El Emeğim

EKOLOJİK BİR DÖNÜŞÜM ‘KABAK LİFİ’

Ülkemizde ve dünya genelinde hayat, artık çok hızlı. Gelişen teknoloji ve sanayi, beraberinde hızlı ve umarsız bir tüketim anlayışını da getirdi. Bunun sonucunda artan atık miktarı, azalan doğal kaynaklar, küresel iklim değişikliğinden dem vuruyor ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerektiğinden söz ediyoruz.

Başlatılan “Sıfır Atık Projesi” bu yönde atılmış güzel bir adım olsa da bilinçli tüketiciler olarak üzerimize büyük vazifeler düşmekte. Bu yazıda, sizlerle birlikte ekolojik birer adım atmak için harika bir fikirle geldim; ‘Kabak lifi’

Bilinen diğer adıyla Lif kabağı; bilimsel adı Luffacylindrica (L.) olan ve kabakgiller ailesine mensup türün olgun meyvesidir. İngilizce’de Loofah olarak bilinir. Çiçekleri koyu sarı olan bu bitki tek yıllık olup, yayılmacı ve güçlü bir bitkidir. Anavatanı Ortadoğu bölgesi olan lif kabağı ülkemizin güney bölgelerinde bolca yetişebilir. Hatay ilimizde Asi nehri boyunca kabak lifleri yetiştirilmektedir.

Lif kabağı, suyu çok sever. Ayrıca besin içeriği yüksek topraklarda daha gür yetişir. Bu nedenle ekimi yapılmadan bir hafta önceden toprak, hayvan gübresi ile zenginleştirilebilir. Lif kabağından lif elde etmek için geçen süre yaklaşık 5 aydır. Ekim zamanı buna göre hesaplanır ve don tehlikesinin bitmesinin ardından ekimi yapılır. Bol su ve güneş ister.

Tohumları ekmeden önce 24 saat suda bekletmek gerekir. Ardından tohumlar toprağa ekilir ve her tohum arasında 30-40 cm kadar aralık olmasına dikkat edilir. Yaklaşık 4 hafta içinde çimlenme görülür. Yaz sonuna doğru kabaklar olgunlaşır ve bu aşamada sebze olarak tüketilebilir. Ancak lif elde etmek isteniyorsa kabaklar iyice kuruyana kadar beklenir. Parmak ile bastırıldığında üst kısmı kuru bir dal gibi çatırdıyorsa lifler çıkarılmaya hazırdır. Ayrıca lifler toplanırken elde edilen tohumlar ertesi sene için saklanmalıdır. Elde edilen lifler çekirdeklerinden ayıklandıktan sonra güneşte kurutulur.Lif kabağı tohumlarını temin ettiğimiz taktirde, üretimini evde kısıtlı imkanlar ile de kolayca yapabiliriz.

Kullanım alanlarına gelecek olursak;

Kabak lifi, temizlikte kullandığımız sentetik süngerlerin doğal bir alternatifidir. Klasik süngerler, poliüretan (plastik türü) hammaddeli bir plastik kaynağıdır. İçerdiği mikroplastikler, suda çözünmeyen polimerik parçalardır ve her yıkamada suya karışarak çevrede kirliliğe sebep olur.

Kullanıldıktan sonra da doğada çözünür olmadığı için, ambalajı ile birlikte çöp yığınlarına bir basamak olarak eklenir. Ayrıca tam bir bakteri yuvası olan bu sentetik süngerler, her kullanımda bakterileri bir üründen diğerine taşımaktadır.

Ekolojik alternatifi olarak gördüğümüz kabak lifi ise, doğada kısa sürede tam olarak çözünebilen, yüzde yüz biyobozunurdur. Böylece atıksız, çevreci, sürdürülebilir bir seçenektir.

 

Aktarlardan uzun formda satın aldığımız kabak lifini, ihtiyacımız olan boyutlarda kestikten sonra ılık su ile yumuşatabiliriz. Kullanıldığı yüzeyi çizmeyen bu doğal sünger, çok çabuk köpürür ve köpüğü uzun süre muhafaza eder. Sarf edilen sabun miktarını dengede tutarak çevreye katkıyı artırır. Çabuk kurur, küflenme ve koku yapmaz. Kolay temizlenir ve sentetik alternatiflerine kıyasla bakteri barındırmaz. Islatılmadan kuru fırçalama işlemlerinde de oldukça işe yarar. Kolay yıpranan bir yapıda olmadığı için her bir parça 2-3 ay kullanılabilir.

Bu şifalı bitki, cilt bakımında vazgeçilmez bir ürün olarak da karşımıza çıkmaktadır. Su ile teması halinde banyo lifine oranla oldukça yumuşayan kabak lifi, cildi rahatsız etmez.

Cildin toksinlerini serbest bırakabilmesi için detoksinin giderilmesine yardımcı olan, cilde peeling etkisi yapan doğal bir yöntemdir. Ölü hücrelerin uzaklaştırılması ile hücre yenilenmesini teşvik ederek cildin yenilenmesini kolaylaştırır. Kan dolaşımını hızlandırırarak selülit oluşumuna, cilt gözeneklerini açarak akne problemlerine büyük ölçüde çözüm sağlar, cilt tonunu iyileştirir ve parlak görünümlü bir cilde neden olur.

Kullanımı da çok basit olan bu lifi vücudumuzda ve yüzümüzde, masaj yapar gibi, çok bastırmadan gezdirmemiz yeterli. Doğal koşullarda üretilen liflerin, defne sabunu ile kullanılması tavsiye ediliyor.

Çevreye olan olumsuz etkilerimizi azaltmak için harekete geçmenin tam zamanı. Bu güzel adımda benimle birlikte olduğunuzu gösteren fotoğraflarınızı mail adresim aracılığı ile paylaşabilirsiniz.

Elmas Zeynep Salihoğlu

 

 

 

 

 

One Comment

  1. Kudret narı da kabakgillerden dir onuda incelemenizi rica ederim

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*