Çocuklara, camileri ve dini değerleri sevdirmek için yola çıkan Çocuklu Camii müezzini İbrahim Aslan ile çocuklarla yaptığı faaliyetleri konuştuk. İbrahim Aslan, dünyada ve ahirette perişan olmamak için çocuklarımıza dinimizi sevdirelim, diyor.
Sizi tanıyabilir miyiz?
İbrahim Aslan. Memleketim Hatay Yayladağı. İlahiyat, İşletme ve Halkla ilişkiler fakültelerinden mezunum. Çocuklu Cami’de Müezzin-Kayyım olarak görev yapmaktayım. Her Müslümanın İlay-ı Kelimetullah gayesi vardır. İslamiyeti yaymak, anlatabileceğimiz herkese İslamiyeti anlatmak, Rabbimizi ve dinimizi anlatmak mü’min olarak görevimiz. Mevlamız ayet-i Kerimede şöyle buyuruyor; “Güzel söz ve hikmetle Rabbinin yoluna davet et.”
Çocuklu cami projesi nasıl başladı hikayesi var mı?
Peygamberimiz (asm) ise; “Çocuğu olan çocuğuyla çocuklaşsın” buyuruyor.
Biz de bu kutsi emirlerden hareketle, evvela en kolay ulaşılabilen kitle olan çocuklara yoğunlaştık. İlgilerini camiye çekmek için oyun ve etkinlikler öğrendik. Diyanet İşleri Başkanlığımızın din görevlilerine tavsiyesi olan hafta sonu Kur’an kursunu camimizde uygulamaya başladık. Çocuklar yaz Kur’an kursunda öğrendiklerini unutmayıp cami ile irtibatlarını canlı tutuyorlardı. Ders sonu oyunlar oynatıp ikramlar veriyorduk. Ayrıca camimizin üst mahfeline bir oyun parkı kurduk. İçerisinde top havuzu ve trambolin bulunuyordu. Sayımız iyice artıyordu. Bunun yanında cami girişine bir çocuk oyun alanı daha kuruldu. Ramazan ayında ışıklandırmıştık. Sonra evler kaydıraklar ve tahterevalliler de eklendi. Çocuk camiye girer girmez Ramazan sokağı adını alan mekânı görünce ikna oluyordu. Artık çocuklu ailelerin okulların ve kolejlerin uğrak yeri olmuştu bu cami.
Tatsız bir olay yaşayıp travma geçirerek cami fobisi oluşan anne ve çocuklar bu camide adeta şifa buluyordu. Camiye getirmek için ikna edilen çocuklar artık camiden eve götürmek için ikna edilmesi gerekiyordu. Çocukların çok sevdiği bu camiye artık çocukca bir isim koymak gerekiyordu. Sosyal medya hesabımızdan takipçilerimize sorduk. Teklif ettikleri isimlerden anket sonucu en çok oyu Çocuklu cami ismi aldı. İnstagram sayfamızın da ismi Çocuklu cami olarak güncellendi. İşte bizim hikayemiz böyle başladı.
Biz etkinlikleri paylaştıkça yoğun bir şekilde sorular ve talepler gelmeye başladı.
Hangi camilerde yürütülüyor? Kendi camimizde uygulanması için ne yapmak gerekiyor?
Bizim şehrimizde bizim ilçemizde de var mı? Soruları yağmur gibi geliyordu. Hâlâ da öyle hamdolsun. Anne babaların bu konuda ilgili olması bizi sevindiriyor. Her perşembe akşamları aile buluşmalarımız olmakta. Anne babalara çay, tatlı ikramımız olurken çocuklara ise oyun ve etkinlik faaliyetimiz yapılıyor. Çok güzel bir ortam vücuda geliyor ve bir defa gelen aile bu programın müdavimi oluyor.
Projenin uygulandığı camiler; Pendik ilçemizdeki birçok camide program farklı bir şekilde icra edildi. Diğer camilerde de sırası geldikçe uygulanacak inşallah. Çünkü müftülüğümüz nezdinde projemiz kabul gördü. Cami çocuk buluşmalarına büyük önem veren Pendik Müftümüz Muhterem Musa Bilgiç Hocamıza verdiği büyük destek için çok teşekkür ediyorum.
