Aile

Ekonomik hayatın aile yapımıza etkisi

Aile Danışmanı Mustafa Taşkın

 Dünyada hususan ülkemizde genel anlamda ekonomik problemler yaşanıyor. Market ve manav ürünlerinin fiyatları sürekli artıyor. Maliyetler artınca doğal olarak zamlar geliyor. Benzin, LPG, doğalgaz derken, evler, arabalar, kiralar da artış gösteriyor. Hayat pahalılığı konusunda elbette yetkililer gerekli mücadeleyi yapıyordur. Sosyal Politikalar çerçevesinde yoksulluk, gelir adaletsizliği ve genç işsizliği, istihdam konularını ilgililere havale edip farklı bir konuya değinmek istiyorum.

Hayat pahalılığı orta ve alt gelir seviyesindeki aileleri riske ediyor. Asgari ücret ile geçinmeye çalışan ortalama bir ailenin son günlerde oldukça zorlandığını gözlemliyoruz. Ekonomik problemler aile içi iletişimi  olumsuz etkiliyor ve aile problemlerine sebebiyet veriyor. Bu süreçte satın alma gücü düşen ailelerin temel ihtiyaçları ve sosyal ihtiyaçları karşılanamıyor. Ev kiraları bir ailenin ana masrafını oluşturuyor. Elektrik, doğalgaz, su, temel gıda gibi ihtiyaçlardan sosyal ihtiyaçlara sıra gelmiyor. Hayat pahalılığının bu şekilde artmaya devam etmesi sorunların artacağının göstergesi.  Boşanma sebeplerine baktığımızda önemli bir oranı da ekonomik sorunlar oluşturuyor. Ekonomik problemler öncelikle aile içi iletişim sorununa, sonra aile içi şidddete ve sonuçta boşanmaya neden olabiliyor. Aile yapımızı güçlü tutmak, muhtemel problemlerin üstesinden gelmek hepimizin görevi. Aile yapımız ne kadar güçlü olursa problem çözme kapasitemiz o kadar artacaktır.  Bu dönemde duyarlı bir aile danışmanı olarak ailelerimize bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

  • Öncelikle aile içi iletişimi canlı tutmak önemli. Aile içi iletişim aksatılmamalı. Gerek eşler arası iletişim, gerekse çocuklarla iletişim, özellikle ergenlerle iletişim sağlıklı olmalı. Bu konuda ihtiyaç duyulması halinde uzmanlardan destek alınmalı.
  • İkinci öneri, basit de olsa aile içi etkinlik plânlanmalı ve aile içerisinde ortak zaman geçirilmeli (kısa mesafeli gezi, yürüyüş, ev içi oyunlar, ortak ibadet vb).
  • Ailede tasarruf tedbirleri alınmalı. Elektrik, su, doğalgaz konularında bütün aile üyeleri bilgilendirilmeli ve tasarruf tedbirlerine riayet edilmeli.
  • Harcamalarda istek mi, ihtiyaç mı dengesi gözetilmeli. Gereksiz harcamalar kısılmalı.
  • Çocukların tasarruflu yaşamayı öğrenmesi için kumbara kullanmaları teşvik edilmeli.
  • Mutfakta herhangi bir gıdanın israfına sebebiyet verilmemeli. Kontrollü ve sağlıklı beslenme özendirilmeli.
  • Çocuklar yardımlaşma, sadaka verme, paylaşma, infak konularına duyarlı yetiştirilmeli ve farkındalık oluşturulmalı.
  • Yerel yönetimler, yoksullar ve sosyo-ekonomik anlamda dezavantajlı kitlelere yönelik ekonomik ve sosyal destekleri güncellemeli. Sosyal ihtiyaçlara yönelik uygun ve uygulanabilir projeler geliştirmeli.

Ekonomik problemler birlik ve beraberlik ruhuyla çözüme kavuşturulur. Toplumsal olarak, evde, işte, mahallede, şehirde tasarruf duygusu geliştirilerek topyekün bir seferberlikle bu sorun çözülebilir.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*