yaşamım boyunca her zaman destekleyeceğim ve anlatmaya devam edeceğim bir yöntem olacaktır.

Sertifikalı eğitimlerimiz, ISA’ nın belirlediği Online platformda, eğitmen olmam ile bu sene itibarı ile Türkçe  dilinde devam etmektedir. Ben de bu yolculuğumda öğrendiğim her bilgiyi, öğrenmek isteyen herkese aktarmaya devam ediyorum.

 

 

www.sujokturkiye.com

Insta: sujokturkiye

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*