Proje kapsamında neler yapıyorsunuz? Çocuklar mutlu oluyor mu?
Projemizin içeriği ise şöyle; Resmi bir şekilde her ay 7 mahallemizde eş zamanlı yapılan uygulama sevdirme amaçlı bir programdır. Öncelikle o ay seçilen konu kısaca anlatılıyor. Ardından konuyla ilgili etkinliklere geçiyoruz. Koro halinde ilahiler söyleniyor oyunlar oynanıyor en son çocuklarımıza ikram verip mutlu bir şekilde evine gönderiyoruz. Programımız yaklaşık iki saat sürüyor.
Emek veren büyük bir ekibimiz var. Müfredat ekibimiz seçilen konuyu 4-11 yaş arası grup için uygun hale getiriyor. Etkinlik ve oyunları da belirliyorlar. Sosyal medya ekibimiz @pendikmüftülüğücamiçocuk sayfamızda paylaşımlar yapıyor. Vaize ve Kur’an kursu hocalarımız programı icra ediyor.
Ayrıca mahalle temsilcisi ismini verdiğimiz, yoğun eğitim geçmişi bulunan ilgili annelerimizin de program icrasında büyük destekleri bulunuyor. Bizden önce de müsait camilerimizde anne çocuk buluşmaları yapan Pendik Oyun Grubumuzu da bünyemize dahil ettik. Onlarla uyum içindeyiz ve programın icrasında büyük katkı sağlıyorlar.
WhatsApp gruplarında 1300 küsür annemiz var ve bu sayı hızla artıyor. Hemen hemen tüm mahallelerimizde teşkilatlandık. Buluşmalarımızda yüzlerce çocuk oluyor. Rağbet yoğun. Geçen yıl binlerce çocuğumuza ulaştık. Yakında müftülüğümüz projemizi Diyanet İşleri Başkanlığımıza gönderecek. İnşallah kabul görürse tüm şehirlerimizde uygulanacak. Belki de camiye uğramayan çocuk kalmayacak. Bu bizim en büyük hayalimiz.
Dini değerlerin erken yaşlarda sevdirilmesi çok önemli bu konuda ailelere ne tavsiye edersiniz?
Ailelerimizin Cennet meyvesi çocuklarını camiye teşvik etmeleri çok önemli. Bir çocuk küçüklüğünde kuvvetli bir iman dersi almazsa ve sadece dünyevi fenlerle terbiye olsa dine uzak kalır. Ergenlik çağında namaz ve oruç gibi İslamiyetin rükünlerini ruhuna alması neredeyse imkansızlaşır. Adeta başka bir dinden İslamiyete girecekmiş gibi zorlanır. Mahşer meydanında da anne ve babalarının yakalarına yapışıp; Neden imanımızı terbiye-i islamiye ile kurtarmadınız diyecekler. Dünya ve ahirette ailece perişan olmamak için çocuklarımıza Rabbimizi anlatalım ve sevdirelim. Cami ile irtibatlarını canlı tutalım. Rabbim çocuklarımıza ve bizlere hidayet nasip eylesin inşallah.
Ben projeye destek olanları zikretmek istiyorum. Başta Müftümüz Musa Bilgiç Hocamıza Pendik İlçe Müftülüğümüze Pendik Belediyemize Gençlik Koordinatörlüğümüze ve sorumlusu Sümeyra Bingöl Hocamıza, Pendik Oyun Grubumuza ve sorumlusu Süveyda Rüzgar Hanımefendiye, Pendik Diyanet Vakfımıza ve sorumlusu Aynur Kanca Hocamıza Kur’an Kursu hocalarımıza imam ve müezzin hocalarımıza ayrıca temsilci annelerimize çok teşekkür ediyorum. Rabbim razı olsun. Bizim Aile Dergisi’ne de projemize verdiği önem nedeniyle çok teşekkür ediyorum.